KAZANAN YATIRIMCI

Serpin ALPARSLAN 26 Haz 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Bildiğiniz üzere 24 Haziran Pazar günü yapılan seçimler sonucu resmi olmayan sonuçlara göre Cumhur ittifakı'nın (AKP+MHP+BBP) adayı Recep Tayyip Erdoğan  yüzde 52,4 ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk başkanı oldu. 

Ekonominin zora girdiği özellikle konjonktürel etkisi ile yavaşlayan ekonomi adına alınmış erken karar ile seçimler yapıldı. Bana kalırsa geç kalınmış bir karardır ama her ne kadar erken olursa o kadar ekonomi adına hızlı yapılanma ve toparlanma dönemine girecektir ki erken seçim kararıyla ilk belirsizlik aşamasını aşmış olduk.

Diğer önemli nokta ise yönetimin izleyeceği maliye politika hamlelerini attıktan sonraki aşama olacaktır. Yabancı yatırımcının izlediği asıl konu işte burada gelişiyor. Çünkü yabancı yatırımcı daha kolaylaştırıcı ve yapıcı yapısal reformlar ile Türkiye’nin normalleştiğini görmek ister. Türkiye'nin büyüme ve ekonomi verilerinin iyileştiğine, risklerin azaldığına kanaat göstermesi kısacası bu ekonomi planlamayı ve akışını görmesi ile yabancı yatırımcının elini kolaylaştırır, yatırımlarını daha da güçlendirir.

Yurtiçinde durumlar ise, ekonomi verileri açısından açıkçası çok parlak değil ancak, alım gücü azalan seçmenin ekonomideki sıkıntının sorumlusunun Cumhurbaşkanı'nın olmadığına kanaat getirmiş durumda.

Piyasalar da buna göre fiyatlandırmıştı kendini ve Dolar/TL kanadında çok değişim görülmedi. Aksi takdirde gelişmiş olsaydı, yani Millet İttifakın oyları yüzde 40 bandının üzerine çıksaydı işte o zaman piyasalar güvenli limanlara sığınacaklardı.

Ancak Cumhur İttifakının kazanmasıyla bu belirsizlik ortadan kalktı ve an itibariyle Dolar/TL 4.69'lara kadar ancak çıkabildi. Borsa da ise yatırımcıların tüm bu risklerin ortadan kalkmasıyla olumlu bir tepki göstereceğini düşünüyorum.

Zira son 3 ayda dolar bazında banka hisselerinin yüzde 50’ye varan düşüşler yaşaması ile birçok faktörün fiyatlara yansıdığını biliyoruz. 

Son olarak gündemde kalan konu ise “Para politikalarında etkili olan bir başkan görüntüsü vermeye mecburuz” diyen Erdoğan’ın, yeni finans ofisinin ve ekonomi bakanlarının ilanı olacaktır.