KARANTİNA GÜNLERİ VE KİLO ALIMI

Yasemin KOÇUM ÖZBÜLBÜL
Koronavirüs KOVID 19, enfeksiyonu nedeniyle tam kapanmaya geçtiğimiz bu dönemde kilo almamaya dikkat etmek gerekiyor.

Koronavirüs KOVID 19, enfeksiyonu nedeniyle tam kapanmaya geçtiğimiz bu dönemde kilo almamaya dikkat etmek gerekiyor. Koronavirüs salgını ve toplum araştırması verilerine göre ülkemizde halkın yüzde 60’ı salgının başından bu yana kilo almış durumda. Türkiye ortalaması şeklinde bakıldığında ise bir yılda 3.26 kilo alındığı belirtiliyor. Kilo almanın nedenlerinin başında stres, beslenme düzeninin ve alışkanlıklarının değişmesi ve hareketsiz yaşam geliyor.

Stres

Salgının yol açtığı sağlık sorunları, mali sorunlar ve belirsizlik stresi arttırmaktadır.  Stres ise kilo alımı ile direkt bağlantılıdır.

Çalışmalar kronik stres ve yüksek stres hormonu (kortizol) düzeyinin artmasının yiyecek tüketim isteğini arttırdığı ve kilo alımına neden olduğunu göstermektedir.

Ruh sağlığı faktörleri

Ayrıca karantina, depresyon, anksiyete ve yalnızlık gibi bazı sorunları artırarak zihinsel sağlığını da etkilemektedir.

Bu dönemde sosyal izolasyon ve yalnızlığın etkisi ile özellikle tatlı, atıştırmalıklar ve yağlı yiyeceklerin tüketiminde artış olduğu bunun da uzun vadede kilo alımı ile sonuçlandığı bilinmektedir.

Daha hareketsiz bir yaşam tarzı

KOVID-19 nedeniyle birçok spor salonu, park ve spor tesisi kapatıldı ancak rutininize fiziksel aktivite eklemenin birçok yolu olduğunu hatırlamak gerekiyor. İftardan 1-2 saat sonra evin içinde küçük ve tempolu yürüyüşler, hafif yoğunluklu egzersizler yapabilir veya internette egzersiz rutini bulmaya çalışabilirsiniz. Yoga, aerobik ve pilates, çok az ekipmanla veya hiç ekipman olmadan neredeyse her yerde yapabileceğiniz birkaç egzersizdir.

Bu aktiviteler sadece kilo alımını engellemek için ekstra kalori yakmakla kalmaz, aynı zamanda stres ve kaygıyı yönetmeye de yardımcı olur

Karantina süresince için birkaç kolay stratejiyi benimsemek istediğiniz kilo aralığında kalmanıza yardımcı olacaktır. 

Kilo verme söz konusu olduğunda, ne içtiğiniz, en az ne yediğiniz kadar önemlidir.

Meyveli Soda, asitli içecekler ve spor içecekleri tipik olarak ilave şeker ile yüklüdür ayrıca vitamin ve mineraller gibi önemli besinlerden yoksundur. Bu içecekler sadece kalori alımınızı artırmakla kalmaz, aynı zamanda kilo alma riskinizi de artırır

Bu içeceklerin yerine, daha fazla su tüketilmesi tokluk hissini koruyacağı gibi günlük kalori alımını da azaltacaktır. Örneğin, yapılan bir araştırma, öğünden önce 500 mL su içmenin o öğünde yenen kalori miktarını yüzde 13 azalttığını göstermektedir.

Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın

Unutmayınız ki kahvaltı uzun süreli açlık sonucunda kan şekerinin düşmesine bağlı olarak yaşanabilecek gerginlik, sinirlilik, uyku hali gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen durumları önlediği gibi güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlayacaktır. Gün içinde daha tok kalmanızı sağlayıp, gereksiz atıştırmalıkları tüketmenizi de önleyecektir.  

Ara öğün yapmayı ihmal etmeyin

Ara öğün tüketmek, ana öğünde sağlıklı besin tercihi yapmak kadar önem taşımaktadır. Ara öğünlü beslenme, kan şekerinin düzenli olması ve metabolizmanın hızlı çalışması açısından önem taşımaktadır. Ana öğünde daha az miktarda gıda tüketmenize de yardımcı olur.

Evinizde sağlıklı yiyecekler bulundurun

Taze meyveler ve sebzeler gibi besleyici gıdalarla dolu bir buzdolabınız olduğunda sağlıklı beslenmek çok daha kolay olacaktır. Mineraller ve vitaminler bakımından zengin olan sebze ve meyveler hastalıklara karşı direncin artırılmasında rol oynuyor. Doygunluk hissi vermekte, bağırsakların düzenli çalışmasına ve dolayısıyla kilo kontrolüne de yardımcı olmaktadır. Bu nedenle meyve ve sebze tüketiminin artırılması gerekmektedir.

Bunların aksine, cips, kurabiye ve kek gibi abur cubur yiyecekleri evinizde bulundurmak bu tür yiyeceklerin tüketilmesini tetikleyecek ve aşırı tüketme riskini artıracaktır.

Evde yemek pişirin

Evde sağlıklı yemekler hazırlamak, yeni yiyecekler ve tatlar denerken beslenme kalitenizi artırmanın harika bir yoludur. Ayrıca tabağınıza ne koyduğunuzun kontrolünü size verir ve daha yüksek besin değeri olan yiyecekleri mönünüze eklemenize yardımcı olur.

Araştırmalar ev yapımı yiyeceklerin beslenme kalitesini artırdığını ortaya koymaktadır. Buna ilave olarak, daha fazla ev yemeği yiyen kişilerin kilo alma olasılığının yüzde 28 ve fazla vücut yağına sahip olma olasılığının ise yüzde 24 daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır.

Sevdiğiniz restoranlardan ara sıra hazır yemek siparişi vermenizin sakıncası olmasa da evde hazırlayabileceğiniz yeni tariflerin sağlığınıza etkisini unutmayın.

Sağlıklı beslenmeyi öğrenin

Karantinada boş zamanınızın bir kısmını sağlıklı beslenme hakkında daha fazla bilgi edinerek değerlendirin. Birkaç küçük adım atmak sizin daha kaliteli ve daha sağlıklı bir hayat sürdürmenize yardımcı olacaktır. Ancak bunun anlamı geçici (moda), aşırı kısıtlayıcı diyetler öğrenmek ve uygulamak değildir. Bunun yerine sağlıklı kalmanızı destekleyecek, sürdürülebilir kilo kaybını sağlayacak olan sağlıklı beslenmeyi öğrenmeli ve kademe kademe yaşam tarzı haline getirmelisiniz.

En sevdiğiniz yiyecekleri tamamen kesmeden de kilo verebileceğinizi unutmayın. En iyisi sağlıksız atıştırmalıklar ve ikramlar tüketmemek olsa da, bu yiyecekleri besleyici ve çok yönlü bir diyetin parçası olarak ölçülü olarak tüketmeye devam edebilirsiniz.

Beslenmenizde ve yaşam tarzınızda kademeli değişiklikler yapmak, uzun vadeli sağlığınızı ve sürdürülebilir kilo kaybınızı destekleyecektir.

Karantina günlerinde kilo alanlar, yalnız olmadığınızı ve çözümlerin olduğunu bilmelisiniz. 

Sağlıcakla kalın…