Vakıf Katılım web

​KARABÜK'ÜN GÜNÜBİRLİK YÜRÜYÜŞ PARKURLARI

İsmail ŞAHİNBAŞ
Tüm Yazıları
2017 yılı içerisinde Karabük Valiliği adına oluşturmuş olduğumuz Karabük Doğal Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları'nın bir diğer disiplini de günübirlik yürüyüş parkurlarıdır (Hiking).

Kuzdağ Geçişi: 17 km

bulak.jpg2

Yenice Irmağı kıyısında Kuzdağ Köyü’nün sapağında 143 metre yükseltide başlayan rota Kuzdağ’ı aştıktan sonra başladığı yere yakın bir yerde sona eriyor. Kuzdağ Köyü 151 metre yükseltide bir yerleşim alanı. Buradan orman içi toprak araç yolu takip edilerek yapılacak yürüyüş ile ilk önce Arboretum sahasına (2 km, 203 m) ulaşılıyor. Anıt Ağaç geçildikten 83,2 km, 328 m) sonra yürüyüşümüzün yedinci kilometresinde (752 m) sağa dönüyoruz. Yol güzergâhı üzerinde Yenice Irmağı’nın derinliklerini görmek mümkün. Rotamızın dokuzuncu kilometresinde soldan patika yola (857 m) giriyoruz. Buradan Kuzdağ’ın Sarıgöl (9,7 km, 1004 m) olarak isimlendirilen bölgesine ulaşıyoruz. Bu bölgeden Şeker Kanyonu’na doğru iniş yaparken ilk olarak karşımıza Yazıköy’e bağlı İncebacaklar Mahallesi (13,3 km, 305 m) çıkıyor. Kanyona paralel olarak devam eden rotamız üzerinde bulunan şelaleyi (15,6 km, 205 m) görmeden geçmek olmaz. Şeker Mesire Alanı’na vardıktan sonra (16,5 m, 144 m) Yenice-Karabük Karayolu’na (17,2 m, 134 m) ulaşıyoruz. 

Yenice Ormanları Geçişi: 15 km

yenice.jpg2

Yenice ormanlarını batıdan doğuya doğru geçen bu rotanın büyük bir bölümü dik inişlerden oluşmaktadır. Kavaklı Arboretum Sahası’ndan başlayan rotamız, 1060 metreden önce 1340 metre yüksekliklere kadar çıkıp, Yenice Irmağı’na, 400 metreye dik bir şekilde iniyor. Kavaklı Arboretum Sahası’ndan çıktıktan 400 metre sonra Anıt Fındık Ağacı’nın (corylus colurna L) bulunduğu 1120 metrelik yükseltiden geçiyoruz. Bu bölgeyi geçtikten sonra yolumuz üzerinde tek içilebilir su kaynağını (1130 m) sol yanımızda bulunuyor. İlk ve son su kaynağından sonra rotamızın binaltıyüzüncü metresinde bu sefer bizi Anıt Porsuk Ağacı (taxus baccata) 1190 metre yükseltide karşılıyor. Rotamızın dördüncü kilometresinde sırt bölgesine (1340 m) ulaşıyoruz. Bu bölümden sonra rotamızda çıkış bulunmamakta. Buradan 100 metre sonra sağdan aşağıya doğru inişi kaçırmamak gerekli. 1278 metre yükseltide, rotamızın 4400’üncü metresinde karşımıza bir sapak daha çıkacak. Bu sapaktan yine sağa dönüyoruz. Subatan Yaylası Sapağı’nın bulunduğu alandan (6,3 km, 1193 m) sola dönerek yaylaya ulaşıyoruz. Araç yolumuzun toplamı 7,2 km. Bu noktadan itibaren 100 metre ilerimizde muhteşem bir manzara bulunuyor. Yenice Irmağı’nı kuş bakışı görebilecek bu bölüm özellikle güz mevsiminde tadına doyum olmaz görüntüler sunuyor. 1200 metreden orman denizine bakmak burada her mevsim güzel. Seyir Terası’na varmadan sağdan aşağıya doğru inen patika yol Yenice-Karabük Karayolu’na kadar iniyor.

Safranbolu Yazıköy-Konarı Geçişi: 6 km

kirpe.jpg2

Yazıköy-Düzce Köyü Yolu üzerinde Kirpe Kanyonu’nda başlayan rota, Sakaralan Kanyonu ile Sırçalı Kanyonu’nun bileşim noktasında Sukavuşumu isimli bölgede sona ermektedir. Tarihi Konarı Taş Köprüsü’nde sona eren bu rotanın tamamı vadi içi patika niteliğindedir. Kirpe Kanyonu’nun bu bölümü yürüyüş yapmanın dışında görsel açıdan da mükemmeldir. Dört mevsim yürünebilecek bir yapısı olan vadinin hiçbir yerinde içilebilir su kaynağı bulunmamaktadır. Vadi tabanında ilerleyen rota (563 m) toprak araç yoluna (522 m) çıkıyor. Rotamız buradan sola dönerek vadi tabanına (477 m) indikten sonra soldan vadinin üst kısmına çıkıp Karacakız Tarlası (464 m) üzerinden kanyonların birleşim yerini gören tepeden Konarı Köyü’ne doğru devam ediyor. Köy yolundan köprüyü geçip, köprü bitiminde tekrar patikaya girip Sukavuşumu’na (433 m) varan rota, buradan tarihi Konarı Taş Köprüsü’nde (439 m) sona eriyor. Bu alanda kır lokantası bulunmakta.

