İŞTE HAYAT SENSİZ DE YAŞANIYOR

Esra TANRIVERDİ 15 Ağu 2022

Esra TANRIVERDİ
Tüm Yazıları
İlhan İrem'i nasıl bilirsiniz dediklerinde hepimiz onu "İşte hayat yine akıp gidiyor, işte hayat sensiz de yaşanıyor. İşte hayat böyledir deniyor

Geçen hafta arka arkaya çalınan ayrılık şarkıları… Hepsi aynı kişiye ait. Hemen internete bakıyorum, olanlar olmuş! Değerli sanatçımız ve bestecimiz İlhan İrem bizlere veda etmiş. Seksenlerin, gençliğimizin, sevdamızın, ayrılıklarımızın ortak diliydi o. Üzgünüm, nasıl üzülmem. Beklediğim bir haberdi ama yine de insan…Konuşamıyorum! 

İlhan İrem’i nasıl bilirsiniz dediklerinde hepimiz onu “İşte hayat yine akıp gidiyor, işte hayat sensiz de yaşanıyor. İşte hayat böyledir deniyor

Zaman herşeyi siliyor…” parçasıyla hatırlar ilkin. Gidişlerin bir o kadar da dönüşlerin adamıydı o. Gellerin gitlerin… Bu hafta bu geri dönüşü yazacağım sizlere. Gidipte dönen sevgiliden bahsedeceğim. 

Düşününce, eski sevgiliye geri dönmeyi gerektirecek bir sürü neden bulabiliriz. Belki bittiğini sandığınız duygularınız, içinizde bir yerlerde hala dipdiri duruyor. Bazen hayatınıza giren yeni insanda eskisinin tadını yakalayamayıp eskiye özlem duyabilirsiniz. Onlarca neden işte. Aylarını hatta yıllarını verdiğiniz, mutluluğu beraber yaşadığınız bir insanı unutmak mümkün mü? Bir şarkıda çıkar karşınıza, bir filmde ya da bir şiirde…

İniş-çıkışlar her ilişkide olur. Elbette ki ne yapacağınızı bilemediğiniz, sizi belli kararlar almaya iten bazı dönemler yaşarsınız. Mantık ve duygular aynı şekilde yaşansaydı imkânsız aşk diye bir şey olmazdı sanırım. Peki, neden geri dönülmesi istenir ya da geri dönmek? Birkaç neden sayılabilir. Bunlardan biri geçmişte yaşanan aşk ya çok yarım kalmıştır ya da bir şeyler eksik olmuştur. İlişki tam olarak tüketilememiştir. Bitmediği için yara kapanmamıştır…Gerçek olan şu “ Aşk zamanında yaşanır. Sonrası biraz masaldır…” Ünlü filozof Herakleitos’un sözü gibi her şey akar, aynı ırmakta ancak bir kez yıkanılır.
Bir ilişkiyi bitirdiğinizde hangi duygular içinde olunur? En çok terk edilmişlik ve yalnız duygusu içerisinde olunur. Onunla aranızda ki dostluğu, samimiyeti şöyle birlikte koltuğa uzanıp keyif yaptığınız anları özlersiniz. Şimdi yeni birini kim bulacak? Bulsanız da bakalım aynı samimiyeti yakalayabilecek misiniz? Oysa eskisi hala orada duruyor, çabaya gerek yok! Tabi yalnız hissetmek eski sevgilinin kollarına geri dönmek için tek başına yeterli bir neden değil. Yalnızlık öyle sanıldığı gibi depresif bir şey de değil; tam tersine kendiniz ve bir sonraki ilişkiniz için en faydalı terapidir. Zaman en iyi ilaçtır ayrılık acısına karşı. Tabi bu zamanı nasıl geçirdiğiniz de önemli.

Eğer ilişkide aldatma veya ciddi bir yalan varsa hemen şunu söylemeliyim ki “Sizi bir kez aldattıysa, utanmalı, iki kez aldattıysa siz utanmalısınız.” Size yalan söylediyse, karakteri buna izin verdiyse bunun zamanla değişmesini beklemeyin, olmayacak. Çünkü aldatmak karakter meselesidir ve ne zamanla ne de terapi ile vazgeçilir. Diyelim ki sevgiliniz başkasıyla olduktan sonra size tekrar dönmek istiyor. Muhtemelen yeni ilişkisinde aradığını bulamamıştır ve ondan kurtulmak için size geri dönüyordur. Ayrılık sebebi her neyse tartışılıp konuşulmadıktan sonra bir şeyin değişmesini beklemek mantıksız. Hiçbir karar vermediyseniz, hiçbir şey değişmediyse bu ilişki bitmeye yine mahkûmdur.

Geri dönüş için denenen yolların çoğu çiftleri birleştirmediği gibi, tam tersine onların birbirlerinden daha çok uzaklaşmalarıyla sonuçlanır. Odaklanmanız gereken nokta şu: yeniden başlayacağınız ilişki hayatınızı olumlu yönde değiştirmelidir.

Ayrılık yaşanacaksa tam yaşanmalıdır. Üç gün sonra hatta üç saat sonra arayıp, mesaj atarak vazgeçmemelisiniz. Dargınlıkla ayrılık farklı şeydir.

Tekrar ilişkiye başladıktan sonra, bıraktığınız yerden devam edebileceğinizi düşünmek büyük bir yanılgı. Yapılan yanlışları yok sayamazsınız. Verilen zararı onarmak ve kaybedilen duyguları yeniden kazanmak için sabır ve çaba gerekir. Sonuçta ayrılığınızın bir sebebi vardı, onu yok sayamazsınız. Sorunlar gerçekten çözüldü mü? Engeller gerçekten kaldırıldı mı? Daha önce tahammül edemediğiniz şeylere bu defa tahammül edebilecek misiniz? Burada bir başka önemli soru “ Neden gitti? “ sorusudur. Aşk bitti diye gittiyse bu durumda zaten yapacak bir şey yok. O dönüşün nedeni sadece geçmişe duyulan özlem, alışkanlık ve tabi ki ten uyumu. Yani bu tür dönüşlerde birkaç kez sevişilir sonra yine giden gider. Sanılır ki ayrılıp barışmalar ilişkiyi besler. Hayır. Nasıl olsa geri dönecek gözüyle bakıp ayrılık ciddiye bile alınmaz. 

Ayrılmaya neden olan sorunu dikkate almadan tekrar birlikteliğe yelken açmak, tekrar ve daha fazla kalp ağrısına kapı aralamak anlamına geliyor ne yazık ki..

Şu bir gerçek ki pek çok çift ayrılıyor ve tekrar bir araya gelip başarılı bir ilişki sürdürebiliyor. Ancak burada önemli olan, tarafların birbirine açık olması ve değişimi kabul etmeleridir. 

Her şeyin bir sonu varsa

Ayrılıkların da sonu var

Bir gün çıkıp geleceksin

İçimde bir ümit var

Yeniden seveceksin…