Vakıf Katılım web

İŞLER YOLUNDA MI?

Ahmet ÇELİK 08 Mar 2021

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Otomotivde haberlere, açıklamalara ve rakamlara bakarsanız işlerin çok yolunda olduğunu düşünebilirsiniz.

Otomotivde haberlere, açıklamalara ve rakamlara bakarsanız işlerin çok yolunda olduğunu düşünebilirsiniz. Ocak ayı satışları rekorla sonuçlandı, Şubat ayı kampanyaları hızlandı. Şubat ayrı bir rekor kırıldı Mart ayında kampanyaların dozu arttı. Ocak ayında araç alan Şubat ayında, Şubat’ta araç alan Mart’ta pişman oluyor. Otomobillerin liste fiyatlarıyla bayi fiyatları arasında neredeyse uçurum var. 2020 yılında araç alımı yapmayan filo kiralama sektörü 2021’de araç almaya başladı. Tabi insan düşünmeden edemiyor; “satışlar bu kadar iyi de bu kampanyalar ne diye?”.  Kampanyalardan da anlaşılacağı gibi işler çok da iyi değil. Satış var ama karlılık yok. Otomotiv sektörü yüksek rakamlar yüksek hedefler telaffuz ettikçe bir kulağı da Ankara’dan gelecek “düzenleme” haberlerinde. Konuşulanlar elektrikli otomobillere ve 2. El otomobil alım satımında vergilerin geleceği yönünde. Bu söylentilerin çıkmasının ardından bir gece ansızın zamlar geliyor biliyorsunuz. Otomotiv sektörü yıllardır bu gerçekle karşı karşıya kalıyor. Tabi bu işte her hafta pazar beklentilerini yükselten, kendi markasının satış ve pazar payı hedefini arttıran, sonra da twitterdan instagrama, whatsaptan tik-tok’a kadar her mecraya konuşmak için işi gücü bırakan marka üst düzey yöneticilerinin de payı hiç az değil. 

2021’in bombası Ford Otosan!

Şubat ayının ortalarında patlayan “Ford Otosan Yolsuzluğu” yapılan ilk KAP açıklamasında olduğu gibi “2 kişi” ile sınırlı değil. Zaten koskoca Ford Otosan şirketinde 250 milyon TL’ye varan Türk otomotiv tarihinin en büyük yolsuzluğunu 2 kişinin gerçekleştirdiğine inanmak saflık olurdu. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün resmi açıklama konusunda sessizliğini koruyor. Soruşturma sürecinde olunduğu için bu anlaşılır bir konu. Benden naçizane bir tavsiye her whatsApp mesajına da atlamamalı!..  Olay fazlasıyla ciddi ve daha çok su kaldıracak boyutlarda. Ford Otosan bünyesinde olup, tarihin en büyük otomotiv yolsuzluğunun içinde olanlar, göz yumanlar, farkına varmayanlar, önlem alamayanlar bence bu faturayı çok ağır ödeyecekler. İşin bir başka önemli boyutu da Ford Otosan’ın Amerikalı ortağının bu skandala nasıl tepki vereceği…

Benim bu konuda söyleyeceğim; suçluluğu ispatlanana kadar herkes masumdur.  Ford Türkiye ve Ford Otosan üst düzey yöneticilerinin web siteleri üzerinden yaptıkları söylenen “yargısız infaz” iddiaları hiç hoş değil. Bu iddia veya dedikodulara bu şekilde amatörce imkan verilmemesi gerekirdi. 2021 yılı başında patlayan bu skandal çok büyük olaylara gebe. 2 kişiyle sınırlı kalmayacağı kesin… Bu gidişle tüm Ford Otosan üst yönetimini yerinden oynatacak boyutta… 

VW Golf Heyecanı

Uzun süredir bir modelin yeni versiyonunun piyasaya çıkışında bu derece bir heyecan ortamı yaratıldığına tanık olmamıştım. Haftalardır başarılı bir şekilde bu merakı ve ilgiyi köpürten bilgilendirmeler yapılıyor.  Şimdi VW Golf’ün sekizinci neslinin Türkiye’de pazara sunulması bekleniyor. Haftaya 15 Mart’ta İstanbul’da lansmanı yapılacak.   Bu arada Volkswagen Türkiye, sekizinci neslinin Türkiye’de satışa sunulmasına sayılı günler kala, efsane modelinin 47 yıla dayanan ilginç hikayesi özel bir film serisiyle Golf tutkunlarıyla buluşturuyor. Volkswagen Türkiye’nin resmi YouTube kanalında paylaşılan serinin dördüncüsü yayınlandı, izleyebilirsiniz.

8 Mart Kadınlar Günü

Bugün 8 Mart… Sözlüğe bakarsanız; insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır. Ne yazık ki Türkiye için “sözde kalan” bir gerçek. Otomotiv dünyamızda genelde erkek egemen bir atmosfer söz konusu. Ama kadın çalışanların da sayısı azımsanmayacak ölçüde. Ben Türkiye’de bu sektörde çalışan kadınların, çok daha başarılı, çok daha sağduyulu ve çok daha dürüst olduklarına inanırım. Bu vesile ile Dünya Kadınlar Gününü yürekten kutluyorum.