Safranbolu Yazıköy-Yağlı’nın Değirmeni: 5 km


Yazıköy-Düzce Köyü Yolu üzerinde Kirpe Kanyonu’nda başlayan rota, suyun akışı yönünde ilerleyip Yağlı’nın Değirmeni olarak isimlendirilen bölgede sona ermektedir. Tarihi bir su değirmeninde sona eren bu rotanın tamamı vadi içi patika niteliğindedir. Kirpe Kanyonu’nun bu bölümü yürüyüş yapmanın dışında görsel açıdan da mükemmeldir. Dört mevsim yürünebilecek bir yapısı olan vadinin hiçbir yerinde içilebilir su kaynağı bulunmamaktadır. Vadi tabanında ilerleyen rota (563 m) toprak araç yoluna (522 m) çıkıyor. Rotamız buradan sağdan kanyonun sırtına çıkarak ve bu sırt bölgesinden devam ederek ilerliyor. Kirpe Kanyonu ile Sakaralan ile Sırçalı kanyonlarının birleşerek gelen su kaynağının yani iki suyun kavuştuğu bölgeyi en güzel görülebilen bölgeden ilerleyen rota, tarihi değirmende sona eriyor.  Bu alanda kır lokantası bulunmakta.

Yağlı’nın Değirmeni-Sukavuşumu-Konarı Taş Köprüsü: 3 km

incekaya.jpg2

Tarihi su değirmeninde (Yağlı’nın Değirmeni), suyun akışının ters istikametinde ilerliyor. Tariki taş kemer köprüden (400 metre sonra) sağa dönerek ilerleyen rota tepenin su kaynağını gören kısmından Konarı Köyü’ne doğru sürüyor. Konarı Köyü’ne varmadan solda bulunan köprüden karşıya geçen rota, köprünün bitiminden hemen sağa dönerek patikaya giriyor. Patikanın bitiminde Sukavuşumu’na (433 m) varan rota, buradan tarihi Konarı Taş Köprüsü’nde (439 m) sona eriyor. Bu alanda kır lokantası bulunmakta.

Eskipazar Bölme Köyü-Şevkiller Yaylası-İmciller: 14 km

tokatli.jpg2

Bölme Köyü Sapağı’nda başlayan rotanın birçok yerinde içilebilir su kaynağı bulunuyor. Aralık ayı ile Nisan ayının başına kadar bölgede çok kar oluyor. İmciller Köyü’nün sivil mimari örnekleri ilginç. Evler, çamaşırlık ve antik taştan yapılan çeşme ilgi çekici. Bölme Köyü Sapağı’nda (1480 m) başlayan parkur 400 metre sonra sağa dönülüyor. 900 metre sonra rotamız Şevkiller Yaylası’na (1540 m) ulaşıyor. Buradan batı yönünde ilerleyen rota orman yoluna (1,2 km, 1510 m) indikten sonra orman yolundan devam ediyor. Soğucak Yaylası’na (3,7 km, 1550 m) doğru sağa sapan rota patika niteliğindeki yoldan devam ediyor. Bu sapaktan 700 metre sonra Soğucak Yaylası’na (1560 m) giden patika yol, rotamızın üzerinde bulunuyor. Rotamızın orman içerisinden hafifçe yükseldikten sonra (8,4 km, 1660 m) yine aynı hafiflikte inişe geçiyor. İmciller Köyü’ne (13,7 km, 1260 m) vardıktan sonra rotamız ana yola doğru (14 km, 1240 m) devam ediyor.

Safranbolu-Bulak Pazar Yolu: 5,5 km

safranbolu.jpg2

Safranbolu Kabakçı Camii’nde başlayan parkur, Bulak Kanyonu’na indikten sonra Bulak Köyü’ne ulaşıyor. Buradan Bulak taş döşeme yolu ve taş köprüsünden geçerek Emek Mahallesi’ne ulaşıyor. Safranbolu ile Bulak Köyü’nün bir zamanlar ana yolu olan bu parkur kültürel rota statüsünde. Bulak Köyü, bu bölgenin en iyi taş ustalarının yetiştiği bir yerleşim olarak ün salmıştır.

Hiking

ana-foto.jpg2

Hiking, trekking kavramı ile benzer disiplinler gerektirir. Doğada olmanın kuralları, kullanılan malzemeler aynıdır. Dikkat edilmesi gereken kurallarda aynıdır. Hiking doğada günübirlik yapılan yürüyüşün İngilizce karşılığıdır. Etkinlikler gün içinde başlayıp, biter. Konaklama ya da kamp içermez. Trekking parkurları ile hiking parkurları aynı olabilir. Trekking ve hiking etkinliklerinde yürüyüş esnasında kullanılan giysiler hafif olmalıdır. Kıyafetler kişinin hareket kabiliyetini kısıtlamamalıdır. Pamuklu giysiler pek tercih edilmemelidir. Çünkü pamuklu giysiler çabuk ıslanır ve çok geç kurur. Kıyafetler özel kumaş veya sentetik, kumaşlardan yapılmış olmalıdır. Bu türden kumaşlar teri vücut ısısını sabit tutup, teri dışarı atar. Etkinliklerde ince malzemeleri kat kat giymek gereklidir. Bu yöntem, vücut sıcaklığını koruduğu gibi, terleme ve üşüme gibi olaylara sebebiyet vermez. Kalın giyinmek doğada yanlış bir davranıştır. Dikkat edilmesi gereken kurallardan biri de tüm etkinliklerde bere ya da şapka takmak gereklidir. Güneş ışığına karşı korunmanın yanında, insan vücudu, sıcaklığının %70’ini baş bölgesinden kaybeder.