MENAJERLİK İŞLERİ

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Öncelikle geçen pazar günü yapılan Mahalli İdareler Seçimi'nin Ülkemize hayırlar getirmesini dileyerek başlayalım.

Futbol Federasyonu, geçtiğimiz hafta, kulüpler tarafından menajerlere ödenen ücretlere dair resmi bir açıklama yaptı. Bu sezon şubat ayı itibariyle menajer ücreti ödeme rekoru Fenerbahçe’de. 2 Milyon 300 Bin €uro civarı bir ödeme yapılmış futbolcu ve antrenör transferi için menajerlere Ali KOÇ Yönetimi tarafından. Hem kadro işe yaramayan, çer-çöp seviyesinde futbolcularla doldurulmuş hem de bunlar için aracılık eden menajerlere çuvalla ödeme yapılmış anlayacağınız. (Har vurup harman savurma işleri tâ en başında Philip COCU’nun PSV ile devam eden sözleşmesini fesih için Hollandalılara ödenen 1 Milyon €uro tazminatla başlamıştı.)

Menajerlik Âleminin en yağlı müşterisi eskiden beri Fenerbahçe olmuştur. Bir ara Beşiktaş ile Portekiz Menajerlik Dükalığı’nın (önce Juan FIGER ardından Jorge MENDES) arasından su sızmasa da yerli-yabancı menajerler bilir ki Fenerbahçe piyasanın “Hacı Ağa”sıdır. En vasat futbolcuya bile yığınla para saçar Fenerbahçe’de başkanlar. Aracılık eden menejerler de bu arada ihya olurlar. (İsviçreli Frey’i transfer etmek için kulübüne ve menajerlerine ödenen para ile kaç tane Altınordu Altyapı tesisleri inşa edilirdi acaba?)

TFF’nin açıklaması ilginç detayları da içeriyor bu arada; şöyle ki ara transferde Mitroğlu ve Djagne’yi transfer eden Galatasaray  bütün transferler için menajerlik ücreti olarak sadece 10 bin €uro ödemiş menajerlere. Oysa geçen sene aynı dönemde Galatasaray’ın menajerlik işleri için yaptığı ödeme 3 Milyon 500 Bin €uro idi ve bu seneki rekortmen Fenerbahçe gibi geçen sene menajerleri zengin etme işini Sarı Kırmızılılar üstlenmişti. Demek ki sihirli bir el değmiş ve bu sene transferler için neredeyse hiç para kaptırılmamış aracılara!

Isimat MIRIN ve Burak YILMAZ transferleri de dahil, Beşiktaş ise daha makul bir rakam ödemiş menajerlik ücreti olarak; 375.000 €uro. Bir başka gerçek rakam açıklayan kulübümüz de Rize; onlar da yaptıkları işlerden dolayı 660 bin €uro, 170 bin Dolar ve 601 bin TL ödemişler aracılara.

Gördüğünüz gibi kulüplerimizin hemen hemen hepsi çok yüklü miktarda paralar ödemişler aracılık işlerini yapan menajerlere.

Güzel ve şanssız Ülkemizde menajerlik işleri FIFA/UEFA talimatlarına uygun şekilde Futbol Menajerleri Çalışma Talimatı/FMÇT ile düzenlenmektedir. Bu talimatta 2015 yılında yapılan değişiklikle de; futbolcu ve kulüpler şeffaflığın sağlanması için menajerlik sözleşmesinde, menajer ile girdikleri ilişkinin hukukî yapısını belirtmekle yükümlüdürler. Başka bir ifadeyle yapılan sözleşmenin bir hizmet mi, danışmanlık mı, temsil mi yoksa başka bir hukukî ilişki mi olduğunun taraflarca belirtilmesi gerekmektedir. Böylece anlaşmazlıklarda takip edilecek yol da en başından belli olmaktadır. Bu değişiklikle düzenlenen bir madde daha var ve aslında en büyük vergi kaybı o noktada yaşanıyor. Daha önceki talimatta sözleşmelerde kesinlikle ücret veya oran zikredilmesi gerekirken, bu talimatta akraba (abi, baba, amca, dayı gibi) menajerlerle yapılan sözleşmelerde kolaylık olması düşünülerek “sıfır” liralık aracılık sözleşmelerine genel olarak cevaz verilmişti.

Uyanık bazı futbolcu temsilcileri ve menajerlik şirketleri buradan hareket ederek vergiden kaçınmak için “sıfır” liralık anlaşmalarla ücret ve hak edişlerini “el altından” tahsil ederek devleti zarara uğratıyorlar. Bakalım buna bir çözüm bulunacak mı?

Menajerleri ve menajerlik sistemini “şeytanlaştırmadan” fakat sistemin aksayan yönlerini de söyleyerek tedavi beklemek bize, gereğini yapmak Kamu’ya düşmektedir.

Önümüzdeki restorasyon ve yapısal reformlar sürecinde spor ve futbola da el atılacağına olan inancımızla, Godot’yu bekler gibi beklemekteyiz bu düzenlemeleri.

İyi haftalar dileklerimizle,