İSTANBUL EĞLENCE DÜNYASINA KALİTE GETİREN MEKAN: MODA KAYIKHANE

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Bilen bilir, Moda Deniz Kulübü'nün eski binası yıllarca harabe halinde durdu. Burası, Moda İskelesi ve Koço'ya inen yokuşun sağında, 'girilmez' tabelalarıyla Modalı çocuklar için gizemli bir yasak bölgeydi. Semtin yetişkinleri içinse Atatürk'ün kralları ağırladığı, 'seçkin'lerin kadınlı-erkekli sosyal hayatının dışarıya taştığı günlerin anıları hâlâ tazeydi…

Tarihi Moda iskelesinin yanında bulunan son derece ferah ve nezih bir mekan olan Moda Kayıkhane ve Moda Sahil Restoran, gerek konumu gerekse kaliteli hizmeti sayesinde fazlasıyla tercih edilmektedir. Moda Kayıkhane, bir toplulukla ister gündüz ister gece gidip güzel bir manzara eşliğinde kaliteli müzik dinleyebileceğiniz ve birbirinden farklı konser ve etkinlik programlarıyla fazlasıyla ilginizi çekebilecek bir mekândır. Birçok alternatif sunan lezzetli mutfağı ve ilgili çalışanlarıyla sevilen bir mekan olmayı başarmıştır. Moda Kayıkhane serüvenini söyle bir inceleyelim.

Bilen bilir, Moda Deniz Kulübü’nün eski binası yıllarca harabe halinde durdu. Burası, Moda İskelesi ve Koço’ya inen yokuşun sağında, ‘girilmez’ tabelalarıyla Modalı çocuklar için gizemli bir yasak bölgeydi. Semtin yetişkinleri içinse Atatürk’ün kralları ağırladığı, ‘seçkin’lerin kadınlı-erkekli sosyal hayatının dışarıya taştığı günlerin anıları hâlâ tazeydi…

 O metruk bina 3 yıl önce aslına uygun olarak yeniden inşa edildi ve iddialı bir projeyle kapılarını açtı. Moda Sahil Restoran lezzetli, menüsüyle kaliteli hizmet anlayışıyla birçok mekanın örnek alması gereken bir hal aldı ve Moda Kayıkhane farklı nezih bir anlayışla İstanbul’un gece hayatına damga vurdu.

 Bu proje ülkede bugüne kadar yasalara, mevzuata, yönetmeliklere harfiyen en uygun gerçekleştirilmiş bir proje.

 VEDAT TEK’İN İSKELE BİNASINA KARŞI DENİZ MANZARASI

 Moda Sahil Restoran’ın tam karşısında, Mimar Vedat Tek’in 1’inci derecede tarihi eser olan Tarihi Moda iskelesi duruyor. Hal böyleyken, ‘yeni’ eski kulübün sahibi Erkan Ulutaş’ın restorasyon konusundaki tavrını alkışlamak gerekmekte.

 Erkan Ulutaş ve ekibini kutluyoruz.

 Moda Kayıkhane Etkinlikler Listesi

 3 Ağustos Arasbesque Project

 7 Ağustos Yüz Yüzeyken Konuşuruz

 9 Ağustos İzel

 10 Ağustos Freddie Mercury Show

 16 Ağustos Ufuk Baydemir

 17 Ağustos Ayhan Sicimoğlu

 21 Ağustos Adamlar

 23 Ağustos Aşkın Nur Yengi

 24 Ağustos Çılgınlar Kulübü

 28 Ağustos Selami Şahin & Semi Jazz

 30 Ağustos Zuhal Olcay

 

ARTER 13 EYLÜL 'DE AÇILIYOR

 Herkes için erişilebilir bir kültür ve yaşam platformu olmayı hedefleyen Arter, sergiler, etkinlikler, öğrenme, film ve yayınlardan oluşan çok disiplinli programıyla 13 Eylül Cuma günü Dolapdere’deki yeni binasının kapılarını açacak.

 Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olan Arter’in açılış programında toplam yedi sergi yer alıyor. Emre Baykal ve Eda Berkmen küratörlüğünde Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan Saat Kaç? başlıklı sergi, bellek, zaman ve mekân kavramları etrafında şekilleniyor. Küratörlüğünü Selen Ansen’in yaptığı Kelimeler Pek Gereksiz başlıklı koleksiyon grup sergisi ise, jest, kalıntı ve iz temaları etrafında kurgulanıyor. Altan Gürman retrospektif sergisi, 1976 yılında hayatını kaybeden sanatçının tüm üretimini bir araya getiriyor. Ayşe Erkmen’in Arter’in açılış programında yer alan sergisi Beyazımtırak, sanatçının 1970’lerden bu yana gerçekleştirdiği sanatsal üretim içinden retrospektif bir anlayışla seçilenlerle birlikte, bu sergi için özel olarak tasarlayıp ürettiği yeni işleri bir araya getiriyor. Rosa Barba’nın Gizli Konferans başlıklı yerleştirmesi sanatçının 2010–2015 yılları arasında müze depolarında çektiği üç filmden oluşuyor. İnci Furni’nin Bir An İçin Durdu başlıklı kişisel sergisi, sanatçının bu sergi için ürettiği yeni işlerini bir araya getiriyor. Céleste Boursier-Mougenot’nun offroad, v2 başlıklı yerleştirmesi, dışarıdaki rüzgârın hızı ve yönüyle etkileşim içinde hareket eden üç adet kuyruklu piyanodan oluşuyor.

 Program kapsamında ilk dört ay içinde Arter’de yer alacak sanatçılar arasında Aydın Esen, Portrait and a Dream, Elif Çağlar Quartet, Can Çakmur, In Hoodies, Emin Fındıkoğlu Quartet ile Tolgahan Çoğulu ve Sinan Ayyıldız Duo bulunuyor. Meggy Rustamova, Noé Soulier, Gizem Karakaş ve Etem Şahin, Kate McIntosh ise özgün performanslarıyla Arter’in etkinlikler programına dahil olacaklar.

 22 Ekim’de Jonas Mekas Retrospektifi’yle başlayacak Film Programı bir hafta boyunca sanatçının neredeyse tüm üretimini izleyicilerle buluşturacak. Jonas Mekas toplu gösteriminin ardından Arter’in koleksiyon sergilerine paralel olarak hazırlanan bir içerikle devam edecek olan Film Programı, Agnes Varda, Chantal Ackerman, Alain Resnais, Chris Marker, Laurie Anderson, Apichatpong Weerasethakul gibi yönetmen ve sanatçıların filmlerinden örnekleri bir araya getirecek.

 Öğrenme Programı kapsamında kamuya açık olarak düzenlenecek konuşmalar, atölye çalışmaları, seminerler ve sergi turlarıyla beraber, Gençlik Konseyi ve Arter Araştırma Programı adıyla iki uzun soluklu program hayata geçirilecek. İçinde yaşadığımız zamanı sanat aracılığıyla yorumlamaya yönelik etkinlikler sunacak olan program, herkesin yaratıcı sürecin parçası olabileceği bir ortamı mümkün kılmayı amaçlıyor.

 Arter, sergi programı etrafındaki tartışmaları beslemeyi ve teşvik etmeyi amaçlayan yayınlar sunmayı da sürdürecek. Yeni binadaki yayın programı, sanatçılara ve sergilere odaklı yayınların yanında Arter Koleksiyonu’na odaklanan Arter Yakın Plan ve Arter Arka Plan başlıklı iki yeni kitap dizisiyle başlayacak.

DEMET AKALIN’DAN BİR DEMET SHOW

Pop Müziğin önemli sesi Demet Akalın, dünya starlarını ağırlayan İstanbul Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava sahnesinde gerçekleşen "Turkcell Yıldızlı Geceler" konser serisi kapsamında önceki gece konserinde kelimenin tam anlamıyla şov yaptı. Saatler öncesinden Açıkhava sahnesine akın eden binlerce hayranına müzik ziyafeti çeken Demet Akalın "Bir Demet Show " olarak adlandırdığı konserini izlemeye gelenlerden tam not aldı.

