KRİZİN FIRSATA EĞİLİMİ

Serpin ALPARSLAN 08 May 2019

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Bu dönemlerde en çok değer kaybeden Türk Lirası önceki gün YSK kararıyla 6.15'e kadar yükseldi. Krizden fırsat doğar ilkesiyle bakılırsa tam da yatırımcının iştahını kabartacak düzeyde olduğumuz dönemdeyiz.

Önceki gün seçimlerle ilgili YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye seçimini iptal ederek 23 Haziran'da seçimlerin yenilenmesi yönünde karar aldı. YSK Başkanı Sadi Güven, "Yargı süreci sona erdi. YSK, 11 yüksek mahkeme üyesi ve tam sayıyla yaptığı toplantı sonucunda kararlarını verdi" dedi. 

Yargı konusu uluslararası sularda hep önemli bir nokta olmuştur. Dünyada hukukun üstünlüğünü ilerletmeyi amaçlayan Washington merkezli bağımsız düşünce kuruluşu Dünya Adalet Projesi’nin (World Justice Project-WJP) hazırladığı 2017-2018 dönemine ilişkin raporda, Türkiye geçen yıl açıklanan rapora göre 2 sıra daha gerileyerek 113 ülke arasında, Nikaragua, Madagaskar ve Nijerya’nın ardından 101. sırada yer aldı. Bu dönemlerde en çok değer kaybeden Türk Lirası önceki gün YSK kararıyla 6.15’e kadar yükseldi. Krizden fırsat doğar ilkesiyle bakılırsa tam da yatırımcının iştahını kabartacak düzeyde olduğumuz dönemdeyiz.

Ancak seçimlere 46 gün kalması ile seçimleri izleyelim politikası bu süreci yavaşlatabilir.

Önemli bir diğer gelişme ise;

Trump’ın rüyadan uyanışı ile başladı.

ABD-Çin görüşmeleri çok iyi gidiyor ticaret savaşları bitti gözüyle bakarken, Trump’ı hoş bir rüyaya sürükleyen Çin ABD ile mücadele ettiği ticaret açığı 375 milyar $'dan 420 milyar $'a yükselmiş, ABD'nin ticaret açığı ise 621 milyar dolara çıkmıştır. ABD, Çin'e 1986'dan beri toplamda 5 trilyon $ tutarında ticaret açığı vermiş, bu sayede Çin güçlenmiş. Şu an 3 trilyon rezervi var ki bu ABD sayesinde.  

Bu sonuçları gören Trump, Çin’e öyle bilenmiş ki sormayın…  

Trump, attığı tweette "Ticaret açığı olarak Çin'e neredeyse 500 milyar dolar kaybediyoruz. Üzgünüm ama artık bunu yapmaya devam etmeyeceğiz" diyerek atı alan Üsküdar’ı geçti, sür eşeğini Niğde’ye dedirtti.

Trump 200 milyar dolarlık ithalatta yüzde 10 olan ithalat vergisini yüzde 25'e çıkardığını açıkladı. Ardından diğer 325 milyar dolara da vergi gelebileceği sinyali verdi. Moody’s baş ekonomisti Zandi'nin, ABD ile Çin'in ticaret anlaşması yapmaması halinde son 10 yılın en düşük seviyesine inen şirketlerin algısının daha kötüleşeceğini ve işsizliğin artmasıyla tüketici güveninin azalacağını dolayısıyla küresel ekonominin resesyona girmesinin büyük olasılık olduğunu söyledi.

Ekonomik şartlar ve görünüm dünya ticaret devlerinde daha da büyüyecek gibi görünüyor.