​MİTÇOTAKİS İNSANLIK İÇİN KAYIPTIR..

Osman ATAMAN 01 Haz 2017

Osman ATAMAN
Tüm Yazıları
Mitcotakis , ölümü ile en yaşlı ölen ve tanıdığım tarihi şahsiyetler sıralamamda 2.sıraya yerleşti.

Mitcotakis , ölümü ile en yaşlı ölen ve tanıdığım tarihi şahsiyetler sıralamamda 2.sıraya yerleşti. 

Daha önce 2. sırada bulunan  ve 'Avrupa Birliği' fikrinin esas babası olan Avusturya Macaristan arşidük prensi Otto von Habsburg 3. sıraya indi. O 98 yaşında vefat etmişti. Rekor halen 3. Cumhurbaşkanımız Celal Bayar'dadır.

Konstantin Mitçotakis modern Yunanistan'ın kurucusu sayılan, Atatürk ile sıcak dostluk geliştirmeyi başaran Venizelos'un yeğeniydi. Dayısı Venizelos'un önemini Mitçotakis bir kaç açıdan güçlendirerek aşmıştır. Liberal ve demokrat dünya görüsünün küresel ölçekte saygın bir lideri olarak, sürgünde geçirdiği yılları mücadeleyle doldurmuş, Yunan askeri cuntasının devrilmesi ve yeniden Yunan demokrasisinin kurulmasında büyük hizmetler vermiştir. 

Atina Belediye Başkanı sıfatıyla Yunan medeniyetinden doğan Olimpiyatları Atina'da düzenleyen eski Dışişleri Bakanı Theodora Bakoyannis kızı, bugünün ana muhalefet lideri Kyriakos Mitçotakis'in de babasıdır. Bu iki evladı ile ölümü sonrasında dahi Yunan, Türk - Yunan ve dünya siyasetine damga vurmaya devam edecektir.

Türkiye Konstantin Mitçotakis'in sevgi ve vefa duyduğu bir ülkeydi. İlhan Ahmet dostumun da desteğiyle gerçekleşen İstanbul davetimde Mitçotakis bu sevgisi net şekilde ortaya koymuştu. Cansu Camlibel'e verdiği röportajda "Cuntadan kaçtığımda Türkiye ve donemin Dışişleri Bakanı Cağlayangil bana kucak açtı, korudu, destekledi' demişti.

Bana davetimin ölmeden önce son bir kez İstanbul özlemini dindirme anlamı taşıdığını ifade etmişti. Bugünkü CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, Rahmi Koç, Suzan Sabancı ve en önemlisi Şarık Tara muhteşem davetlerle bu değerli şahsiyeti ağırlamışlardı.

Mitçotakis geçmişte çok gerilen Türk Yunan ilişkilerinde hep yatıştırıcı sağduyu idi. Varlığı komşuluk ve barışın gelişimi için bir emniyet supabıydı. Bu niteliği kızı Dora'ya da önemli oranda geçmiş. Yakından biliyorum. 1946'da ilk kez parlamentoya girmiş ve dünyanın yaşayan en eski parlamenteriydi.                        

Ataman Osman: CHP milletvekili Gülsüm Bilgehan dedesi İnönü'nün de dostu olan Mitçotakis'i görmeye Ankara'dan gelmiş, Ardan Zentürk başbakanlık günlerine ait bir fotoyu imzalatmış, Selim Sayarı son tv röportajını yapmıştı.

Bugün Türk Yunan çatışması yerini sakin bir duruma terk etmişse geçmişte Özal ile uyum sağlayarak tansiyonu düşüren Mitçotakis büyük pay sahibidir.

Ailesini yakından tanıyıp, dostluk ilişkisi kurduğum Konstantin Mitçotakis sadece ailesi ve Yunanistan değil Türkiye ve insanlık için de kayıptır. Özlediği eşiyle huzur bulmasını ve ilkelerini kızı ile yakında başbakan olması beklenen oğlunun devam ettirmesini dilerim.