MERHABA ŞAMPİ..

Fehmi KETENCİ 07 May 2021

Fehmi KETENCİ
Son zamanlarda gündemi meşgul eden konulardan biri, belki de en önden gideni, Süper Ligimiz'in son üç haftasına giriyor olmamız.

      Son zamanlarda gündemi meşgul eden konulardan biri, belki de en önden gideni, Süper Ligimiz’in son üç haftasına giriyor olmamız. Son üç hafta ama, çok merak edilen haftası olması nedeniyle en çok konuşulan hafta olacak gibi görünüyor. Ligin son döneminde olmamıza rağmen, şampiyonluk için en çok şanslı olanlar kim veya kimler sorusunun yanıtı neredeyse belli. Ancak, herkes sonucun netleşeceği bu haftayı bekliyor.

      Futbolseverler haftasonu, Galatasaray’ın ev sahipliğinde oynanacak olan      Galatasay-Beşiktaş karşılaşmasının sonucuna odaklanmış durumda. Durum hemen belli olmasına rağmen, ortadaki varsayımlar ve matematiksel hesaplar görünenleri tam olarak netleştiremiyor.

      Lider Beşiktaş en yakın rakibi Fenerbahçe ile olan beş puanlık farkla pek de ilgilenmiyor bir havada. Tek düşüncesi, ardından üçüncü sırada olan Galatasaray ile deplasmanda oynayacağı karşılaşmaya odaklanmış durumda.

      Yıllardır böylesine sonuç belirleyen bir kaşılaşma Süper Lig’de olan şeylerden değildi. Ligin sona ermesine üç hafta kala, şampiyonluğun en güçlü adaylarından, hatta şampiyon oldu gözüyle bakılan Beşiktaş, en yakın rakibi Fenerbahçe’den beş puan önde olduğu halde, altı puan gerideki bir başka rakibi Galatasaray ile oynayacağı karşılaşmadan beraberlikle ayrılsa bile şampiyon olma şansını yakaladığı halde, var olan matematiksel sonucu da yenilebileceği bir maça çıkacak. Durum bu kadar karmaşık gibi görünüyor.

      Kısa ve net bir değerlendirme yaparsak; Galatasaray-Beşiktaş karşılaşması berabere biterse; kalan iki haftasında şampiyonluğunu ilan etmiş olacak. Bundan sonraki iki karşılaşmasında mağlup olsa bile, en yakın rakibi Fenerbahçe ile aradaki puan farkını altıya çıkaracak, Fenerbahçe kalan iki maçında galip gelse bile, averjla şampiyonluğun ilan edecek.

      Son iki hafta lig ikinciliği ve alttaki düşme, kalma mücadelelerine sahne olacak.

Diğer bir durum da ise; Galatasaray sahasında Beşiktaşı yenerse kalan iki haftanın gidişatı değişik bir görüntüye bürünecek. Hafta sonunda deplasmanda Ankaragücü ile oynanayacak Fenerbahçe galip gelirse, alacağı üç puanla Beşiktaş ile olan puan farkını iki puana, Galatasaray ise üç puana indirecek. Durum matamatiksel olmanın çok daha ilerisine taşınacak ve iş son iki haftaya kalacak. Kalan karşılaşmalarda herkes galip gelse bile, hem puan averajı hem de ikili averajda daha avantajlı olan Beşiktaş, bir iki ince hesaba rağmen büyük ihtimalle şampiyonluk ipini göğüsleyecek.

      Bu arada ihtimal dahilinde olan bir varsayımın hesabına girme zor ihtimaller gibi görünüyor, orayı pek de kurcalamayalım. Şimdilik matematiksel puan hesabıyla da olsa, bu iki durum kalan iki haftanın kaderini çizecek gibi görünüyor.

      Duruma nereden bakarsanız bakın, cumartesi akşamı Galatasaray ile karşılaşacak Beşiktaş alacağı bir puanla, tüm hesapları yerle bir edip, bu sezonda oynadığı futbolla anasının ak sütü gibi hakettiği şampiyonluğa ulaşacak. Cumartesi gecesi Türk futbolu için öyle bir gece.

      Cumartesi gecesi sonucu, Şampiyonlar Ligine gidecek olan lig ikincisinin belirlenmesi açısından da çok önemli bir gece. Şimdilik bir puanlık avantajı olan Fenerbahçe ikinciliğe bir “tık” daha yakın gibi görünüyor.

      Cumartesi gecesi Beşiktaş’ın şampiyonluğunu perçinleyen bir sonuç, Ankara’dan galibiyet çıkaracak Fenerbahçe’nin ikincilik şansını daha da arttıracaktır.

      Ligin üst tarfının şekillenmesi bu hafta netleşecek ama, asıl karmakarışık olan yer ise ligin altıdır. Geçen haftaki spor yazıma şu başlığı atmıştım; “Ligin Alt da Üstü de Gergin”. Şimdilik görünen durum bu. Bu durumdan cumartasi akşamı zirve değşikliği çıkabilir ama “alt taraftaki gerginlik” son haftaya kadar ötelenebilir. Denizlispor dışında alt sırada düşecek takımlar henüz kesinleşmedi gibi görünüyor.   

      Bakalım kalan bu üç haftada neler olacak.

      Sergen Yalçın bu işi bırakmaz. Beşiktaş’ı şimdiden kutlasak mı ne!...