KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM

Fehmi KETENCİ 05 Nis 2019

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Sportoto Süper Ligi, Lefter Küçükandonyadis Sezonu'nun kalan sekiz haftası için kaldığımız yerden devam ediyoruz.

       Bildiğiniz gibi; biri Avrupa Kupası eleme grubundaki ulusal takım elemeleri için, biri de ülkemizde beş yılda bir yapılan yerel yönetimler seçimleri için olmak üzere liglerimize iki haftalık ara verilmişti.

      Ligini finaline sekiz hafta kala verilen ara takımlarımıza yaradı mı yaramadı mı bu hafta sonundan başlayacak karşılaşmalarda kendini gösterecek. Sakatlar, cezalılar için iyi bir süreç gibi kabul edilen bu iki haftada takımlarımız hiç ara vermeden çalışmalarına devam ettiler. Bu hafta arasında Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final karşılaşmalarıyla, neredeyse unutulmaya başlanan futbolumuzu hatırladık. Evvelki akşam Galatasaray ile Evkur Malatyaspor yarı final yolundaki ilk ayak karşılaşmasında İstanbul’da bir araya geldiler. Karşılaşma sonucu 0-0 beraberlikle kapandı. Görünen, takımlarımızın zorunlu bu iki hafta aradan sonra, futbol heyecanına henüz adapte olamamışlar.

      Özellikle Galatasaray heyecansız, isteksiz, mücadelesi az bir karşılaşma çıkardı. Belli ki Galatasaray, bu ara dönemde yaşadığı, tartışmalı geçen ve yönetimi idari açıdan ibra edilmeyen, genel kurul sürecinden oldukça etkilenmiş ve bu olumsuzluk takıma yansımıştı. Bu durum final ayağının birinci karşılaşmasında çok net kendini gösterdi. Galatasary ve Yeni Malatyaspor, pozisyon fakiri bir karşılaşma sonrasında 0-0 beraberlikle, kesin sonucu ikinci karşılaşmaya taşıdılar. Yazıyı yazdığım günün akşamında yarıfinalin ikinci ayağında, Akhisarspor-Ümraniyespor karşılaşması var. Finalde kimlerin olacağı gelecek hafta yapılacak olan rövanş karşılaşmaları sonrasında belli olacak.

      Ara verilen Süper Ligimiz’in 27. hafta karşılaşmaları bu hafta cuma akşamı yapılacak Trabzonspor-Antalyaspor karşılaşması ile başlayacak.

      Kalan sekiz haftaya nasıl giriyoruz ve zirve yarışındaki ve düşme-kalma aşamasındaki durumun nerede olduğunun fotoğrafına yansıyan görüntüye bir göz atalım.

      Oldukça uzun süredir şampiyonluk yarışını, hatırı sayılır bir puan farkıyla sürdüren

58 puanlı Başakşehir, kendi sahasında ligin başarılı ekiplerinden Aykut Kocaman yönetimindeki Konyaspor ile pazar günü karşılaşacak ve takipçisi 52 puanla ikinci sıradaki Galatasaray’ın altı puan önünde şampiyonluğa koşacak.

      Şampiyonluk adaylarından Beşiktaş ise; matematiksel olarak şansı var gibi görünmesine rağmen 58 puanlı Başakşehir’in onbir puan gerisinde üçüncü sırada umutlarını devam ettirmeye çalışıyor. Dördüncü sırada 43 puanlı Trabzonspor, beşinci sırada ise; 37 panlı Yeni Malatyaspor var. Yansıyan fotoğraftan okuyabildiğimiz, kalan sekiz hafta Başakşehir ile Galatasaray arasında geçecek. Bu arada; altı puan öndeki Başakşehir’in konum olarak daha şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada 33. haftadaki Galatasaray-Başakşehir karşılaşmasını da göz ardı etmeyelim.

      Görünen o ki kalan sekiz hafta, lider Başakşehir ile altı puan arkasındaki Galatasaray arasında devam edecek. Ortadaki sekiz haftanın varlığını ve özellikle de 33. haftadaki Galatasaray-Başakşehir arasındaki karşılaşmayı da değerlendirdiğimizde, kalan süreçte zirvede oldukça heyecanlı karşılaşmalar bizleri bekliyor.

      Bir gerçeği de göz ardı etmeyelim. Zirve yarışındaki bu iki takımdan birinin maç kaybetmesi dengeleri önemli oranda etkileyecektir.

      Hatırlatmakta yarar var. Bu konuda en kritik durumdaki takım Başakşehir. 28. haftada Beşiktaş, 33. haftada ise Galatasaray ile deplasmanda iki kritik  maçı var.

      Belli ki; her iki takımın da her an puan kaybı yaşayacağı çok önemli maçları var. Sekiz hafta şampiyonluk yolunda zor dönemeçleri olan bir parkur. Ama herşeye rağmen Başakşehir’e avantaj sağlayan cepte olan altı puanlık bir fark var.

      Ligin alt tarafı ise tam karmaşa. Son iki sıra kritik durumda. Diğer takımlar için; 31 puanlı 13. sıradaki Fenerbahçe dahil oradaki takımlar için alınacak her galibiyet, şu anki puan cetveli sıralamasında fark yaratabilir, düşme hattını değiştirebilir.

      Bekleyelim görelim!