KUŞ OLUP UÇSAM...

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
Zaman hızlıca akıp gidiyor, acaba biz bu giden vakitleri nasıl değerlendiriyoruz? Dolu dolu yaşıyor muyuz, yoksa akışına mı bırakıyoruz geçen en güzel günleri?

Geçtiğimiz günlerde ruhları gencecik, kıpır kıpır, muhteşem bir enerjiye sahip, keyifli bir koro dinletisine misafir oldum. Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde kurulan İkinci Bahar Akademi’nin Mahmut Abra şefliğinde Neveser Kökdeş’in şarkılarını yorumlayan İkinci Bahar korosu içimdeki sanat aşkını daha da alevlendirdi.

İki hafta önce bir kadın düşünün ki sanatını icra etmek için ne savaşlar verdi diye Afife Jale’den bahsetmiştim. Neveser Kökdeş’te sanatı ile bugünlere bizlere yön veren adı altın harflerle yazılması gereken kadınlardan biri. Neveser Kökdeş 12 yaşında ilk bestesini yapan Türk kadın besteci, güfteci ve tamburidir. Piyano, tambur, gitar çalması ve güftekârlığı yanında kendine özgü bir tarz yaratmış olması Neveser Kökdeş’in farkını ortaya koymaktadır. “Türk Musikisi’nde inkılap yapmak için” yeni formlar üreten Neveser Kökdeş’in 1000’den fazla bestesi olduğu söylenir. Ben de konservatuar öğrenimim sırasında Türk Müziği derslerimde Neveser Hanım’ın bestelerinin bir kısmını öğrenme imkanı bulmuştum.

İkinci Bahar Korosu; Mahmut Abra Şefliği, piyanoda Ceyda Pirali, kanunda Serap Çağlayan eşlikleri ile Neveser Hanım’ın unutulmaz eserlerini yorumladı. Her biri farklı meslek dallarından olan 18 kişilik koronun yaşadığı o güzel heyecanı sizlerde yaşamak isterseniz İkinci Bahar Akademi’nin sizlere bir mesajı var: “Şarkı söylemek, hepimiz biliriz, enerji verir, mutluluk verir, insanı iyi hissettirir. Bir koroda şarkı söylemek ise zihnimizi tazeler, sağlığımızı düzenler, dahası yeni dostlar kazandırır. Bizler İkinci Bahar Korosu’nun bu sağaltıcı ve eğlendirici ortamında, müziğinizin modernleşmesinde önemli bir yeri olan Neverser Hanım’a ve eserlerine hak ettiği saygıyı ve özeni eksik etmemeye gayret ederek, keyifle çalıştık. Bu ilk konserimizdi ve çok heyecanlıydık. Sizler de bu heyecanı ve sevgiyi paylaşmak üzere koro ailemize katılır mısınız?” Şef Mahmut Abra yönetiminde gerçekleşen provalara katılım için ikincibahar@boun.edu.tr adresinden iletişim kurabilirsiniz. Kimi zaman çevremde bende velilerime veya arkadaşlarımın aile büyüklerine korolarda şarkı söylemelerinin kendilerine çok büyük yenilik katacağının tavsiyesini veriyordum ve bu tavsiyemin en güzel örneği olarak artık İkinci Bahar Korosu’nu önereceğim. Öğrenmenin ve de şarkı söylemenin yaşı yoktur.

Sevgi ve müzikle kalın....