KÜÇÜK OTELLER İLE GELEN BÜYÜK MUTLULUKLAR

Serpin ALPARSLAN 21 Şub 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Son günlerde acente ve otellerin yetkilileri ile sık sık karşılaşıyorum.

Malum TÜRSAB Başkanlık seçimleri tüm hızıyla sürüyor.

Başkanlık seçimi yaklaştıkça adayların tansiyonu paralel hareket ediyor.

Kimi, 20 yıllık aynı koltuk devam edecek derken, kimi birleşerek güçlerini ortaya koyuyor, kimi ise devlet yönetimine geçeceğini söyleyip "bu yarışa girmeyi hiç tercih etmiyorum" diyor.

Önemli olan ise TÜRSAB çatısını daha aktif hale getirip dünya platformunda yer almasını sağlamak. 

Bugün Turizm verilerine baktığımızda;  sadece yaz dönemi 3. çeyrekte 4 milyon turist gelirken diğer aylara bakıldığında 1-1,5 milyon turist ile toplamda 2017 yılında 32 milyon 410 bin turist ülkemize ziyaret etmiş.

Geçtiğimiz gün e-posta adresime Küçük Oteller Sitesi kurucusu İzim Bozada'dan ülkemizdeki bin 600 otele yönelik şöyle bir istatistik bilgisi geldi:

Küçük otel deyip geçmeyin dünyada en çok talep küçük butik oteller alıyor. Çünkü hafta sonu kaçamakları ile kısa tatil önerilerine en ideal çözüm gibi duruyor.

Şayet bu küçük otellerde farklı konseptler yer alıyorsa daha da cazip hale dönüşüyor.

Ege: % 52.5

Marmara: % 20

Akdeniz: % 15

Karadeniz: % 5

İç Anadolu: % 5

Güneydoğu Anadolu: % 2

Doğu Anadolu: % 0.5

Ve...

Özellikle küçük otellere 2018’de, Almanya, İngiltere, Çin, Hindistan, İran ve Rusya’dan yoğun talep bekleniyor.

2018 hedefleri ise; 5 milyon turist ve 3 milyar dolar turizm geliri getirirken, turizm gelirlerindeki payı ise yüzde 12 civarlarındadır.

İç pazarın yanı sıra, yurtdışındaki hedef ülkelerde tanıtım ve pazarlama çalışmalarına devam edildiğini, küçük otellerin tanıtım ve pazarlama çalışmalarında, 2015 yılının öncesinde Avrupa ve Amerika pazarlarına ağırlık verdiklerini ve 2015 yılından sonra bu pazarlardan beklenen dönüş alınmadığı için rotayı Uzakdoğu ve Ortadoğu pazarlarına çevirdiklerini belirten İzim Bozada, hedef pazarlarımız arasında, Çin, Hindistan, Kore, Japonya, İran, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri sıralayabiliriz. Tanıtım ve pazarlama adına yapılan çalışmalar değerlidir ve kısa zamanda meyvelerini almaya başlarsınız” diye konuştu.

“Ülkemizde, hayallerini ertelemek istemeyen muazzam bir girişimci kitlesi gözlemliyorum. Yeni yapılan oteller ağırlıklı olarak, Assos, Ayvalık Cunda, Çeşme, Datça, Kaş, Çıralı, Kapadokya ve Fethiye bölgelerinde yoğunlaşıyor. Ege ve Akdeniz bölgelerinin yanı sıra, son dönemlerde Artvin ve Rize’nin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Yerli yatırımcıların yanı sıra, son yıllarda Ortadoğu ve Uzakdoğu’dan yabancı yatırımcıların da ülkemize ilgisi var. İstanbul, Bolu ve Bursa bölgeleri ile Karadeniz yaylarına yabancı yatırımcıların ilgisi yüksek” şeklinde konuştu.

Küçük otellerin yaşamasına dair, kısa ama büyük mutluluklar peşinden koşanlardanım.

Umarım herkesin hayalleri gerçek olur.