KYBELE HEYKELİ

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Tarih öncesi dönemlerde bolluğun, bereketin sembolü ve koruyucusu olduğuna inanılan ana tanrıça "Kybele Heykeli" yaklaşık 40 yıl sonra doğduğu topraklara kavuşacak.

Tarih öncesi dönemlerde bolluğun, bereketin sembolü ve koruyucusu olduğuna inanılan ana tanrıça “Kybele Heykeli” yaklaşık 40 yıl sonra doğduğu topraklara kavuşacak. Türkiye’den kaçak yollarla İsrail’e götürülerek satılan “Kybele” on binlerce kilometre yolculuğunun ardından ana vatanına Amerika’dan ulaşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığının büyük uğraşları sonucu, bir müzayede evinde satılmak istenen bin 700 yıllık “Kybele Heykeli” Türk Hava Yolları tarafından ücretsiz taşınarak bugün 12 Aralık’ta Türkiye’de olacak. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un tanıtımını 13 Aralık’ta yapacağı heykel İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenecek. Bir adak heykeli olan “Kybele” daha sonra Afyonkarahisar’a yeni yapılacak müzeye taşınacak. 

ULUSLARARASI DOSTLUK FESTİVALİ 

11-12-13 Aralık 2020 tarihlerinde gerçekleşecek 3. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali kapsamında, Türkiye’nin 81 ilinde eş zamanlı olarak 47 kısa film ve 3 uzun metraj film çevrimiçi gösterilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Türk Kızılay, Yunus Emre Enstitüsü, Beyoğlu Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi ve daha birçok kamu ve özel kuruluşun katkıları ile düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu festivalde sinemaseverler www.dostlukfilmfestivali.com’a üye olarak Türkiye’nin her yerinden filmleri ücretsiz olarak izleyebilecek. Beş ödülün sahiplerini bulacağı 3. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin ödül töreni 14 Aralık’ta Grand Pera Emek Sahnesi’nde yapılacak. Sağlık Bakanlığı’nın pandemi şartlarına uygun olarak gerçekleştirilecek ödül törenine; Kültür Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Türk Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy katılacak. Ayrıca festivalin jüri üyeleri Vedat Özdemir ve İrem Altuğ da törene katılan isimler arasında yer alacak. Ödül töreni saat 17.00 itibariyle www.dostlukfilmfestivali.com ve sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanacak. 

BAMBAŞKA BİR BATUHAN MUTLUGİL 

Kendi müzik geçmişini, bugüne kadar yazdığı şarkıları topladığı 15 Ocak 2021'de yayınlanacak “Yadigar” albümüyle anlatmaya hazırlanan Batuhan Mutlugil’in, albümden ilk single’ı “Bambaşka” 4 Aralık Cuma günü Pasaj & Garaj Müzik etiketiyle yayınlandı. Sinematografik anlayış içinde, bir çiftin hikayesini takip eden Bambaşka’nın video klibi Barış Sarhan yönetmenliğinde çekildi. Video klipte Batuhan Mutlugil ve müzisyen arkadaşları da performansları ile yer aldı. “Yadigar” albümü, Batuhan Mutlugil’in eski dönemlerde çeşitli gruplarda birlikte çalıştığı müzisyenler Caner Üstündağ ve Utku Ünal'la stüdyoda tekrar bir araya gelip besteleri hayata geçirmeye başlamasıyla ortaya çıktı. Bir yıllık çalışma sürecini, Batuhan Mutlugil: “Aslında Yadigar, hiçbir zaman planlamadığım ve hesapta olmayan bir albümdü. Ancak çalışma süreci sona geldikçe ve parçalar ortaya çıktıkça bende bambaşka duygular yarattı” sözleriyle anlatıyor. İstanbul Pür Stüdyosunda hücum kayıt şeklinde kaydedilen albümün prodüktörlüğünü Batuhan Mutlugil ve Caner Üstündağ yaptı. Değişik müzik stillerini trio sounduyla dinleyenlere sunmayı hedefleyen bu albümde tüm besteler ve sözler Batuhan Mutlugil'e ait.

BERGAMA HALISI’NDAN BELGESEL

Köy evlerinin, muhtarlıkların, camilerin gezildiği, avlusunda dokuma tezgâhı bulunan evlerin ziyaret edildiği, çeyiz sandıklarının açıldığı araştırmada 94 dokuma halı incelendi. İnceleme sonucu "Çözgüden Düğüme, Düğümden Motife Bergama Halıları" adlı kitap ve belgesel hazırlandı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, kadim sanatları kayıt altına almak ve atalardan kalan mirası gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmışlar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla halı dokuma sanatı üzerine çalışmalar Türkiye'de halı dokumacılığı, kadim bir sanat ve zanaat dalıdır ve uluslararası boyutta ülkemizi temsil gücüne sahip bir kültürel verimliliği ifade etmektedir. Türk halkının geleneksel el sanatının, Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla yorumlandığı ve kendi öz değerlerini zengin bir içerikle çeşitlendirdiği bu kültürel verimlilik, projenin çıkış noktasıdır.

GÜNÜN SÖZÜ:

NERDE HAREKET, ORADA BEREKET

ATASÖZÜ