​KIZILIRMAK ÇAĞ ATLATACAK

Neşe BERBER 20 Ara 2017

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Aydın: Kızılırmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak hareket ediyoruz. 8.5 km uzunluğu olan, toplam 7.5 milyon metre kare bir alan. Kızılırmak Türkiye'deki en büyük rekreasyon projesi.

Atatürk’ün 108 gün boyunca en güvenli şehir olarak gördüğü ve Sivas Kongresini yaptığı şehir. Sıcak – soğuk çermik kaplıcaları ile tanınıyor, Belediye 26 milyonluk yatırım yapmış. Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ile Sivas Kongresinin yapıldığı tarihi binada buluşuyoruz ve  tarih boyunca bir çok medeniyete yurt olmuş çok eski bir yerleşim yeri olan Sivas’ı konuşuyoruz. 2004 yılında seçilen başkan, alt yapı ile başlamış çalışmalara. Çünkü Sivas’ta ciddi bir alt yapı sorunu varmış. Radikal denecek kadar ciddi değişimler yapmışlar. Hava kirliliğinden tutunda, içme suyuna kadar yaşanan bir çok soruna acil çözüm üretmişler. Sivas halkı genelde kendi şehirlerinde yaşamıyormuş. Özellikle zengin olan kesim büyük şehirlerde yada Avrupa ülkelerinde yaşıyormuş. Şehirdeki derelerde çok ciddi sorunlar varmış. Bu dereleri ıslah etmekle kalmayıp adeta cennete çevirmişler. Şimdi etrafında yaşam standartları artmış ve herkes buralarda yaşamanın keyfini çıkarıyor.  Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ile 2004 yılında başlayan belediye başkanlığı görevini ve Sivas için neleri göze aldığını, yaptığı projeleri ve hayallerini YeniBirlik için konuştuk.

Göreve gelir gelmez ilk değişim projeleriniz ne oldu?

 ‘Sivas, valisi olan köy’ denirdi eskiden işte biz bu algıyı değiştirdik.  Toplu taşımada radikal bir uygulamaya geçtik. Havuz sistemi kurduk. Minübüs hatlarını iptal ettik. Hepsini otobüs hattına çevirdik. Türkiye’de ilk sosyal konut üretimini yaptık. Şehirde yeşil alan yok denecek kadar azdı. Şehrin belli bölgelerine ormanlar, mesire alanları yaptık. Yeşil alan konusunda şehri belli bir noktaya taşıdık.  Bizim için başta ciddi sorun oldu ama geri adım atmadık ve başardık. Sosyal yardım anlamında neler yapabiliriz diye çalışmaya başladık. Sivas Belediyesi ve Hayat Ağacı Derneği iş birliği ile faaliyete geçirdiğimiz Gıda Bankasından halkımızın yararlanacağı bir sistem kurduk. Bu bir büyük market, insanlara bir limit belirledik, herkes ayın belli günlerinde gelip alışverişini yapıp, hiçbir para ödemeden, isterlerse evlerine kadar da servis ile gidebiliyorlar. Yemek yapamayacak durumda olan yaşlılarımız için günlük üç öğün evlerine yemek servisi yapıyoruz. Giyecek ve ayakkabı reyonlarından da senede iki defa kart limiti dışı alışveriş yapabiliyorlar. Okul dönemlerinde çocuklar için kırtasiye reyonu oluşturduk. Yine kart limiti dışında alışveriş yapıyorlar. Bu arada dikkatimizi çeken şey, İnsanların et almadığını gördük, öyle olunca her ailenin et tüketebilmesi için limit dışı aylık iki kilo et almalarını sağladık.

Sivas halkı sizi ve projelerinizi hızlı kabullendi mi?

Şehirde belediyecilik algısının değiştiğini gördük. Yaptığımız bir çok proje Türkiye’de pek örneği olmayan çalışmalardı. Aksu Deresi ıslahı projesini yapacağımız zaman ’Sami bey uçuyor  yapsın da görelim’ diyorlardı, benim yapabileceğime inanmıyorlardı. Kamuoyu buna inanmıyordu. O zaman şehir için hayaldi bu projeler. Bunları yapınca halkında inancını kazandık.

