MİGREN HASTALARINA MEKTUP!

Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazıları
Sabah migren ağrısıyla uyandım.

Kahvaltı sonrası ilaç almama rağmen ağrım bir türlü geçmedi. Başımda öyle zonklayıcı bir ağrı vardı ki, bugünkü yazıma bir türlü konsantre olamadım. Yazıyı teslim saatim yaklaştıkça ise stresim artmaya başladı. Bu stresin baş ağrımı körükleyeceğini çok iyi biliyordum. Çünkü stres migren tetikleyicilerinin başında geliyor. Sonunda migren hastalarına hitaben bu yazıyı yazmaya karar verdim.

GÜNEŞ GÖZLÜKSÜZ ASLA...

. Migreniniz varsa, biraz rahat olun, her şeyi kendinize dert etmeyin. Çalışma hayatında, evde ve sosyal yaşamda asla mükemmel olmaya çalışmayın. Migrenin her şeyi kendine dert eden, aşırı heyecanlı ve stresli kişilerde daha fazla görüldüğünü unutmayın.

. Aç kaldığım günlerin sonunda migren krizi beni esir alır. Bu yüzden yanımda leblebi, kuru kayısı, hurma taşımayı ihmal etmem. Yemeklerinizi zamanında yiyin, asla öğün atlamayın.

. 20’li yaşlarda ilk  kez içtiğim kırmızı şarabın yaşamımdaki en şiddetli baş ağrısına neden olduğu yılbaşı gecesinden bu yana, asla şarap içmiyorum. Bu, ilk ve son denemem oldu. Siz de, ağrınızı tetikleyen besinlerden uzak durun. Uzmanlar, her migren hastasında ağrıyı başlatan gıdaların farklı olduğunun altını çiziyorlar.

.Tatile çıkarken hekiminizin reçete ettiği migren ilacınızı, ağrı kesicilerinizi yanınıza almayı asla ihmal etmeyin. Ben de hem valizimde, hem de el çantamda birer ağrı kesici mutlaka taşırım.

. Parlak ışık migren ağrılarını tetiklediğinden içinde bulunduğumuz yaz günlerinde açık havada güneş gözlüğünüzü takmayı ihmal etmeyin.

LAVANTA VE NANE YAĞININ OLUMLU ETKİSİ...

. Karanlıkta ve sessizlikte uyumak ya da sadece gözlerinizi kapatmak bile migren ağrısını dindiren veya şiddetini azaltan başlıca yöntemlerden biridir. Başım ağrıdığında lavanta veya nane yağını tam ağrının olduğu bölgeye sürüp, loş bir odada yatıp uyumaya çalışırım.

.  Başı ağrıyan çoğu kişinin yaptığı en büyük yanlış ise kendi kendine “migren” tanısı koymaktır. Eğer, on günden uzun süren bir ağrınız varsa, mutlaka bir nöroloji uzmanından randevu alın.

. Migren ve gerilim tipi baş ağrım olduğunu öğrenen bazı arkadaşlarımın kendilerine iyi gelen bir ilacı bana tavsiye ettikleri de olur. Doktorumun verdiği ilaç dışında hiçbir ağrı kesiciyi kullanmam. Migren tedavisindeki önemli noktalardan biri de ilaçların hekiminizin verdiği aralıkta ve dozda alınmasıdır. Örneğin, parasetamol içeren ağrı kesiciler, yüksek dozda kullanıldıklarında karaciğer ve böbrek hasarına yol açabilirler.

. Ağrı kesicinizi mutlaka suyla alın. Greyfurt gibi meyve sularıyla ve sodayla asla ilaçlarını içmeyin. Ağrı kesici sonrasında içtiğiniz kahve ilacın etkisini arttırabileceği gibi, çarpıntı gibi bazı yakınmalara da yol açabilir.

Not: Yarınki yazımda ise “Migren Hastalarının Yakınlarına Mektup” konusunu ele alacağım. Migrenle yaşayan biri olarak çevrenizdekilere bir türlü anlatamadıklarınızı, inandıramadıklarınızı yazım sayesinde belki kabul ettirebilirsiniz. Hem ben de evdekilere ve arkadaşlarıma bu yazıyla bir mesaj daha vermiş olurum. Hiç de fena olmaz hani!