LADY DİANA FİLM OLUYOR

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Spencer, 1990'ların başında, Diana'nın Prens Charles ile olan evliliğin artık yürümediğine karar verdiği hafta sonuna odaklanıyor.

No, Neruda, Jackie gibi filmlerle sinemaseverlerin gönlünü kazanan, son olarak Ema ile sinemalarımıza konuk olan Şilili yönetmen Pablo Larraín, Jackie’den sonra bir diğer ikonik kadına odaklanan Spencer filmiyle sinemaseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Jackie’de Natalie Portman ile çalışan Larraín, bu kez de son yıllarda Clouds of Sils Maria, Personal Shopper, Seberg gibi dikkat çekici filmlerde rol alarak kendisine etkileyici bir kariyer çizen Kristen Stewart ile çalışacak. Larraín’in yeni filminde Stewart, Prenses Diana’ya hayat verecek. Gerek Prenses Diana gibi ikonik bir figürü merkezine almasıyla, gerek Larraín ile Stewart gibi iki etkileyici ismi bir araya getirmesiyle bu yıl duyurulan en heyecan verici projelerden biri olan Spencer, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek sanal Cannes Film Market‘te yer alacak en önemli yapımlardan biri olacak. Spencer’ın senaryosunda Steven Knight‘ın imzası bulunuyor. Peaky Blinders ve Taboo gibi sevilen dizilerin yaratıcısı olarak tanınan Knight, 2004 yılında Dirty Pretty Things ile Oscar adaylığı kazandıktan sonra Eastern Promises, Locke, Serenity gibi filmlerin senaryosunu yazdı. Aynı zamanda Locke ve Serenity’de yönetmen koltuğuna da oturdu. Spencer, 1990’ların başında, Diana’nın Prens Charles ile olan evliliğin artık yürümediğine karar verdiği hafta sonuna odaklanıyor.

AMARTHA SEN’E ÖDÜL      

Alman Yayıncılar Birliği tarafından her yıl verilen Barış Ödülü'nü bu sene Hint ekonomist ve felsefeci Amartya Sen kazandı. Birliğin yönetim kurulu, Sen'in, onlarca yıldır küresel adaletsizlik üzerine sürdürdüğü çalışmalar nedeniyle bu ödüle layık görüldüğünü açıkladı. Açıklamada, 86 yaşındaki Harvard profesörünün sosyal adaletsizliğe karşı verdiği mücadelenin "şu an her zamankinden de daha" değerli olduğu vurgulandı. Hint ekonomist Sen'e 25 bin euro para ödülü de verilecek. Ödül töreni her yıl olduğu gibi bu sene de Frankfurt Kitap Fuarı'nın sonunda düzenlenecek. Fuar, 14-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Sen, 1998 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştı. Şu an ABD'deki Harvard Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürüyor. Alman Yayıncılar Birliği'nin Barış Ödülü, 1950 yılından beri veriliyor. Ödüle 1997 yılında Yaşar Kemal, 2005 yılında da Orhan Pamuk layık görülmüştü. Almanya içinden ve dışından yazar, felsefeci ve bilim insanlarına verilen Barış Ödülü'nü alanlar arasında Hermann Hesse, Jürgen Habermas, Astrid Lindgren, Amos Oz, Mario Vargas Llosa, Mehudi Menuhin ve Max Frisch gibi isimler de bulunuyor.

Z KUŞAĞI ÜLKELERİN KADERİNİ BELİRLEYECEK

Fütüristik bakış açısına göre gelecek Gelecek gençlerindir. Gelecek geliyor diyerek gelecek geldi. Gençlerin özellikle Z kuşağı artık yön belirleyici durumda. Z Kuşağından önemli notlar kuşağının hayata bakış açılarını ve siyasi tercihlerine bir göz atalım... 20 yaş altındaki gençler, X kuşağı gibi haberi gazete ya da TV'den değil, sosyal medyadan alıyor. Yüzde 65'i akıllı telefon sahibi olduğunu söyleyen Z kuşağı gençleri, günde ortalama 6 saati sosyal medyada geçiriyor. En çok kullanılan sosyal medya platformu ise yüzde 76 ile Instagram. Instagram'ı yüzde 65.1 ile Facebook, yüzde 37.2 ile Twitter, yüzde 22 ile Snapchat ve Tiktok, yüzde 27 ile Youtube takip ediyor. Kendilerini bir parti ya da gruba mensup görmüyorlar. Z kuşağına mensup gençler, kendisini genel olarak belli bir ideolojik gruba veya herhangi bir siyasi partiye mensup olarak görmüyor. Z kuşağı ile ilgili Türkiye'de yapılan araştırmalar, bu kuşaktakilerin yaklaşık yüzde 68,7'sinin, kendisini Atatürkçü veya muhafazakar ya da milliyetçi gibi belli kategoriler içinde tanımlamadığı ve mevcut siyasi partilere karşı herhangi bir yakınlık hissetmediğini gösteriyor. Z kuşağının yüzde 86,7'si oy kullanırken ebeveynlerin etkisinin olamayacağını, kendi iradesinin ön planda olduğu görülmektedir.

GÜNÜN SÖZÜ: GELECEK TAHMİN EDİLMEZ, TASARLANIR VE YAŞANIR.   - UFUK TARHAN – FÜTÜRİST