 Demet Akalın, konserinde dünden bugüne hit olmuş şarkılarının yanı sıra sahnede söylemekten hoşlandığı şarkıları de seslendirdi. Her şarkıya özel hazırlanmış şovlar ile uzun yıllar hafızalardan çıkmayacak bir performans sergileyen Akalın, yine ilklere imza atarak farkını bir kez daha ortaya koydu. Sergilediği şovuyla dünya starlarını aratmayan Demet Akalın, Gülşah Saraçoğlu imzalı kostümleri, dansları ve sürprizleriyle kendine hayran bıraktı.

 Akalın'ın Harbiye Açıkhava konseri için özel tasarlanan sahnesinde adeta görsel bir şölen vardı. Sahne dekoru, kostümler ve genel konsept için 100 kişilik bir ekiple çalışan Demet Akalın hayranlarına tam anlamıyla bir müzik şöleni yaşattı.

 Konserin en şenlikli anlarından biri ise son günlerin gözde ismi Simge'nin yaptığı sürpriz oldu. Demet Akalın'ın çağrısını kırmayarak sahneye çıkan ve çok sevilen "Öpücem" şarkısını söyleyen Simge sesiyle olduğu kadar yaptığı göbek dansı ile de nefesleri kesti.

 Her zamanki gibi dansçılarının eşlik ettiği Demet Akalın’ın Harbiye Açıkhava "Turkcell Yıldızlı Geceler" konserlerindeki "Bir Demet Show" u izleyenler arasında Alişan & Buse Varol, Merve Özbey, Berkay & Özlem Şahin, Gökhan Tepe, Ayla Çelik, Sefa Doğanay, Aslı Hünel ve kızı Hira gibi birbirinden ünlü isimler vardı.

 Demet Akalın'ın Harbiye Açıkhava "Turkcell Yıldızlı Geceler" konserinden kendi adına elde ettiği geliri yine her zaman bağışçısı olduğu Mehmetçik Vakfı'na bağışladığını açıkladı.

 39 SERİ İPUCU YEDİNCİ KİTABI YILAN YUVASI

 BİR MİLYON DOLAR MI YOKSA İPUCU MU?

 New York Times çoksatar serisinin bu yedinci kitabında, Amy ve Dan kardeşlerin geçmişindeki en tehlikeli sır açığa çıkıyor. Bu kitapta da aksiyon hiç durmuyor, gerilim devam ediyor ve hikâyeye yeni karakterler dahil oluyor. Cesur kardeşler yedinci ipucuna ve ebeveynlerinin ölümlerinin arkasındaki gizeme yaklaşırken sekizinci kitap heyecanla bekleniyor.

 ARKA KAPAK

 Ailenizin bir zamanlar insanlık tarihindeki en güçlü ailelerden biri olduğunu öğrenseniz ne yapardınız? Ve size bu benzersiz güce dünyanın dört bir köşesine dağılan 39 İpucu ’nu toplayarak ulaşabileceğiniz söylense? Size sunulan bir milyon doları kabul edip ipuçlarından vazgeçer miydiniz?

Yoksa hiç düşünmeden bu tehlikeli yolculuğa mı çıkardınız?

 Zehirli TUZAK

Artık bu bir oyun değil. Kayıpların sayısı giderek artıyor. Amy ve Dan Cahill bu kez Güney Afrika’ya gidip savaş dehası bir lider olan korkutucu atalarının ayak izlerini takip ediyor. İki kardeş eski savaş sanatını öğrenmeye başladığında ise mızrakla yenilmeyecek bir düşmanla yani gerçekle karşı karşıya geliyor. Daha kötü ne olabilir derken, Amy ve Dan her şeyi değiştiren yıkıcı bir sırrı ortaya çıkarıyor.

 GÜNÜN SÖZÜ

Yanlış yoldan gitmenin birden çok yolu vardır. Ama doğruyu yapmanın tek bir yolu bulunur. Yanlış yapmak bu yüzden kolay, doğruyu bulmak ise bu yüzden zordur.

 

ARİSTOTALES