"KORE PAZARINI HAREKETLENDİREBİLİRİZ"

Gülay YÜCEL 26 Eki 2016

Gülay YÜCEL
Tüm Yazıları
​Ekonomi Bakanlığı, eylül ayına ait yatırım teşvik belgelerinin listesini açıkladı

Ekonomi Bakanlığı, eylül ayına ait yatırım teşvik belgelerinin listesini açıkladı.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, eylül ayında toplam 25 turizm yatırımı için yatırım teşvik belgesi düzenlenirken, bunlardan 8 tanesi öğrenci yurdu, 3 tanesi modernizasyon, 14 tanesi de komple yeni otel yatırımlarından oluştu. 

Buna göre, eylül ayında alınan teşviklerle, 5 tane 3 yıldızlı, 2 tane 4 yıldızlı, 5 tane 5 yıldızlı, 1 tane butik ve 1 tane lokantalı otel yapılacak.

Komple yeni yatırımlarla hayata geçirilecek oteller Türkiye'deki konaklama sektörüne 4 bin 594 yeni yatak daha kazandıracak. Yatırım teşvik belgelerinin toplam tutarı ise 476 milyon 438 bin 729 lira oldu. Bu arada, tesislerden 5 tanesi 5 yıldızlı otellerden oluşuyor. 

Son sürat yola da yatırıma da devam.

Söz teşvikten açılmışken,  TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler’in geçtiğimiz günlerde verdiği bir mülakattaki sözlerini aktarmadan olmaz. İşler, “Turizm sektörünün en büyük gider kalemlerinden biri elektrik, diğeri de su. Haksız yere ödediğimiz kayıp kaçak bedelinin yükü zaten üstümüzde. Hükümetten elektrik bedellerinde indirim istiyoruz. Yerel yönetimlerden su tüketim bedellerinde ciddi indirim yapmasını bekliyoruz. Zira yeşil yıldızlı belgeliler dışındaki tesisler, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Yasası’na göre hakları olan indirimi alamıyorlar” sözleriyle sektör adına dert yandı.

İşler ayrıca, “Turizm sektörünün yasası yok, yasamız çıkarılmalı.” diyen İşler, ihracattan sonra ülkeye en çok döviz kazandıran sektör olduklarının altını çizdi. İşler: “İhracatçı sayılmamıza rağmen KDV istisnası ve iadesinden yararlanamayan sektörümüze KDV muafiyeti getirilmeli. Uygun koşullarda finansman arayışındaki sektör Eximbank’tan orta ve uzun vadeli kredi kullanabilmeli, yüzde 50 teminatla yüzde 100 kredi alabilmeli. Yatırım belgeli tesislerin süreleri uzatılmalı. İstihdamın artması, yetişmiş personelin sektör dışına çıkmaması ve hizmette kalitenin düşmemesi için vergi muafiyetleri ile SGK primlerinin kışın alınmamasını gibi yeni teşvikler getirilmeli.” dedi. 

Kulaklara küpe..

***

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) spor turizminin Asya pazarına açılması yönündeki çalışmaları olanca hızıyla sürüyor. 

Bu hummalı çalışma ve gayretlerin sonucu yavaş yavaş alınmaya başladı. Önceki günlerde, Güney Kore'nin 12 yaş altı futbol yaz ligi şampiyonu olan takımı Antalya'da kamp yaparken MBC kanalı belgesel çekimleri gerçekleştirdi. BAKA konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, turizmin yıla yayılması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, özellikle kültür, eko, inanç, spor turizmi potansiyeli taşıyan ve genelde sonbahar-kış aylarında tatili tercih eden Güney Kore'den 12 yaş altı futbol yaz ligi şampiyonu takımı Belek'te kamptaydı.

Güney Kore'nin en büyük televizyon kanalı MBC'nin Gençlik Futbolu Destekleme Vakfı'nın (MBC/YFF) Genel Sekreteri Byungshul Yoon başkanlığındaki 30 kişilik kafile, 10 gün boyunca antrenman, dostluk maçlarını içeren kamp ile Antalya'nın tarihi ve turistik yerlerini de gezerken, MBC ekibi de Antalya'nın spor turizmi potansiyeli, tarihi ve turistik yerlerini içeren otuzar dakikalık iki ayrı belgesel için çekimler gerçekleştirdi.

Ekipte bulunan ve Antalya’nın Türkiye'nin en iyi destinasyonu olduğunu vurgulayan Tanıtım PR Ajansı Üst Düzey Yöneticisi Esther Eun-Gyung Na, Antalya'nın Kore pazarı için birçok avantajının bulunduğunu söyledi.

Na, Korelilerin her şey dahil konaklama sisteminden ve spor imkanlarından çok memnun kalacağını vurgulayarak "Kore pazarını hareketlendirebiliriz. Antalya turizm ürünlerini, özellikle golf turizmini 3 yıl önce tanıtmaya başladım. Memnuniyetle söyleyebilirim ki Kore'deki en büyük turizm ve özellikle golf turizmi acentesi benimle Antalya'ya golf turları satmak üzere anlaşma yaptı. Bunu duyduğum için çok mutluyum. Eminim ki bu ürünle başlayarak Antalya'nın Kore pazarı için ne kadar önemli bir destinasyon olduğunu tanıtacağız." dedi.

Hatırlatmakta fayda var..

Uzakdoğu ve Asya pazarına yönelik golf, futbol gibi spor turizmi alanında çalışan ve heyete eşlik eden turizmci Oğuzhan Alp de Asya pazarının özellikle golf turizmi açısından Antalya için çok önemli olduğunu belirtti.

Alp, Japonya ve Güney Kore'deki toplam golfçü sayısının 20 milyon olduğunun altını çizerek "Güney Kore'deki iklimden dolayı kış aylarında golf oynanamıyor ve bu sebeple yurt dışına büyük yönelme var. Pazardan pay alabilmek için gerekli hazırlıkları yaptık. Partner otellerimiz ve golf kulüplerimizle birçok projeye imza atıyoruz. Önümüzdeki sene Japon ve Koreli golfçüleri, diğer sporcuların kamp yapmaları için çalışıyoruz. Güney Kore’den 300 bin, Japonya'dan ise 400-450 bin kişi golf için yurt dışına çıkıyor. Önümüzdeki süreçte hedefimiz yüzde 5'e ulaşabilmek." diye konuştu.

Sonbahar ve kış aylarında turizm hareketleri yoğun olan eko, kültür, spor ve inanç turizmi odaklı Güney Kore'ye yönelik tanıtım turları hazırlayan BAKA, geçen yıllarda Güney Kore'den yüksek tirajlara sahip gazete ve dergilerin seyahat editörleri, tur operatörlerine yönelik tanıtım turları düzenlemişti.