İZİN VERİP, İZİN ALMAK

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
Azeri şarkıcı Zülfi Baladov birçok şarkının söz yazarı olduğu iddiası ile müzik gündemine oturdu. Sözlerini Azeri Lehçesi ile yazdığı şarkıları sosyal paylaşım sitelerinde de paylaştığını dile getirmiş.

Esas konu sözleri Sinan Akçıl imzası taşıyan şarkılar Baladov’a aitmiş. Sinan Akçıl sosyal medya üzerinden ulaştığı Baladov’dan şarkılarını istemiş ve kendi adını yazacağını da kendisine söylemiş, eee tabi Türk müzik sektöründe işlerin nasıl yürüdüğünü bilmeyen Zülfi Baladov, Sinan Akçıl’a şarkılarını kullanabileceğine dair sözlü onayı da vermiş. Derken şimdi kendi yazdığını kullanmak için telif ödememek adına Sinan Akçıl’dan izin alması gerekiyormuş. Aslında büyültecek bir şey yokken başkasının şarkısını sahiplenirken bir gün on kişinin bu şarkı benim diyeceğini de hesaba katmak gerekiyor. 

Bana göre kendine ait olmayan sözlere kendi ismini yazmak, ya da başkasında duyduğun müziğin aynısını birebir kendi çalışmanda kullanmak kusura bakmayın ama düpedüz kendini kandırmaca. İnsan kendi yapmadığı bir şeyi neden kendininmiş gibi göstermek ister inanın ben hiç anlamıyorum. Yurt dışındaki müzik piyasalarında da işler böyle mi yürüyor inanın çok merak ediyorum. Rihanna, Beyonce kendilerine ait olmayan sözleri, müzikleri ben yazdım bunu diye sahipleniyor mu acaba?

Sanatta emek ve emekçiye verilen değerin eksikliğinden dolayı bu tarz sömürgeler sıklıkla karşımıza çıkıyor. En çok dinlenen olmak adına insanlar ne yapacağını şaşırdılar bence. Konservatuarların kompozisyon bölümlerinden mezun bir sürü yetenekli insan var. Bence sanatçılar ‘ben’ egolarını bir kenara bırakıp işini hakkıyla yapan müzisyenlerin isimlerini duyurmak için çaba sarf etseler... Buradan başkalarının sözlerini sahiplenmeye çalışanlara ufak bir tavsiyem var, kalp gözünüzü açtığınızda kelimeler birer birer dökülüverir kağıda.

Sevgi ve müzikle kalın…