MEME KÜÇÜLTME ESTETİĞİ HER YAŞTA

Op. Dr. Gülay BOZTOSUN
Tüm Yazıları
Aşırı büyük göğüsler, estetik problemlerin dışında, kişilerin taşıyabileceğinden fazla olan doku ağırlığının yaptığı boyun, sırt ve bel ağrıları kadınları günlük aktivitelerden alıkoyar.

Ayrıca yaz-kış göğüs derisi ile birleştiği yerde yaptığı halk arasında pişik denilen kızarıklıklar ve yaralara neden olur.
Bu ameliyat yapılmadan önce hazırlık aşamasında ilk olarak doktorla birlikte konuşulması gerekenler;

* Meme gelişme döneminde, hamilelik ve emzirme döneminde hormonların etkisi ile büyür. Doktorunuz büyümenin durmuş olmasını tercih eder.

* Memede daha önce geçirilen operasyon (kansere bağlı da olabilir) ya da enfeksiyon varsa bu rahatsızlıklara bağlı memede eksiklik veya tamamen kayıp olabilir ve bu memeyi kabul edilebilir boyuta getirmek ayrıca diğer hastalıksız memede de operasyon planlanarak her iki memenin şekil ve boyut olarak benzer hale getirmek gerekebilir.

* Mammografi ve meme USG yapılır.

* Yapılacak operasyona ait teknik yöntem konuşulur. Detaylar birebir yüz-yüze konuştuğumuzda memenin boyutu sarkma seviyesi yol gösterici olacaktır ve yapılacak olan tekniğe karar verilecektir.
Ameliyat öncesi hasta değerlendirilirken memenin omuzdan-meme ucuna kadar olan mesafesi ve şekli, yapılacak ameliyat yöntemini ve yönteme bağlı oluşacak izi belirler. Bu yöntemlerden en yeni ve modern teknik olan ve en sık “Vertikal teknik” denilen yöntemi tercih ediyorum.
Bu teknik ile olmayacak kadar sarkmış göğüsleri forma sokmak için beraberinde her zaman “liposuction” uyguluyorum.
Tüm dünya; hastaları en az iz ve en kısa sürede yaşam konforuna kavuşturmak çabası içinde sürekli bir arayış ve yenilik peşindedir.
En yeni teknik olan lolipop iz denilen sadece düz bir çizgi içeren ve 6 ay gibi kısa sürede tamamen kaybolan bir izdir.
Bu teknikte meme ucundan aşağıya uzanan tek bir iz vardır. Skar dokusu kısa olacak ve diğer önemli avantajı yeni oluşacak meme boyutunun küçülecek ve meme alt seviyesi 2 cm kadar yukarı taşınması için eski meme şeklinden farklı daha dik ve dolgun ama sarkık olmayan
meme görüntüsü elde edilecektir. Ayrıca işlem sonrası her hastamın mutlaka kullanmasını istediğim krem ve silikon materyaller ile daha kısa sürede bu izler kaybolabilmektedir.
Meme küçültme operasyonu, meme yağ dokusunun, glandüler dokunun ve derinin belirli ölçülerde çıkarılmasıdır. Meme çeşitli nedenlerden dolayı büyük ya da sarkmışdır ya da birbirinden farklı büyüklüktedir. Estetik problemler dışında sırt ağrısı, boyun ağrısı, sütyen askısına bağlı yara, meme dokusunun yan-alt kısmında yara-kızarıklık yapması nedeniyle bozulan yaşam konforu bu ameliyatı gerektiren nedenlerdir. Meme küçültme ameliyatı her yaşta yapılabilir.