KRİZ TANIMAZ KOZMETİK

Yonca ORTAN 02 May 2021

Yonca ORTAN
Daha önceki krizlerde olduğu gibi bu krizde de tüketiciler zaruri olmayan harcamalarını azaltma eğilimi gösteriyor.

Daha önceki krizlerde olduğu gibi bu krizde de tüketiciler zaruri olmayan harcamalarını azaltma eğilimi gösteriyor. McKinsey tarafından yayınlanan bir rapora göre ise, bu eğilimin etkileri kozmetik sektörüne kıyasla tekstil sektöründe daha çok hissedilmekte. Perakende sektöründe satış adetleri azalır. İnsanlar büyük şeyle tüketmekte zorlanınca küçük şeyler satın alarak kendilerini mutlu etmeye başlarlar. Dolayısıyla kozmetik sektörü krizden nispeten daha az etkilendi 2001 yılındaki ekonomik krizde de görülen bu durum, “Lipstick Effect” olarak adlandırılıyor. Bu kavram, savaşlarda ve ekonomik buhranlarda bile insanların kendilerine hayatın devam ettiğini göstermek için kendilerini hayat bağlayacak nispeten lüks harcamalar yapması olarak açıklanmıştır. Önceki krizlerde kadınlar için bu kendini ruj ile göstermiş olan bu durum, Korona salgını günlerinde ise göz makyajı olarak karşımıza çıkıyor. Başta eyeliner olmak üzere, rimel ve far gibi göz makyajı ürünleri rekor satışlara ulaşıyor. 

Ruj Etkisi

Ruj etkisi, kadınların kötü giden ekonomik koşulların getirdiği finansal zorluklara rağmen görünüşlerini iyileştirecek ürünlere para harcama isteğini ifade eder. Ekonomistlerin gelmiş geçmiş en kötü ekonomik durgunluk dönemi diye nitelendirdikleri 2008 yılında, diğer sektörler daralırken, L’Oreal markasının yüzde 5,3 satış büyümesi yaşadığı bilinir. Benzer şekilde, bir Euromonitor International raporunda farklı ülkelerden toplanan verilerle, ekonomik zorlukların kadınları daha fazla kozmetik satın almaya teşvik ettiği söylenmekte, hatta kozmetik pazarı kriz dönemlerinin yükselen pazarı olarak nitelendirilmektedir. Rapora göre; “Kötü giden dönemlerde bireyler kendilerini iyi hissetme ihtiyacında olur” ve iyi hissettirme işini de kozmetikler ziyadesiyle yapar. Üstelik ruj, allık, maskara dediğimiz ürünlerin her fiyat diliminde bir seçeneği mevcuttur. Kısacası bu ürünler kadınların kendini şımartabileceği ulaşılabilir hazlardır.

Krizden Etkilenmeyen Sektör

Binlerce yıldır kadınların vazgeçilmezi olan güzellik dünyasının, yaşanmakta olan krizin küresel ekonomiye olacak olan 2.7 trilyon dolarlık darbeden yarasız çıkması mümkün değil.  Bu krizden etkilenen 500 milyar dolarlık küresel güzellik endüstrisi; aniden gelen bu yeni gerçekliğe adapte olmaya çalışıyor. Sektörün iç dinamikleri, şirketlerin hızlı karar almalarıyla birleşince bir çok sektöre göre kozmetik dünyasının önü daha aydınlık gözüküyor. Bu arada Dünyada korona etkisiyle yüzde 20 daralması beklenen kozmetik sektöründe online satışlar fırladı. Kozmetik perakendecileri ve markalarının online satışları 5 ile 7 kata varan oranlarda arttı. Sektördeki genel beklenti, renkli makyaj dünyasının yoğunluğunun cilt bakımına kayacağı buna karşın parfümün kısa bir sarsıntıdan sonra konumunu koruyacağı yönünde

Tırnak Etkisi

Maske kullanımı nedeniyle renkli kozmetikten uzaklaşan tüketici sadece göz ve cilt kozmetiğine değil aynı anda ojeye de yöneldi. Bu kez ruj etkisi olmadı. Ruj sert etkilendi. Korona krizinde ‘tırnak etkisi’ oldu diyebiliriz. Oje satışlarında patlama oldu. Pandemi bir terim daha yarattı. “Tırnak Etkisi”.