Şehrin meydanındaki tarihi eserler görünmüyordu. O kadar karışık ve kötü bir görüntü vardıki biz burada bir meydan çalışması yaptık. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini bünyesinde barındıran bir meydana çalışma başlattığımızda büyük engeller ile karşılaştık. Hiç öyle kolay olmadı.  Ama proje bitince kamuoyu muhteşem ilgi gösterdi ve sahiplendi. Bugüne kadar yaptığımız hiçbir projemiz kolay olmadı. Sivas’a gelen herkes şehrin güzelliğinden bahsetmeye başlayınca herkes mutlu olmaya başladı.

Yaptığımız anketlerde Türkiye’nin en büyük oyunu alacağımızı düşünerek seçim çalışmalarına başladık. Seçime 3 gün kala, Sivas’ın değerli evladı Muhsin beyin (Yazıcıoğlu), arkadaşları ile birlikte bildiğiniz gibi helikopteri düştü. Pazar günü seçim olacaktı. Bu kaza çarşamba günü oldu. Öyle olunca cumartesine kadar cenazelerine ancak ulaşılabildi. Fakat hiç beklemediğimiz bir tepki oldu şehirde. Muhsin beye karşı bir vefa birliği oldu. Sonradan öğrendiğimiz şeyler tabi özellikle hanımlar vefa gösterelim onun partisine oy verelim demişler. Bunları daha sonra bize anlattılar. Tabi böyle olunca pazar günü seçimde farklı bir tablo çıktı. Normalde çok yüksek bir oyla kazanacağımızı düşünürken 2009’da ben görevi bıraktım.

Ne hissettiniz?

Ben biraz farklı düşünüyorum elimden gelen tüm çabamı gösteririm, çalışırım ama sonuç nasıl çıkarsa benim için hayırlısı olmuştur, diye düşünürüm. 

“Yerli otomobil Sivas’ta üretilsin” 

Yerli otomobil fabrikasının Sivas’ta kurulmasını istiyoruz. İlk üretilen 100 aracı Sivas olarak satın alacağız. Hatta 1000’i geçeceğini düşünüyoruz. Sivas halkı yerli otomobile büyük ilgi gösterdi, üretimin yapılacağı fabrikanın Sivas’ta kurulmasını çok istiyoruz. Umarım bu talebimiz yerini bulur. Sayın Cumhurbaşkanımızın Sivas’a ve Nuri Demirağ’a özel bir ilgisi olduğu biliyorum.

İlk yerli uçağı üreten Sivaslı Nuri Demirağ  bu vizyonu ta 1930’lu yıllarda ortaya koydu. Nuri Demirağ otomobil değil uçak üretmeyi hayal etmiş ve başarmıştır. Biz özellikle onun bu hayalini gerçekleştirmek istiyoruz. Sivas’ın ekonomisi elbette önemli ama hepsinden daha önemlisi Nuri Demirağ’ın hayalini gerçekleştirmiş oluruz diye umut ediyoruz. O yüzden de böyle bir üretim merkezinin Sivas’ta olmasını arzu ediyoruz. Fabrika için alternatif alanlarımız mevcut. Dolayısıyla yatırımcının Sivas’ı tercih etmesi durumunda alternatifleri kendilerine sunacağız. Hangi alternatif onlar için cazip ve uygunsa gerekli altyapıyı onların istekleri doğrultusunda hazırlamayı taahhüt ediyoruz. İnşallah, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olur. “

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı il olan Sivas’ta bu fabrikanın kurulması durumunda araziyi bedelsiz olarak vereceğiz, altyapıyı hazırlayacağız. Yatırımcı için ne ihtiyaç olursa Sivas olarak yanlarında olacağımızı ve destekleyeceğimizi, o üretimin Sivas’ta faaliyete geçmesi için en az onlar kadar istekli olacağımızı bilmelerini istiyoruz.

Türkiye’deki en büyük rekreasyon projesi

Şehrimize çağ atlatacak olan Kızılırmak Projesi’ni yapmak istiyoruz. Kızılırmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak hareket ediyoruz. 8.5 km uzunluğu olan 300 ırmağın kenarında ortalama derinliği olan, toplam 7.5 milyon metre kare bir alan. Kızılırmak Türkiye’de ki en büyük rekreasyon projesi. New York’taki Central Park’tan da büyük bir proje. Rakam olarak çok büyük bir proje. Başbakanımız destek vereceğini söyledi. Projeyi birlikte yürütüyoruz.

Makamda uzun çalışayım diyen bir siyasetçi değilim, hatta doğru olanın belli bir sürede bırakmak gerektiğini düşünüyorum. Hatta zirvede bırakıp bizden sonrakilerin önünü açmak gerektiğini düşünüyorum.