İSTANBUL'DA KÜLTÜR SANAT GÜNDEMİ

Mahmut BIYIKLI 05 Eki 2017

Mahmut BIYIKLI
Tüm Yazıları
Tam kırk yıldır gönüllere giren, gönüller yapan "Ben gelmedim dava için/ Benim işim sevi için/ Dostun evi gönüllerdir/ Gönüller yapmaya geldim" diyen Türkiye Yazarlar Birliği, başlangıcından bugüne taşımış olduğu temel misyonun ana hedefinden milim sapmadan yürüyüşüne devam ediyor…

Tam kırk yıldır gönüllere giren, gönüller yapan “Ben gelmedim dava için/ Benim işim sevi için/ Dostun evi gönüllerdir/ Gönüller yapmaya geldim” diyen Türkiye Yazarlar Birliği, başlangıcından bugüne taşımış olduğu temel misyonun ana hedefinden milim sapmadan yürüyüşüne devam ediyor…

 Alışılmış olan odur ki; uzun yıllar süren çalışmalar, yorgunluklar heyecansızlıklar bezginlikler oluşturur. Oysaki TYB’de olağanüstü bir gayreti ve coşkuyu her zaman görmek mümkün… Gerek Genel Merkez’i gerekse şubeleriyle Türkiye Yazarlar Birliği yeni kültür dinamizmini hiç kaybetmiyor. Yıl boyunca devam edecek dev organizasyonların ilki 13 Ekim’de İstanbul’da olacak. Seçkin isimlerin katılımıyla Esenler Belediyesi ile Şehir Tarihi Yazarları Kongresi’nin dördüncüsü gerçekleştirilecek. İstanbul Şubesi de Büyük Tarihçimiz Halil İnancık’la ilgili özel bir programa imza atacak. TYB ayrıca kırkıncı yıl dolayısıyla da ülke genelinde ses getirecek kültürel projelerin hazırlığı içinde. Kültür sanatta iz bırakan kurumun yöneticilerinde ayrı bir telaş var. Şimdiden hayırlara vesile olsun…

GÜZEL BİR PROJE: ÖĞRETMEN AKADEMİLERİ

Eğitimde temel problemler devam ederken güzel çalışmalar yapma gayreti de sürüyor. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci’nin öncülüğünde kurulan Öğretmen Akademileri yoğun ilgi görüyor. 

İstanbul Öğretmen Akademileri; Sanat Akademisi, Müzik Akademisi, Bilim Akademisi (Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk-İslam Düşüncesi ve Bilimi Enstitüsü, Bilim Olimpiyatları Enstitüsü), Lisan Akademisi, Edebiyat Akademisi, Aktör Öğretmen Akademisi adıyla 6 akademiden oluşturulmuş.

Tuluyhan Uğurlu, Melihat Gülses, Göksel Baktagir, Erol Sayan, Süleyman Ergüner, Ahmet Özhan, Selim İleri, İskender Pala, Beşir Ayvazoğlu, İlhami Atalay, Hikmet Barutçugil, Semih Kaplanoğlu, Prof. Tahsin Görgün ve daha birçok önemli şahsiyetin ders verdiği akademilerin kadrosu yıldız isimlerden oluşmakta. Çok iyi organize olmuş, her ayrıntının sıkı sıkıya düşünüldüğü akademiler için seçilen mekânların, şehrin tarihî ve kültürel dokusuna uygun olması konusunda hassasiyet gösterilmiş. Mesela Edebiyat ve Sanat Akademisi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nin kültür ve sanat kokan havasında gerçekleşmekte.

Geçtiğimiz yıl akademilere katılan öğretmenlerimiz kazandıkları birikimleri okullarına ve ilçelerine yansıtmışlar. Okulunda dergi çıkaran kitap çıkaran, konser düzenleyen, sempozyum hazırlayan, sözlü tarih çalışması başlatan, okulunun ve ilçenin kültür sanatına katkıyı artıran öğretmenlerimiz var.

İstanbul Öğretmen Akademileri, eğitim camiasında büyük heyecan uyandırmış ve farklı illerimiz bu çalışmayı örnek alarak şehirlerinde akademi başlatmışlar.

Akademilere yoğun talep üzerine bu sene “Aktör Akademi” eklenmiş. Çünkü öğretmen sınıfın baş aktörüdür. Ne kadar bu yönde verimli olursa dersin ve sınıfın kalitesini artırır. Bu akademide de Hilmi Zafer, Önder Paker, Mehmet Usta, Ali İpin gibi tiyatro ve akademik camiamızın usta isimleri ders veriyor.

ÖĞRETMEN ATÖLYELERİ GELİYOR

Öğretmenlerin mesleki birikimlerini geliştirmek için özgün projeler üreten İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Geçtiğimiz yıl açılan ve yoğun ilgi gören Öğretmen Akademilerinden sonra şimdi de Öğretmen Atölyeleri hayata geçiriliyor. 

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci’nin himayesinde yürütülecek atölyelerde, farklı branşlarda alanının uzmanı önemli isimler tarafından tecrübe paylaşımlarında bulunulacak. Yakın tarihte İstanbul’un farklı ilçelerinde açılacak olan atölyelere başvurular, akademi.istmem.com adresinden yapılacak.

FETHİ GEMUHLUOĞLU’NUN 40. YILI 

Pazartesi günü İstanbul’da kültür sanat sezonu açıldı. Çırağan’da yapılan açılış töreninde sanat dünyasının ünlü isimleri katıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı’nın organize ettiği açılış programında, Belediye Başkanı değişiminden kaynaklanan yeni dönem havası vardı. Kadir Topbaş’a yakın isimler görevlerinin sona erdirilme telaşıyla tedirgin, Mevlüt Uysal ekibine yakın isimler mutluydu. Ne gibi değişiklikler olacak; bekleyip  göreceğiz. Kim gelirse gelsin kültür sanat alanında İstanbul’a yakışır çalışmaların artması en büyük temennimiz. 

Belediyelerimiz aylık sanat bültenlerini yayınlamaya başladı. Büyükşehir Belediyesi’nin Ekim ayı bülteninde, 7 Ekim’de Fethi Gemuhluoğlu’nun vefatının kırkıncı yılı dolayısıyla yapılacak özel etkinlik ilk dikkatimi çeken program oldu. Gemuhluoğlu, kültür dünyamızda yüzlerce ismin üzerinde hakkı olan bir şahsiyet. Ali Emiri Kültür Merkezi’ndeki anma programı, muhakkak yoğun ilgi görecektir. Yine de biz buradan okuyucularımıza, söz konusu tarihi not almalarını özellikle salık verelim.

Şehrin kültür sanatına katkı sunmak için olağanüstü çaba gösteren bütün kültür emekçilerine hayırlı bereketli bir sezon diliyorum.