KADİR ŞEKER YA OLMASAYDI

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Kadına şiddet uygulayan erkeklerin bir kravatla ceza indirimi aldığını görüyoruz.

“Kadir birini öldürmek için değil Ayşe’yi yaşatmak için oraya koştu. Kadir kardeşimizin yaptığı hamle çok önemliydi. Belki de o müdahale etmeseydi şu anda Ayşe aramızda olmayacaktı. Keşke olaylar bu raddeye varmadan kadınlara şiddetin uygulanmadığı bir toplum var edebilsek. Toplum vicdanı bu şiddet olaylarına ‘Dur, artık şiddet uygulayamazsın’ diyor. Kan bağı olmasa da ortada bir şiddet olduğunu gören Kadir, buna müsaade etmek istemedi ve kör bir kavgaya girdi. Kadına şiddet uygulayan erkeklerin bir kravatla ceza indirimi aldığını görüyoruz. Çok çarpık bir sistem var. Gerçek adalet Kadir’in tutuksuz yargılanmasını ve ceza almamasını gerektirir. 

'Kadir Şeker’e destek 

İnsani ve vicdanı, Kadir Şeker’e bir destek de Başkan Erdoğan’dan. Konyalı Kadir Şeker, Ayşe D'yi sevgilisi Özgür Duran'ın dayağından kurtarmak isterken elini kana buladı. Tutuklandı. Başkan Erdoğan şu değerlendirmeyi yaptı: Kadir insani, vicdani bir durum sergiledi. Temenni ederiz ki adil bir karara varılır.

Kadir Şeker olmasaydı

Bugünlerde Münevver Karabulut, Özgecan Arslan, Ayşe Paşalı, Emine Bulut, Şule Çet daha adını bilmediğimiz medyanın gündemine gelmeyen sayısız kadın cinayetlerinden biri daha gerçekleşecekti. Tabii hiçbir insanın insanı ya da canlıya zarar verme hakkı yoktur olmamalı ama bu başka bir konu. Türk adaleti Kadir Şeker için doğru kararı verecek diye ümit ediyorum. 

YENİ DÖNEMİN HASTALIĞI DEMANS

Demans hastası olan birçok insan halüsinasyonlardan, sanrılardan söz eder; 10 Alzheimer hastasından 4’ü bu tür semptomlardan muzdarip…”

Uzmanlar demans hastalığında psikotik belirtilerin hastalığın işareti olduğunu, bu işaretleri tanımanın hastalara yardım etmede büyük önem taşıdığını belirtiyorlar.

Alman Alzheimer Akademi Başkanı Mefküre Ülker, demans hastası olan birçok insanın halüsinasyon ve sanrılardan söz ettiğine işaret ederek bu gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Ülker, ilk kez 1907 yılında Alois Alzheimer tarafından Alzheimer demansı olan hastalarda bu tür psikotik belirtiler olabileceğini ve bunun büyük bir sorun olduğunun açıklandığını hatırlatarak demansın psikotik semptomları gösterenlerde daha hızlı bir şekilde geliştiğine vurgu yaptı.

Demans Psikotik belirtiler nelerdir?

Psikotik belirtiler varsa, bunun kişinin gerçeklikle bağlantısını kaybettiği anlamına geldiğini bilmeliyiz. 

“Hasta, hiç kimse konuşmasa bile sesler duyar, ortada olmayan bir şey görür, cildinde bir şey hisseder, bir şey koklar ya da tadar. Halbuki kendisine hiçbir şey dokunmaz, ortada hiçbir koku ya da ağzında hiçbir şey yoktur. Bazıları birileri tarafından kontrol edildiğini, kendisine zulüm edildiğini, tehdit edildiğini veya bir komplonun hedefi olduklarını düşünürler. Psikotik belirtiler gösteren kişiler, düşüncelerinin kendisine dışarıdan geldiğini, diğer insanların düşüncelerini okuyabildiğini veya davranışlarını kontrol ettiklerine de kendilerini inandırabilirler. Bu durum genellikle anksiyeteyi tetikler.”

Psikotik semptomları olan demans hastalarının genellikle huzursuz, agresif hatta saldırgan olabilirler “Uzun bir süre, uzmanlar bu sorunu dikkate almadılar ancak son günlerde demans hastalarında psikotik semptomların yaygın olduğunu kabul ediyorlar. San Diego'da bu konu üzerinde çalışan bir grup bilim insanı,10 Alzheimer hastasından 4’ünün bu tür semptomlardan muzdarip olduğunu, ağırlıklı olarak kuruntu ve halüsinasyon görüldüğünü tespit edildi. 

Psikotik semptomlar demans türüne göre farklılık gösterir 

Psikotik semptomlar demans türleri arasında farklılık gösterir. Örneğin, optik halüsinasyonlar Lewy cisimcikli demans için tipiktir. Hastalar genellikle insanları veya hayvanları daha büyük görür ve çok etkileyici bir şekilde tanımlar, bu halüsinasyonlar demans formunu teşhis ederken de önemli bir işarettir. Kimi zaman hastalar akustik halüsinasyonlardan etkilenir; bu da var olmayan sesleri duydukları anlamına gelir.  Bu tür işitsel halüsinasyonlar şizofreni hastalığında daha sık görülür, alzheimer demansı olan kişilerde psikotik semptomlar, kuruntular daha da artar. 

BİR DİLEK TUT 

Polisiye edebiyatın usta ismi Philip Kerr’in gençler için yazdığı, polisiye ve fantastik unsurları birleştiren Dahi İkizlerin Serüvenleri devam ediyor. Serinin dördüncü kitabı Savaşçı Cinler Büyülü Fener etiketiyle raflarda.

Yakın zamanda kadim bir cin soyundan geldiklerini ve büyülü güçleri olduğunu keşfeden on iki yaşındaki ikizler John ve Philippa Gaunt, sıradışı maceralarına serinin dördüncü kitabı olan Savaşçı Cinler ile devam ediyorlar.

John ve Philippa, yine onları dünyanın dört bir tarafına götürecek baş döndürücü bir maceranın içinde buluyorlar kendilerini. Annelerini, Babilli Mavi Cin’in elinden kurtarmaya çalışırken bir yandan da zamanla yarışmak zorundalar. Çünkü New York’ta bir yaşlanma lanetiyle boğuşan babalarını kurtarmaları gerekiyor. Eğer zamanında yetişemezlerse sonsuza kadar yaşlı bir adam olarak kalacak!

Bunlar yetmezmiş gibi tuhaf hırsızlık vakaları da ikizlerin gündeminde…

GÜNÜN SÖZÜ: İlerlemek istiyorsanız, büyük çapta işler kurmak kararındaysanız iyi öğrenim göreceksiniz, alçakgönüllü olacaksınız, çok çalışacaksınız, adam yönetme sanatını her gün biraz daha öğrenmeye çabalayacaksınız, dürüstlükten ayrılmayacaksınız.

VEHBİ KOÇ