Vakıf Katılım web

JAPONYA'NIN BİR ADASI KAYBOLDU

Gizem ŞENYURT 06 Kas 2018

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Japonya, coğrafi açıdan oldukça ilginç bir sonbahar yaşıyor.

Küresel ısınmanın da tetiklemesiyle meydana gelen tayfunlar ve kasırgalar nedeniyle Japonya’nın meşhur kiraz çiçekleri, açmaları gerekenden aylar önce açarak ülkeye kıştan önce baharı getirdi. Şimdi ise kuzeydeki Hokkaido kıyısında yer “alan adalardan biri ortadan kayboldu. Üstelik adanın ne zaman kaybolduğu bilinmiyor.

Esanbe Hanakita Kojima adası, bölgede yerleşim olmayan 158 adadan biri. İlk olarak 1987 yılına ait resmi kayıtlarda Japon toprağı olarak geçen ada, ancak 2014 yılında isimlendirildi. İsimlendirilmesinin sebebi ise Kuril Adaları olarak bilinen bölgenin yüzyıllardır Rusya ile Japonya arasında egemenlik alanı tartışmasına dahil olması. İlginç olan ise, adanın kaybolduğunun daha yeni fark edilmesi. Japonya’nın gizli hazineleri konulu bir fotoğraf kitabı projesi üzerinde çalışan yazar Hiroshi Shimizu, geçtiğimiz ay bölgeye gittiğinde haritalarda görülen Esanbe Hanakita Kojima Adası’nın yerinde olmadığını fark etti. Bölgedeki balıkçılarla konuşan Shimizu, yaşlı balıkçıların eski yıllarda burada bir toprak parçası olduğunu hatırladığını tespit etti. Ada, kaybolmadan önce Hokkaido kıyısındaki Sarufutsu Köyü’nün sadece 500 metre açığında yer alıyordu ama balıkçılar ne denizde ne de kıyıda yakın zamanda toprak kaybı yaşandığına dair işaret bulamadı. Bunun üzerine bölgede detaylı araştırma yapan yetkililer, su yüzeyinin yaklaşık 1,5 metre altında bir kara parçası olduğunu ispatladı. Fakat adaya ne oldu ve tam olarak ne zaman kayboldu? 

Esanbe Hanakita Kojima’nın kayboluşu bir ilk değil. Ekim ayında meydana gelen 5. kategori bir kasırga Hawaii Adalar Zinciri’nin Doğu Adası’nı haritadan sildi. Geçtiğimiz 50 yıl içinde Solomon Adaları, 5 adasını kaybetti. Mikronezya’da 8 ada, küresel ısınmaya bağlı deniz seviyelerinin yükselmesi ve dalgaların aşındırması nedeniyle suya gömüldü. Esanbe Hanakita Kojima’nın kayboluşu ise şu anda yetkililer tarafından araştırılıyor. İlk bulgular, dalgaların aşındırması ve buzulların erimesinin adanın suya gömülmesine sebep olduğu yönünde. İlerleyen zamanlarda gerçek sebebi öğrenebileceğiz. 

Antarktika’da bir araştırmacı kitabın sonunu söyleyen arkadaşını bıçakladı

Kimse izlediği filmin, dizinin ya da kitabın sonunu kendisi öğrenmeden başkasından duymak istemez. Antarktika’da bir Rus araştırmacı bilim insanı ise bu yüzden cinnet geçirerek sürekli kitapların sonlarını paylaşan bir başka araştırmacı arkadaşını bıçakladı. 

Olay geçtiğimiz hafta Antarktika’daki Bellingshausen İstasyonu’nda meydana geldi. Elektrik mühendisi Sergey Savitskiy (55) dört yıldır birlikte çalıştığı kaynak ustası Oleg Beloguzov’u (52) mutfak bıçağı ile yaraladı. Son aylarda ikilinin arasında gerginliğin tırmandığına dair tartışmalar raporlandığı ortaya çıktı. İkili, son zamanlarda vakit geçirmek için kitap okuma alışkanlığı edindi. Yapılan açıklamalarda Beloguzov’un okuduğu kitapların sonlarını sürekli paylaşması nedeniyle Savitskiy’in sinirlenip mutfak bıçağıyla kaynak ustasını kalbinden bıçakladığı belirtildi. Yaralanan Beloguzov, Şili’de bir hastaneye kaldırılarak yoğun bakıma alındı. Beloguzov’un sağlık durumu ciddiyetini korusa da hayati tehlikeyi atlattığı söylendi. 

Olay sırasında akli dengesinin yerinde olmadığı söylenen Savitskiy, kendi iradesiyle İstasyon Müdürü’ne teslim olarak olayı itiraf etti. Antarktika Antlaşması’na göre bölgede işlenen ağır suçların sorumluları, vatandaşı oldukları ülkede o ülkenin kanunlarıma göre yargılanıyor. Bu nedenle Savitskiy, Rusya’ya götürüldü. İş arkadaşını yaraladığını itiraf eden zanlı, öldürme kastının olmadığı konusunda ise ısrar ediyor.