KANLI BİR YAZI

Halil İbrahim İZGİ
Kan kaybediyoruz toplum olarak. Karamsar olmak istemem ama birçok alanda değerlerimizi kaybediyoruz.

Fedakarlık, samimiyet, karşılıksız iyilik gibi hasletlerimiz erozyona uğruyor. Peki özünde nasıl kişileriz? İyi. Ne yapmamız lazım? Sizi kızdırmak istemem ama biraz kanın beynimize sıçraması gerekiyor. Bu durumun bizi kızdırması gerekiyor.

Gidelim de kan mı dökelim yani? Yo, hayır. Başka türlü düşünelim.

Kan dediysek hep kötü değildir kan. Mesela, kanım ısındı veya kanım kaynadı deriz birini sevdiğimizde veya sıcakkanlı deriz yakınlık gösterenlere.

Bir iyilik yap ki seni daha sağlıklı, yaptığın kişiyi daha sağlıklı hale getirsin. Cebinden para çıkmasın ama paranın satın alamayacağı değerde bir iyilik olsun. Kan bağışından söz ediyorum. Kış ayları geldi ve kan stokları azaldı. Kızılay kan bağışı için çağrı yaptı. Neden stoklar azalmış yazın toplasalar filan demeyin. Ömrü var kanın öyle çok uzun zaman bekleyemiyor. Düzenli olarak ihtiyaç duyuluyor ve düzenli olarak bağışlanması gerekiyor. Türkiye kan bağışında dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri. Kan bağışlamak bizi kan kardeşi yapıyor. Kanlarımız birbirimizde dolaştıkça hepimizin birbirimize ihtiyaç duyduğu metaforu hayatımızın içine giriyor. Kan bağışlarız ve kime iyilik yaptığımızı bilmeyiz. Daha güzeli olabilir mi? Kana ihtiyaç duyan ise kendisine kimin iyilik yaptığını bilmez. Bundan daha güzeli de yok. Anonim bir iyilik.

Bu işin bir tarafı. Diğer kısmına geçelim. Kan vermek toplumsal direncimizi, hareket kabiliyetini artırıyor.  Düzenli olarak kan bağışlayan insanların daha sorumluluk sahibi kişiler olduğunu söylemeye gerek yok bile.

Kan davası diye bir şey var. Nedir? Biri diğerinin akrabasını öldürdüğü için diğerleri de suçluya kendi cezasını verirler. Sonra diğeri de buna cevap verir. Kan vermenin tam tersi. İşte toplumlar çarkı ya bu şekilde işletiyor ya da diğer türlü. Kan vermeyenler, yani birbirleri için fedakarlık yapmayanlar kan davası güden kişiler haline geliyor.

Başından felaket geçenlere kan akıt derler. Yani Allah için kurban kes, hayırda bulun. Bunu yapmanın bir yolu elbette hayvan kurban etmektir ama kan akıtmak için bir ünite kan vermenin de işe yarayacağını düşünüyorum. Hem bir ünite kan üç kişinin hayatını kurtarabiliyor.

Toplum olarak kendimizi kurban etmeyelim. Bunun yerine gelin bu soğuk günlerde sıcakkanlılığımızı göstererek kan bağışlayalım. İşlem kolay. Sadece kan merkezlerine gidip bağışçı oluyorsunuz. Bu soğuk günlerde kanımızı kaynatacak iyilikler hepimize iyi gelir.

Biliyorum biraz kanlı bir yazı oldu ama bakın ortada bir ceset filan yok. Bir ünite kanla hem sosyal hem kişisel olarak kendimize iyilik yapmış oluyoruz. Aldığımız hayır duası? İşte onu anlatmaya bu köşenin sınırları yetmez. Dünyayı kurtarmak elimizde olmayabilir ama bir ünite kanla üç hayat? İşte bunu yapmak mümkün, oldukça mümkün, pek mümkün.