​İRAN YÖNETİMİ EKTİĞİNİ BİÇİYOR

İlnur ÇEVİK 01 Oca 2018

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
İran, yeni yıla ciddi çalkantılar ile giriyor.

İran, yeni yıla ciddi çalkantılar ile giriyor. İran yöneticileri kuvvet kullanarak olayları bastırmaya çalışacak… İnsanların kafalarına bastıra bastıra belki geçici olarak yatıştırabilirsiniz ama halkın rahatsızlıklarına neden olan, onları sokaklara dökmeye götüren sebepleri ortadan kaldıramazsanız o zaman yaptıklarınız kalıcı olmaz ve er ya da geç halk sizi cezalandırır.

Dört gündür İran’da olaylar durulmuyor. Ekonomik kriz için devam eden protesto gösterileri hükümet karşıtı gösterilere dönüştü. Göstericiler Arak Valiliğini ele geçirdi. Ayrıca göstericiler Hüramabad şehrinde belediye binasını yaktı. Ülke genelinde internet bağlantısının rejim güçlerince kesildiği belirtiliyor.

İran uzun zamandır Pers yayılmacılığı sergiliyordu ama o kadar Irak, Yemen ve Suriye işlerine daldılar ki sonunda kendi ülkelerini ihmal ettiler. 

Kuzey Irak’ta Süleymaniye kentinde meydana gelen olaylarda İran’ın parmağı olduğu söyleniyor. Yani İran oraları karıştırıp Irak merkezi hükümetinin o bölgeye müdahale edip orayı merkezi hükümetinin denetimine bağlamaya çalıştığı iddia ediliyor…

Siz birilerinin içini karıştırmaya kalkarsanız o zaman birileri de sizin içinizi karıştırır.

Enteresan olan olayların herhangi bir siyasi şahsiyet veya grubun çağrısı olmadan, ülkenin ekonomik, siyasi ve "yoksulluk, işsizlik" gibi sosyal durumuna itiraz etmek amacıyla bir araya gelen kitlelerin geniş çaplı gösterilere dönüşmesi…. Etkisi giderek artan gösterilerin sebebi olarak, batık finans şirketlerinin binlerce kişiye yönelik yarattığı mağduriyet olduğu belirtiliyor. 

Associated Press haber ajansı gösterilerde iki kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Devlet televizyonuna konuşan İranlı bir yetkili ise hayatını kaybedenlerin İran polisi tarafından değil 'yabancı ajanlar' tarafından öldürüldüğünü iddia etti. 

İran İçişleri Bakanı Abdülrahman Rahmani Fazli, göstericilerin şehirlere 'korku, şiddet ve terör' yaydığını söylerken, göstericilere sert karşılık verileceğini açıkladı. İran'da Devrim Muhafızları ise protestolara devam etmeleri durumunda hükümet karşıtı göstericilerin "ulusun demir yumruğuyla" karşılaşacaklarını açıkladı.

Bütün bunlar 2018 yılında İran’ı çok zor günlerin beklediğini gösteriyor. Bu da İran’ın Suriye, Irak, Yemen ve hatta Lübnan’da güç kaybetmesine yol açabilir…