KURDAKİ ATEŞ 

Serpin ALPARSLAN 09 May 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Dün piyasanın açılışının ardından (TCMB) Merkez Bankası yaptığı açıklamada döviz imkan sınırını yüzde 55'ten yüzde 45'e düşürdü. Açıklamada yaklaşık 6.4 milyar Türk lirası likidite piyasadan çekilecek ve yaklaşık 2.2 milyar dolar tutarında döviz bankaların kullanımına geçecek.  

Bu açıklama sonrası kurun ateşini düşürmeye yönelik yapılan bu hamle açıkçası yetersiz kaldı. Ancak USD likiditesinin desteklenmesine yönelik iyi bir adım oldu. Çünkü günlük yüzde 0,80’lik günlük kaybı yaklaşık yüzde 0.50 seviyesine çekmeyi başardı.

Kurdaki bu dalgalanmanın aslında bir çok nedeni var bunlardan en önemlisi Küresel Ekonominin etkisi büyük elbette ama yakın tarihte gerçekleşecek Trump ile İran arasındaki nükleer anlaşmaya yönelik spekülasyonlar doları körüklemiş olabilir.

Ardından... 

Fed Başkanı Jerome Powell Salı günü Zürich'te düzenlenen bir konferansta konuştu ve "Fed'in politika normalleştirme süreci, finans piyasalarında bozulma yaratmaksızın ilerliyor ve piyasa katılımcılarının politikaya ilişkin beklentileri, politika yapıcılarının beklentileriyle makul şekilde paralel görünüyor" diyerek finans piyasalarının, kademeli faiz artışları konusunda önlem alarak hareket etmeleri konusunda "attığımız adımlar karşısında şaşırmamalı" sözüyle de bana kalırsa göz dağı verdi. Bu yıl 2 veya 3 kademeli faiz artışının yine altını çizdiğinin göstergesi.

Ancak gelişmekte olan ülkeler için ise büyük risk yaratmayabilir gibi esnek bir dil ile "Global politika normalleşmesinden doğması beklenen riskleri reddedemem" dedi. 

Bu ne demek?

Kurdaki ateş çokta umrunda değil.