İNSANLARIN İYİ OLDUĞUNU İSPAT ETMEK İÇİN BİSİKLETLE DÜNYA TURU YAPAN ÇİFTİ DEAŞ TERÖRİSTLERİ ÖLDÜRDÜ

Gizem ŞENYURT 20 Ağu 2018

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Amerikalı Jay Austin (29) ve Lauren Geoghegan (29) çifti, geçen yıl Temmuz ayında işlerinden ayrılarak dünyayı bisikletle gezmeye başladı.

Güney Afrika’dan başladıkları turda Afrika çöllerini aşan çift, Avrupa’yı boydan boya kat ederek Asya’ya ulaştı. Maceraları boyunca yaşadıklarını bloglarında paylaşan Austin ve Geoghegan, insanların doğasının iyi olduğuna inanıyor ve yol boyunca karşılaştıkları iyilikleri anlatıyordu. Zaman zaman insanlar tarafından evlerinde misafir edildiler, zaman zaman su ya da dondurma ikram edildi, yollarını kaybettiklerinde doğru istikamete götürüldüler. Çift bu deneyimlerini bloglarında paylaşırken insan doğasının iyi olduğuna inandıklarını ve bisikletleriyle çıktıkları macerada da bunu defalarca kez yaşama imkanı bulduklarını paylaştı. Afrika çöllerinden Asya bozkırlarına kadar pek çok kıtayı keyifle aşan genç çift, Tacikistan’da DEAŞ teröristleri tarafından katledildi.

İki hafta önce hayatını kaybeden çiftin ölüm sebepleri ise geçen hafta ortaya çıktı. Görgü tanığının çektiği cep telefonu görüntülerinde bir araba, ikiliyi takip ederek sıkıştırıyor ve eziyor. Daha sonra geri dönüp tekrar üstlerinden geçiyor. Olayın ardından beş DEAŞ militanı yayınladıkları videoda genç çiftin ve iki Avrupalı bisikletçinin daha öldürülmesini üstlendi ve kafirlere karşı ölüm tehditlerini yineledi.

Austin ve Geoghegan, 2016 yılında tanıştıktan sonra bisikletle dünya turu yapmaya karar vermişti. Austin, Şehircilik Bakanlığı’ndaki, Geoghegan ise Georgetown Üniversitesi’nde işinden istifa ederek yola koyulmuştu. Çift, yazdıkları blogda bilgisayar ekranlarındansa daha fazla gün batımı izlemeyi tercih ettikleri için bu maceraya çıktıklarını yazmıştı.

Tacikistan hükümeti, çiftin ölümünün ardından düzenlediği operasyonla videoda yer alan beş teröristin öldürüldüğünü açıkladı. Austin ve Geoghegan’ın öldürüldüğü sırada ABD Dışişleri Bakanlığı, Tacikistan için güvenlik uyarısını “1. Seviye” yani normal güvenlik tedbirleri ile gezilebilir seviyede tutuyordu. Gerekçesi ise ülkedeki DEAŞ saldırılarının devlet ve yerel güvenlik güçlerine yönelik küçük çaplı saldırılar olmasıydı. Washingtonlu çiftin öldürülmesinin ardından uyarı, “2. Seviye”ye yükseltildi.

Doğum yapmaya bisikletle gitti

Yeni Zelanda’da ilginç bir doğum gerçekleşti. Yeşil Parti üyesi ve Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Julie Genter (38), ülke tarihinde görev başındayken doğum yapan üçüncü siyasetçisi oldu. Aynı zamanda Ulaşım Bakan Yardımcısı da olan Genter’in doğumunu bu kadar sıra dışı kılan ise, doğuma bisikletle gitmesi oldu. Bisikletli ulaşımın önde gelen destekçilerinden olan Genter, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla hamileliğinin 42. haftasında doğumun başladığını paylaştı. Arabada destek ekibi ve doğum için gerekli malzemelerden dolayı iki kişiye yer kalmayınca Genter ve hayat arkadaşı, hastaneye bisikletle gitmeye karar verdi. O anları da sosyal medyadan paylaştı.

Yeni Zelanda’da geçen haziran ayında Jucinda Ardern (37) de doğum yaparak altı haftalık izne ayrıldı ve bu süre boyunca görevlerini başbakan yardımcısına devretti. Böylece Ardern, Pakistan Eski Başbakanı Benazir Butto’dan sonra görev başındayken doğum yapan ikinci devlet lideri oldu. Genter ise üç aylık doğum izni aldı. Genter ve Ardern’den önce Yeni Zelanda’da 1970 yılında bir milletvekili doğum yapmıştı.

Tur gemisinden düşen turist 10 saat sonra denizden kurtarıldı

Geçen hafta sonu Hırvatistan açıklarında seyreden yolcu gemisi Norwegian Star’dan bir yolcu denize düştü. İngiliz turist (46) gece yarısı kıç güvertesinden denize düştü. Bu sırada gemi karadan yaklaşık 100 kilometre uzaktaydı ve Vargarola’dan Venedik’e seyahat ediyordu. Yolcunun düştüğü fark edilene kadar gemi çoktan uzaklaşmıştı. Durum fark edildiğinde Norwegian Star’ın kaptanları hemen Dışişleri Bakanlığı ve Sahil Güvenlik’i bilgilendirdi. 

Arama kurtarma çalışmaları saatler sürdü ama 10 saatin sonunda Sahil Güvenlik’e ait Cavtat gemisi yolcuyu buldu. Son derece yorgun ama iyi durumda olduğu belirtilen kadın hemen Hırvatistan’ın Pula şehrinde tedavi altına alındı. Hayatta olmasının mucize olduğunu belirten yolcu, kendisini kurtaran ekibe teşekkür etti. Norwegian Star yetkilileri, yolcunun durumunun iyi olmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirirken yolcularının en kısa zamanda ailesiyle buluşturulacağını açıkladı.