KIRKA YOLU

İsmail ŞAHİNBAŞ
Tüm Yazıları
Sırtçantam ekibi olarak yürütücülüğünü yapmış olduğumuz Bilecik Valiliği'nin himayesinde ve kalkınma ajansı mali destekli; ilin doğa turizminin geliştirilmesi, doğal ve kültürel rotaların belirlenmesi işi meyvelerini vermeye başladı.

Proje kapsamında İnhisar’a bağlı Harmanköy’den Yenipazar’a antik taş döşeme Kırka Yolu’nun tüm güzergâhını belirledik. Kültürel rota statüsünde işaretlemiş olduğumuz antik yol toplamda 16 km.

Güzergâh

Harmanköy’den 575 metre yükseltide başlayan rota yükselerek Muratça Köyü’ne (833 m) ulaşıyor. Antik taş döşeme yol buradan Kapız Boğazı’nı (1006 m) aştıktan sonra Ahlât Alanı (1084 m) olarak isimlendirilen bölgeye varıyor. Bu bölümden sonra inişe geçen rota Çaldoruk Mevkii’ni (1070 m) geçtikten sonra önce Papazkuyusu Mevkii’ni (1055 m) ve Dereköy Aşıtı’nı (1025) geçtikten sonra uçurumun kenarından Dereköy’e inmeden önce 920 metre yükseltide iki kola ayrılıyor. Sol taraftan ilerleyen rota Harmankaya Kanyonu’nun giriş bölümünden Karahasanlar Köyü’ne ulaştıktan sonra Yumaklı Köyü’nü geçip, Esenköy’den aşarak Gölpazarı’na gidiyor.

Yenipazar ve Gölpazarı bağlantıları

Sağ koldan ilerleyen Kırka Yolu Dereköy’e indikten sonra (704 m) Göklerbaşı Mevkii’nden (707 m), Aşağıçay Deresi yolu ile (562 m) Yenipazar’a geçiyor (613 m). Yapılan çalışmalar neticesinde İnhisar, Gölpazarı ve Yenipazar arasında antik ulaşım yol ağının tamamını tespit etmiş olduk. Bu güzergâhın Gölpazarı ve Yenipazar’dan sonraki durakları olan Taraklı ve Göynük bağlantılarının çalışmaları da sürüyor.

Bilecik doğa turizmi

Bilecik doğa turizminin geliştirilmesi, doğal ve kültürel rotaların belirlenmesi projesi kapsamında çalışmalar il genelinde devam ediyor. Doğal ve kültürel temelli oluşturulan rotalar üç disiplin (Trekking, Hiking, Kanyoning) altında toplanacak.

Bilecik Valiliği’nin himayesinde 2018 yılı başında başlayan doğa turizmi projesi bu yılın sonunda sona erecek. Proje kapsamında, Bilecik coğrafyasında 500 km doğal ve kültürel yürüyüş rotaları belirleyeceğiz.

70 yıldır kervan geçmeyen yol

Proje, Bilecik’in merkez ilçesi dâhil tüm idari alanlarını içeriyor. Proje sonuncunda konu ile ilgili bir de yayın hazırlanacak. Hazırlanıp basılacak yayın içerisinde Bilecik’in rotaları dışında tüm coğrafi değerleri de yer alacak.

Proje kapsamında yapılan alan çalışmalarında İnhisar, Yenipazar ve Gölpazarı arasında antik taş döşeme ulaşım ağını yeniden keşfettik. Yapılan ilk çalışmalarda bu yolun son 70 yılda hiç kullanılmadığı ortaya çıktı. Yolun ne zamanda yapıldığını henüz belirleyemedik. Bu antik yol ağını kültürel rota kapsamında değerlendirip turizme kazandıracağız. Kırka, Yenipazar’ın eski ismidir.