IŞIK DOĞUDAN YÜKSELİR

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Latincesi "Ex Oriente Lux". Hem güneşin doğuşuna hem de insanın iç dünyasına ait hazinelere bir gönderme yapar. Önceki çağlarda bilgi ve kültürün doğu medeniyetleri tarafından inşa edildiği gerçeğinin batılılar tarafından itirafıdır aslında.

Bizler de TFF 1. Lig Play-off maçlarında Süper Lig’e yükselen son takım olarak BB Erzurumspor’un başarısı karşısında “Işık doğudan yükseldi” diyor ve kendilerini tebrik ediyoruz.

Güzel Ülkemizde Süper Lig diye isimlendirdiğimiz en üst düzey takımlarımızın mücadele ettikleri organizasyonda bulunan 18 takımımızın coğrafi bölgelere göre dağılımına baktığımızda bir dengesizlik görüyoruz. Marmara Bölgesi’nden; Başakşehir, Beşiktaş, Bursaspor, Fenerbahçe, Galatasaray ve Kasımpaşa ile 6 takım, Ege Bölgesi’nden; Akhisar ve Göztepe ile 2 takım, Karadeniz Bölgesi’nden; Rize ve Trabzon ile 2 takım, İç Anadolu Bölgesi’nden; Ankaragücü, Kayseri ve Konya ile 3 takım, Akdeniz Bölgesi’nden; Alanya ve Antalya ile 2 takım, Doğu Anadolu Bölgesi’nden de; Erzurum, Malatya ve Sivas ile 3 takım mücadele ediyor. Ne yazık ki Güney Doğu Anadolu’dan hiç temsilci yok ligimizde.  

2000-2001’de Süper Lig’den düşen Erzurumspor diye bilinen takımla bu yeni takımın hukuken bir bağı bulunmuyor. Düştükleri büyük borç batağında kapanma noktasına gelen ve “batan” anlı-şanlı Erzurumspor macerasının yerine ikame edilen yeni bir oluşum Büyükşehir Belediye Erzurumspor (Aynı renkleri ve aynı tarihi paylaşsalar da.) Mehmet SEKMEN’in Erzurum Belediye Başkanı olması ile aynı zamanlarda başlıyor Süper Lig’e doğru yürüyüş macerası. Önce Bölgesel Amatör Lig’de oynuyorlar her amatör takım gibi. Orayı şampiyon bitirip 3. Lig’e kapağı atıyorlar. Aynı sezonun sonunda 2. Lig’e ve hemen ardındaki sezon (2017) 1. Lig’e terfi ediyorlar. Bu sezon da çok renkli maçlardan sonra altıncı sıraya kadar yükselerek normal sezonu tamamlıyorlar.

Ankaragücü ve Rize’nin ilk 2 yaparak doğrudan kalifiye oldukları Süper Lig için, normal sezonu 5. ve 6. tamamlayan BB Erzurumspor yarı finalde Ümraniye’yi, Gazişehir de Bolu’yu eleyerek finale kaldı. Finalde ise Erzurumlular Gazianteplileri ekarte edip geçtiğimiz cumartesiyi pazara bağlayan gece sahur vakitlerinde “mutlu son”a kavuştular. Epik bir maçtı. Bursa Şehir Stadı’nda normal süre ve uzatmalar sonunda 120 dakika boyunca birbirine üstünlük kuramayan iki rakip işi penaltılara götürdü kurallar gereği. Penaltılar sırasında yaşananlar kitap olur, film olur, dizi olur benzeri Avrupa’da yaşansa. Bizde ise unutulup gidecek “balık” hafızamızdan.

Osman ÖZKÖYLÜ ile başladıkları sezonu Mehmet ALTIPARMAK’ın teknik direktörlüğünde Süper Lig’e çıkarak taçlandırdı Mavi-Beyazlılar. Takımı sezon boyunca sırtlayan “Dayı” lakaplı eski tanıdık Mert (Marcio) NOBRE ve son maçta kalesinde devleşen Hakan CANBAZOĞLU’nun büyük gayretleriyle amaçlarına ulaştılar.

Erzurumlu oyuncular penaltı kaçırdıkça Hakan takımını yarışta tuttu. Erzurum’da Lokman dışarı attı, Hakan, Del Valle’nin atışını kurtardı, Gökhan ve Abdülkadir iki penaltıyı üst üste dışarı attılar, Hakan, Yasin ve Vebo’nun atışlarını çeldi, son penaltıda da Tugay’a geçit vermeyince gecenin kazananı BB Erzurumspor oldu.

Büyük zorlukları aşarak ve adeta can havliyle terfi ettikleri Süper Lig’de kalıcı olmak için onları daha zorlu bir yol bekliyor. Yeni statlarının alttan ısıtmalı olması sayesinde meşhur Erzurum soğuğunda bile futbol oynamak mümkün olduğundan hava ve zemin şartları diğer rakipleri ile dengeli olacak. Yapacakları transferlerde dikkatli olurlar, uyanık menajerlerin kucağına düşmez ve “har vurup-harman savurmaz”larsa düşme potasının bir tık üstünde tutunabilirler özellikle ilk sezonları için. (Burada en iyi örnek Malatyaspor yeni çıkan tüm takımlara olduğu gibi.)

Doğudan yükselen ışığın aydınlığının kalıcı olması dileğiyle Erzurum’a; Süper Lig’e “Hoşgeldin” diyor, hepimize güzel bir hafta diliyorum.