KAMBOÇYA KRALİYET KAPLUMBAĞALARININ MÜTHİŞ DÖNÜŞÜ

Gizem ŞENYURT 19 Eyl 2016

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Tüm dünyada 10 taneden az kaldığı düşünülen Kamboçya'nın Kraliyet Kaplumbağaları muhteşem bir dönüş yapmaya hazırlanıyor.

Tüm dünyada 10 taneden az kaldığı düşünülen Kamboçya'nın Kraliyet Kaplumbağaları muhteşem bir dönüş yapmaya hazırlanıyor. Eski dönemlerde sadece Kamboçya kraliyet ailesi üyelerinin bu tatlı su kaplumbağasının yumurtalarını yeme hakkı olduğu için nadir bulunan sürüngen türü, kraliyet kaplumbağası ismini almıştı. 2000 yılına kadar soyları tükendi sanılıyordu. Kamboçya için tarihsel önemi büyük olan bu kaplumbağalara 2005 yılında ülkenin "Ulusal Sürüngeni" unvanı verilmişti. 

Kraliyet kaplumbağaları yeniden ortaya çıkınca Kamboçya balıkçılık departmanı ve New York merkezli Vahşi Yaşam Koruma Topluluğu bir araya gelerek Koh Kong Sürüngen Koruma Merkezi'ni kurdu. Koh Kong, 2001 yılından beri toplam 39 kaplumbağa yuvası kurtararak 564 yumurtayı koruma altına aldı. Bu yumurtaların 382’si çatlamayı başardı. Yüzdeye vurduğunuzda yüzde 68 gibi bir sonuç çıkıyor ki aslında oldukça yüksek bir oran. Koh Kong Sürüngen Koruma Merkezi'nin kum ve çimenlik adacıkları olan beş göleti var. Doğada bulup kurtardıkları kaplumbağaları buralara yerleştirerek koruma altına alıyorlar ve çiftleştiriyorlar.

Koruma altında yetişen 382 yavrunun 206'sı geçtiğimiz günlerde artık şanslarını vahşi doğada denemeleri için salındı. Vahşi Yaşam Koruma Topluluğu Kamboçya Ülke Direktörü Ross Sinclair, hedeflerinin bu neredeyse tükenmek üzere olan nadide kaplumbağa türünü kurtarmak, doğal hayatta sağlıklı yapabilir hale getirmek olduğunu söylüyor. Hatta Siyam timsahı gibi Kamboçya'nın milli sürüngeni için de geliri Koh Kong Sürüngen Koruma Merkezi'ne ve kraliyet kaplumbağalarını kurtarma projelerine aktarılmak üzere bir ekoturizm alanı oluşturulmasını öneriyor. 

Pek çok endemik bitki ve hayvan türü olan ülkemizde de ekoturizm konseptini oturtmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak gerçekten faydalı olacaktır. Reality programı hayatını kurtardı Tajikistan asıllı 20 yaşındaki Dilmrod isimli genç adam, bebekken geçirdiği bir kazadan dolayı yüzünün tamamını kaplayan yanık yaralarıyla yaşıyordu. Dilmrod, ailesinden ve arkadaşlarından bile utandığını kendini bir ucube gibi hissettiğini ve ucube gibi yaşadığını söyleyerek Rusya'nın güneybatısındaki Krasnodar Krai şehrinde bir reality programına konuk oldu. Programda, hayatı boyunca çektiği fiziksel ve manevi acıları anlatan Dilmrod, bir anda ülkenin gündemine oturdu. Programın ardından pek çok yardım teklifi kanala ulaştı. Bunlardan biri Sergey Bogdanov isimli bir doktordandı. Bogdanov, kanal vasıtasıyla ulaştığı Dilmrod'a 13 saat süren bir operasyonla sıra dışı bir yüz nakli ameliyatı yaptı. 

Dilmrod'a yapılan yüz nakli operasyonunun sıra dışı olma sebebi Dr. Bogdanov'un kullandığı teknikti. Dr. Bogdanov, tamamı yanık olan hastanın yüzüne vücudun çeşitli bölgelerinden deri kesip yama yapmaktansa karın bölgesinden 22 cm'e 25 cm'lik yekpare bir parça alarak transfer etti. Dr. Bogdanov bu alışılmamış kararını, hastanın yüzünde fazladan dikiş izi kalmaması için aldığını açıkladı. Ayrıca hastanın kendi derisini kullanarak transplantasyon ameliyatları sonrası sık görülen komplikasyon olasılığını da minimuma düşürdüklerini belirtti. Dilmrod tabii çok mutlu. 13 saat süren operasyon sonrası ilk işi ailesini görüntülü aramak olan Dilmrod artık ailesinden ve arkadaşlarından utanmadığını hatta ülkesine dönüp evlenmek istediğini söyledi. 

İsveç'te cadı avcısı aranıyor Dünyanın en huzurlu ve refah seviyesi en yüksek ülkelerinden olan İsveç polisinin başı Orta Çağ'dan kalma bir sorunla belada. Geçen yıl, eski kayınbiraderini cadı olduğu için öldürmeyi planladığını söyleyen 38 yaşında bir adam Hassleholm Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine yatırılmıştı. Aslında kliniğe yatırılmasının sebebi tam olarak eski karısı ve oğlunu cadı oldukları gerekçesiyle dövmesi, eski kayınbiraderini cadı olduğu gerekçesiyle kaçırıp, bağlayıp, kafasını kesip yakmayı planladığını söylemesiydi. Eski karısı ve çocuğuna karşı olan şiddet suçuyla birleşince yetkililer adamın bilgisayarını incelemiş ve kendini cadı avcısı olarak ifade ettiği ve eski kayınbiraderinden başka tam 56 kişiyi daha avlanacak cadılar listesine aldığı ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine adı açıklanmayan adam, tedavi olması için hastaneye yatırılmıştı. Geçtiğimiz günlerde bakıcıları atlatarak kaçan adamı bulmak üzere ülke genelinde polisler alarma geçti. Adamın eski karısını öldürmek için Malmö'ye, kadının iş yerine gittiği öğrenilince polisler aramalarını bu şehirde yoğunlaştırdı. Henüz yakalanamayan adam, 21. yüzyılda dünyanın en güvenli ülkesinde Orta Çağ paniği yaşatmaya şimdilik devam ediyor.