MAKAM ARACINI TERK EDEN BAŞKANLAR

Neşe BERBER 10 Eyl 2018

Neşe BERBER
Hükümet, devlet harcamaları ve mali disiplini kontrol altında tutacak tarihi bir adım daha attı. Milyonlarca vatandaş altınını, dövizini bozdurarak ülkesine sahip çıkarken devletin kurumları ve belediyeleri ne yapıyordu?

İlk haber Bakan Albayrak’tan geldi. Tasarruf önlemleri kapsamında çok sık gündeme gelen kamu araçları ile ilgili kapsamlı çalışma başlatıldığı yönündeki haber Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın imzasıyla, tüm kamu kurumları, bakanlıklar, bağlı ilgili kuruluşlar, KİT’ler ve belediyelerden sahip oldukları ve kiraladıkları araç envanterleri istendi.

Araçların kullanımına kısıtlama getirileceği haberi üzerine yaklaşık 4 ay önceden Zeytinburnu Belediye başkanı Murat Aydın’ın bisiklete binmeye başladığını öğrenmiştim. Başkan Aydın radikal bir karar alarak ilçesinde makam aracı yerine bisiklet kullanmaya başlamış. Ona destek bir diğer ilden yani Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de bisiklet kullanmaya başlayarak adını bisiklet kullanan başkanlar arasına yazdırmış. Haberi alan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın kendisini telefonla arayıp davet etmesi üzerine ilk soluğu İstanbul’da alan Bahçeci, Başkan Aydın, AK Parti İstanbul Milletvekili TBMM İdare Amiri Hasan Turan ve yüzlerce bisikletliyle birlikte pedal çevirdiler. Başkanların kendi araçlarını tamamen bırakması elbette mümkün değil, fakat tıpkı Başkan Aydın gibi kendi ilçesi sınırları içinde hem kendi hem de personeli bisiklet kullanmaya teşvik etmek muhteşem bir proje. Hem sağlık açısından hem çocuklarına örnek olacak anne babalar olarak bu gelecek nesillere büyük bir katkıdır. Hem sağlık hem ulaşımda kolaylık hem de spor için en önemlisi de hükümetin tasarruf önlemleri kapsamında kamu araçlarının kullanımının azalması yönünde yani her anlamda kente ve belediyenin bütçesine dolayısıyla Türkiye ekonomisine katkıdır hem de büyük bir katkıdır.
Belediye başkanları araç kullanması kadar doğal bir durum yok, ama birçok belediyenin meclis üyelerinin dahi altında lüks araçlar ve şoförler hizmet veriyor. Belediyeler derhal bu uygulamaları durdurmalı. Ortak havuzda olan araçlar ihtiyaç doğrultusunda kullanılmalı. Madem ülke ekonomisi diyoruz, halkın altınını dövizini bozdurun diyoruz o zaman öncelikle kamu kuruluşlarının lüzumsuz harcamaları derhal bırakması gerekli. Belediyelerin festivallere harcadıkları bütçeleri 2019 Mart yerel seçimlerine kadar durdurması gereklidir. 

Hataylı olmayan giremeyecek

26-30 Eylül 2018 tarihleri arasında Maltepe’de Hatay Valiliği ve İBB ile HATİAB Hatay İş Adamları ve Bürokratları Derneği tarafından düzenlenecek olan Hatay tanıtım günleri etkinliğinin tüm hazırlıkları başladı. Başkan İbrahim Güder ile konuştuğumda bu yıl Hatay günlerinde dikkat çeken bir unsur gerçekten Hatay’a ait olmayan yerel dinamikler ve hiçbir marka burada stant açamayacağını söylemesiydi. Türkiye’nin her ilinden arayarak stant isteyen markalar oluyormuş. Başkan bu yıl ilk defa Hatay Tanıtım Günlerini yapmayı üstlendiklerini “Hatay’a ait markalarımız haricinde hiçbir marka stant alamaz” diyerek görüşünü dile getirdi.