Vakıf Katılım web

​İPHONE 8 ALACAK ADAM ARANIYOR!

Ersin AKMAN 14 Eyl 2017

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
İnsan hayatının garip bir döngüsü var.

İnsan hayatının garip bir döngüsü var. Her yıl en az bir kere yeni iPhone modeli ile ilgili yazmak zorunda kalıyorum. Aslına bakarsanız bu yıl on yaşına ulaşan iPhone, dokuz yıldır hiçbir yenilik sunamayan bir cihaz. Ayrıca benim hayatımda da yeri olan bir telefon veya marka değil. O nedenle de bugüne kadar satışa çıkan tüm iPhone modelleriyle ilgili yaptığım yorumlar neredeyse hep aynı. Kısaca özetlemek gerekirse teknoloji anlamında yeni bir iPhone satın almak için herhangi bir neden göremiyorum. Bazılarının “lovebrand” dediği benimse “Steve Jobs tarikatı” olarak isimlendirmeyi daha uygun bulduğum günümüz popülizmi ile de pek ilgilenmiyorum.

Ancak muhtemelen benim emeklilik günlerime denk düşecek olan ve birçok akademisyenin kapitalizmi yeniden tanımlayan “mesih Jobs” ile ilgili yazacağı ekonomi, pazarlama, sosyoloji ve antropoloji kitaplarını okumak için şimdiden sabırsızlandığımı da söylemeliyim.

Jobs’un kurduğu ve havarilerinin (ticari anlamda) başarıyla devam ettirdiği her yeni iPhone için ben ısrarla “işte bu yeni telefon bize bir öncekinin zirve olduğunu gösteriyor” desem de piyasa şartları hep beni yalanlıyor. Her yeni iPhone ile Apple kârlılığını arttırıyor. Yine kendi elinde bulunan “dünyanın en değerli şirketi” unvanını kasasındaki daha fazla dolarla geliştiriyor. Bense Apple’ın çok iyi para kazandığı bir ülkede kimsenin umursamadığı yazılar yazmaya devam ediyorum...

Acaba dokuz yıl önce ben de Jobs’un uzattığı “mavi hapı” yutsaydım ve işi biraz daha ileriye götürerek Apple hisselerine yatırım yapsaydım şu anda konuyla ilgili ne kadar farklı düşünüyor olurdum?

Şimdi benim sayıklamalarıma biraz ara verelim ve 12 Eylül Salı akşamı duyurulan iPhone 8, iPhone Plus ve iPhone X’e gelelim. Bu arada bugüne kadar iPhone’a verilen numaraları Türkçe seslendirdiğimiz için iPhone X’i de “iPhone on” olarak okumamız gerektiğini düşünüyorum. Apple tarihinde ilk kez üç telefon birden tanıtılması ve sıralama gereği esas oğlan olması gereken iPhone 8 ve 8 Plus’ın değil de onuncu yıl nedeniyle hazırlanan iPhone X’in teknolojik olarak daha göz dolduruyor olması bile bence Apple yönetiminin ne kadar sıkıştığını gösteriyor.

Sadece sunum sırasında sahnedeki Apple yöneticisini alkışlasınlar diye dünyanın dört bir tarafından şirket merkezine davet edilen “gazetecilerin” de sunum sırasında alkışlayacak özellik bulamamış olması ise gerçekten Apple adına üzücü bir durum. Ancak yeni işlemci platformu ve cihazın video performansında yapılan iyileştirmeler de yabana atılır değil ama benim sadece bu iki özellikten yola çıkarak duyurulan üç telefona “yeni” demem de mümkün değil.

İşin sırrı konuşan kakada 

Eğer mutlaka yenilik istiyorsak lansmanda bahsedilenlerden benim aklımda kalan tek yenilik olarak Apple’ın iPhone ekosistemi için geliştirdiği konuşan kakayı gösterebilirim. Şu an için üç yeni telefonda olan bu özelliğin ilk güncelleme ile diğer iPhone modellerine de kazandırılacağını söylemek büyük bir iddia olmaz. Böylece insan dışkısı şeklindeki bir emojiyi kendiniz gibi konuşturarak başka iPhone kullanıcıları ile paylaşabileceksiniz. Yani kaka görünümlü bir emoji sizin ağzınızdan çıkan sözleri seslendirecek ve siz de bunu bir eğlence olarak arkadaşlarınıza gönderebileceksiniz. Bu anlattığımın pek iç açıcı bir konu olduğunu söyleyemem ama konuşabilen insan dışkısını yenilik diye cep telefonlarımıza sokan ben olmadığım için bu satırları yazarken pek rahatsız olmuyorum. Ayrıca yakın gelecekte bu konunun farklı ülkelerde, farklı şekillerde karşımıza çıkacağını da tahmin edebiliyorum.

Yeniliğin dışkı boyutunda olması da Apple düşkünlerini pek üzmez veya şu an kullandıkları iPhone 7’leri bırakıp iPhone 8 almalarını engellemez diye düşünüyorum. Sonuç olarak iPhone 6s’ten iPhone 7’ye geçerken yenilik anlamında dışkı bile yoktu.

Peki yeni iPhone modellerinin Türkiye’deki fiyatlandırılması nasıl olacak? Amerika fiyatlarından yola çıkarak en ucuz modelin 4200 TL’nin altında olmaması, en pahalı model içinse 6900 TL’ye yakın bir fiyat oluşması gerektiğini söyleyebilirim. Ucuz mu? Kesinlikle değil! Bir telefon için bu para verilebilir mi? Bana sorarsanız 6900 TL fiyatla bir cep telefonu almanın hiçbir mantıklı açıklaması olamaz.

Ancak hepimizin çok iyi bildiği gibi birçok insan çıkar çıkmaz yeni iPhone’lardan birini satın almak için sıraya girecek. Sadece bu sefer sıra eskisi kadar uzun olmayacaktır. Ve çok kısa bir zaman içinde masaların üzeri yüzükoyun yatan iPhone 8’lerle, iPhone X’larla dolacaktır.

Bir ihtimal Apple, bu döneme ait bilançolarını açıkladığında dünyanın en değerli şirketi unvanını yenileyecektir. Bakalım bu döngü ne zamana kadar böyle devam edebilecek. Bekleyip göreceğiz…