KALİTELİ YAŞAMA DAİR

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Her insanın daha dengeli bir yaşam elde etmesi, yaşam kalitesini artırması için farklı yollar vardır.

Her insanın daha dengeli bir yaşam elde etmesi, yaşam kalitesini artırması için farklı yollar vardır.

Yaşam kalitesi artırmaya yarayan yöntemler

Her insanın daha dengeli bir yaşam elde etmesi, hayat kalitesini artırması ve daha tatmin olduğu bir yaşam sürmesi için farklı bir alanı doyurmaya ihtiyacı vardır.  Hangi yaş ve gelir düzeyinde olursak olalım, hepimiz “kaliteli bir hayat” geçirebilmeye eskisinden daha fazla kafa yoruyoruz… Bu yüzden de daha dengeli, daha mutlu yaşamla ilgili birçok öneri yazısıyla karşılaşabilirsiniz ancak herkes için tek bir reçete sunmak çok da sürdürülebilir bir sonuç getirmeyecektir. Çünkü herkes için yaşam kalitesi artırma öncelikleri farklıdır, değerleri farklıdır, kişiyi iyi hissettiren etkenler de buna bağlı olarak farklıdır.

Yaşam kalitesini artırmanın vitamin ve mineral desteği almaktan ziyade daha önemli kazanımlar, değişimler gerektirdiğini unutmamak lazım. Ruhunuzun sizi nasıl yönlendirdiği ve sizin ruhunuzu nasıl beslediğiniz de en az beden bakımınız kadar önemlidir.

Yaşam kalitesi artırmaya yönelik bazı adımlar
Yaşam kalitesinin artması, sorunlarla karşılaşıldığında umutsuzluk yerine çözüm arayışında bulunmakla başlar. İnsanın kendine güvenmesiyle pozitif düşünmesiyle başlar. Bu, insanın hayata bakış açısının değişmesine sebebiyet verir.

Kitap okumayı ihmal etmeyin. Kitap okumak kelime haznenizi ve hayal gücünüzü genişletir, yaratıcılığınızı artırır.

Hareket etmek yaşam kalitenizin artması için çok önemli

Gün içinde mümkün olduğunca hareket edin. Örneğin, telefonda konuşurken oturmayın. Çoğumuz tüm gün ofiste oturarak çalışırız. Gün boyunca hareketsiz kalıp, işten çıkınca spor salonuna koşarak, yüksek tempolu egzersiz yapmak, eklemler ve kaslar için faydalı değildir. Mümkünse sabahları egzersiz yapmaya çalışın.

Yaşam kalitesi nasıl artar?

Pek çok kadın kilo almaktan korktuğu için sigarayı bırakmaz. Sigaranın zayıflattığına dair bir kanıt yoktur. Araştırmalar, sigaranın kanser türlerinin 3/1’ine yakalanma riskini artırdığını gösteriyor. Bırakmak için hipnoz ve akupunktur gibi telkinler deneyebilirsiniz. Sigara, hem tüm zararlarıyla sizi ve vücudunuzu kötü etkiler hem de kokusuyla çevrenizdekileri rahatsız ederek yaşam kalitenizi düşürür.

Yaşam kalitemizi düşüren, ruhsal alanda yaptığımız en büyük yanlışlardan biri de gülmeyi unutmak oldu. Bırakın kahkaha atmayı, birçoğumuz doğru dürüst gülmeyi bile unuttuk. Oysa gülmenin ve kahkaha atmanın stresi azalttığı, kasları gevşetip bağışıklığı güçlendirdiği, yaşam kalitesini artırdığı en bilinen özelliklerinden. Eğer üzgün ya da mutsuz hissediyorsanız birkaç dakikalığına durup düşünün. Hayatınızdaki her şey kötüye gidiyor olamaz; o yüzden en azından iyi şeyleri görmeye çalışın ve onlara odaklanın. Hayatınızı kaliteli yaşamak sizin elinizde ve bunun için yapmanız gerekenler hiç de zor değil...

GÜNÜN SÖZÜ: KALİTE