Vakıf Katılım web

KONYA'DA MİNİ OLİMPİYAT

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Resmi açılışı programda bugün olmasına rağmen pazar gününden beri yarışmalar başladı aslında.

Resmi açılışı programda bugün olmasına rağmen pazar gününden beri yarışmalar başladı aslında. Veledromdaki bisiklet yarışları ve olimpik havuzdaki yüzme müsabakalarını pazar günü keyifle takip ettik.

Konya’daki 5. İslami Dayanışma Oyunları aslında geçen sene yapılacaktı, resmi logoda “Konya 2021” yazıyor ya kafamız karışmasın. Covid 19 pandemisinin bıraktığı hasarlardan birisi de bu mini olimpiyat oyunları oldu maalesef. Neyse ki olanda hayır vardır misali ülkemizin futbol dışında sönük giden spor gündemi bu sayede biraz hareketlenecek demektir.

Öncelikle; organizasyona oldukça önem veriyor Devlet-i Âli Türki. Spor Bakanımız başta olmak üzere her kademede sorumlu olan yöneticiler adeta üzerine titriyor bu organizasyonun, Konya Belediyesi ile birlikte tüm spor teşkilatı 18’ine kadar OHAL programı uyguluyor neredeyse.

İlk izlenimlerimiz organizasyon ve tesisler açısından çok üst düzeyde olmasına rağmen, Konya halkının oyunlara teveccühü ve bizim Ay-Yıldızlı formayı terleten oyuncularımızın henüz enternasyonal olgunluktan uzak ve rekabetin bazı alanlarda gerisinde kaldıkları yönünde oldu.

Eskiden Konya Atatürk Stadı etrafında bulunan ülkemizin ilk ve tek veledromunun şimdiki yerinde çok daha mükemmel ve gurur duyulacak bir eser olmasını alkışlıyor, emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz. Şimdi bu olimpik seviye ve kalitedeki tesisten faydalanarak uluslararası seviyede bisikletçiler, sprinterler bekliyoruz bisiklet federasyonumuzdan ve spora önem veren yerel yönetimlerimizden. 250 metrelik yekpare pisti ve şahane mimarisi ile bu yaşta bile insanın canı çekiyor orada iki tur atmak için.

Olimpik havuz ise bir başka güzellik. Genç nesli sporla tanıştırıp onların içerisinden olimpiyat şampiyonları üreteceksek bu tesisler birer kuluçka makinesi olacak hayırlısıyla. Klasik geyiktir dört tarafı denizlerle çevrili ülkeden bir tane yüzücü çıkmıyor derler halbuki denizde yüzmek ile havuzda yüzmek aynı şey değildir, bunu bilmezler. Biri tuzlu su, kaldırma kuvveti farklı, dalgası var, deniz anası var, git gidebildiğin kadar ucu bucağı yok, diğeri öyle mi ya; klorlu su önce en fazla 50 metre gidersin sonra dönmen lazım, daracık kulvarlar, kendine has stiller, ekip, ekipman vs uzar gider aradaki farklar.

Adı İslami Dayanışma Oyunları ama sadece Müslümanlara değil İseviye de açık, Museviye de. Mesela ilk gün veledromda pistin tozunu atan Özbek ve Kazak bayan sporcular Müslüman değillerdi ama ne fark eder ki, spor, dostluk, barış ve kardeşlik değil mi zaten.

İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye olan ülkelerin Müslüman olmayan oyuncularına da açık olduğu için din, dil, ırk fark etmeksizin her sporcunun mücadele edebilmesi ile bizatihi olimpizm ruhunun da temsili sağlanmış oluyor bu sayede bu oyunlarda.

56 Müslüman nüfusa sahip İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeden yaklaşık üç bir sporcu ve onların kafilelerinde bulunan yöneticileri Ülkemizde, Konya’mızda misafirler. Yirmi bin kişilik bir hareketlilik var Anadolu’nun ortasında, bu yaz sıcağında, Konya Ovası’nda. Allah hepsine yardım etsin, sakatlık olmadan, güzel-güzel yarışsınlar, iyi anılarla ülkemizden ayrılsınlar hayırlısıyla.

Süper Lig de başladı 75 günlük aradan sonra. Tüm takımlarımıza başarılar diliyoruz. Güzel ağustoslar hepimize.