Vakıf Katılım web

KARAR HAFTASI

Avni ÖZGÜREL 16 May 2016

Avni ÖZGÜREL
Tüm Yazıları
Önümüzdeki ayları -belki de yıllar- etkileyecek düğümün çözüleceği bir haftaya giriyoruz.. Ak Parti'nin yeni genel başkanının dolayısıyla Türkiye başbakanının kim olacağının belirleneceği bir süreç yaşanıyor.

Önümüzdeki ayları -belki de yıllar- etkileyecek düğümün çözüleceği bir haftaya giriyoruz.. Ak Parti’nin yeni genel başkanının dolayısıyla Türkiye başbakanının kim olacağının belirleneceği bir süreç yaşanıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevden ayrılma kararını açıklamasının ardından bir çalkantı yaşanmamasına bakıp bu gelişmeyi sıradanlaştırmak doğru değil. Ahmet Davutoğlu fazlasıyla sağduyulu davrandı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan durumu bayrak yarışı olarak tanımladı ama olayların akışına ve belirlemenin alt başlıklarına bakıldığında bunun son üç yılın en önemli dönemeci olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Genel başkanlık dolayısıyla başbakanlık görevi için ismi geçen kişiler az- çok belli.. Bunlar ya Ak Parti’de kuruluş günlerinden itibaren mücadele etmiş kişiler ya da birikimleriyle Ak Parti’nin Türkiye hayalini benimseyip kervana katılmış insanlar..

Elbette kurumsal olarak partinin değişik kademelerinde yapılan nabız yoklamalar, eğilim belirleme çalışmaları bazı isimleri öne çıkaracaktır. Ve herhalde bu defa cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kendi tercihi kimden yana olursa olsun teşkilatın tercihiyle örtüşen bir istikamette durmayı tercih edecektir.

Basında öne çıkan isimlerin hepsine tek tek bakıldığında, seçilmelerini isabetli, makul, gerekli görmeye imkan veren avantajlara sahip olduğu görülmekte. Binali Yıldırım projeci, üretimi, büyümeyi hedef alan siyaset izleyeceği söylenebilecek bir kişi; Numan Kurtulmuş muhafazakar geleneğin içinden gelen, bilim adamı, ağır başlı, ılımlı kişiliğiyle gergin siyasete soluk kazandırabilecek bir kişi; Bekir Bozdağ ülkenin ihtiyaç duyduğu en hayati mesele olan yeni anayasa ve yargı reformunu gündeminin ilk sırasına koyacağına kesin gözüyle bakılabilecek siyasetçi.. Keza Berat Albayrak..  Türkiye siyasetine bilgisi, konulara hakimiyeti, birikimiyle katkıda bulunma potansiyeli konusunda hiçbir tereddüt bulunmayan ancak en az bunun kadar önemli bir husus olarak Türkiye siyasetine kimsenin sahip olmadığı bir ‘hoca’nın yanında ısınarak girme şansını elinde tutan kişi… Kuşkusuz basında çokça indirilip kaldırılan bu isimler dışında bir tercihe de gidebilir Ak Parti.. Ama görülen o ki bu defa fazlaca sürpriz beklenmiyor..