KONFERANS'A BUYURUN

Mehmet Arif DEMİR
Muhtemelen UEFA pazarlama departmanının başının altından çıkan ve Orta Avrupalı UEFA Başkanı Ceferin'in görece küçük ülke takımlarını oyalamak üzere uyguladığı bir garip turnuva olacak Konferans Ligi.

UEFA’nın git gide tuhaflaşan anlayışının son örneği olarak görülen Konferans Ligi’nden bahsediyoruz, konferans derken.

Ellerinde dünyanın en eğlenceli, en çekişmeli, en kolay oynanabilen ve sürprizli sporu olan “futbol” varken adamlar bunu nasıl daha karmaşık ve tuhaf hale getiririzin peşinde ya bunu anlamak mümkün değil –en azından futbol romantikleri için-.

Muhtemelen UEFA pazarlama departmanının başının altından çıkan ve Orta Avrupalı UEFA Başkanı Ceferin’in görece küçük ülke takımlarını oyalamak üzere uyguladığı bir garip turnuva olacak Konferans Ligi. Örneğin San Marino liginin ikincisi ile Premier Lig’in yedincisi bu turnuvada boy gösterecekler. Dostlar alışverişte görsün demiş ya Nasreddin Hoca, o hesap.

UEFA’ya üye 55 ülke federasyonlarından gelen 184 takım bu sene 8 Haziran ile 26 Ağustos arasında elemeler oynayacak. Kalifiye olan takımlar da 16 Eylül’den itibaren önümüzdeki sene 25 Mayıs’a kadar gruplar halinde ve lig usulü ile devam edecekler sonra son 16 turu, çeyrek final, yarı final derken Arnavutluk Tiran’daki yeni stadyumda 25 Mayıs’ta oynanacak Final’e ulaşmak için mücadele edecekler.

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nden sonra bu lig UEFA’nın 3. Organizasyonu. Nispeten futbolda az gelişmiş ülkelere “ayakkabı uyduramadık, gömlek verelim abi” modundaki Mahmutpaşa esnafı tarzı bir yaklaşım var işin altında bize göre. Ceferin’in bir dahaki seçimde oy deposu olarak gördüğü Orta Avrupa ülkeleriyle San Marino, Liechtenstein, Malta gibi federasyonları –kafalamak- için piyasaya sürdüğü bir enstrüman. Şampiyonlar Ligi zaten aldı başını gidiyor. Creme de la creme orayı parselledi araya kimseyi almak istemiyorlar ve hatta UEFA’yı tehdit bile ediyorlar 2024’den itibaren Elite Lig oynamaya hazırlanıyorlar kendi aralarında. Basketboldaki FIBA-ULEB kavgasına benzer bir kavga da burada kopacak büyük ihtimalle. (O kavgayı hatırlarsınız ULEB kazanmıştı ve sonrasında ortak olarak masaya oturmuştu.)

Avrupa Ligi de nispeten oturdu bir nevi baş altı güreşen takımların heyecanlı mücadelelerini izlemeye alıştık Perşembe günleri Avrupa Ligi sayesinde. Konferans Ligi işte buna da katılamayan “garibanların” kendi aralarında çalıp-oynayacağı bir meydan olacak bir nevi.

UEFA Ranking’de ilk beş sıradaki ağababalardan birer takım, içinde şimdilik bizim de bulunduğumuz altı ile on beşinci sıra arasında kalan orta sınıftan ikişer takım, on altıncılıktan ellinciliğe kadar olan liglerden üçer takım ve son beş ülkeden ikişer takım katılacak başlangıçta. Bir de Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi ön eleme ve elemelerinde ıskata uğrayan takımları buraya alacak teselli ikramiyesi bâbında. Böylece 184 takım çıkacak Konferans Ligi’nde boy göstermek için çayıra.

Geçen seneye kadar Ligimizi üçüncü ve dördüncü sırada bitiren takımlar Avrupa Ligi’ne giderken artık bunlar Konferans Ligi yolcusu olacak. Avrupa Ligi biraz daha kıymetlenirken Şampiyonlar Ligi bizim için artık Kaf Dağı’nın ardındaki bir hayal haline gelecek.

Ülke futbolunda toplam kaliteyi arttıramazsak sıralamadaki serbest düşüşümüz devam ederek –Allah muhafaza- Avrupa Ligi’ne bile imrenecek hale gelmemiz söz konusu olabilir.

Avrupa futboluna ve Ülkemize hayırlı olsun diyerek sözü bağlayalım; onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine.

PS: 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde şehitlerimizi ve gazilerimizi Rahmet’le anıyoruz.