NE AŞKIN FARKINDAYDI NE DE BİNLERCE ASKERİ KURTARDIĞININ

Okan SARIKAYA 18 Oca 2023

Okan SARIKAYA
Tüm Yazıları
Hollywood ve İtalyan sinemasının 1950 ve 60'lı yıllarda gözde isimlerinden Gina Lollobrigida önceki gün, 95 yaşında Roma'da hayata gözlerini yumdu..

 

Hollywood ve İtalyan sinemasının 1950 ve 60’lı yıllarda gözde isimlerinden Gina Lollobrigida önceki gün, 95 yaşında Roma'da hayata gözlerini yumdu..

 

Sıklıkla vatandaşları Sophia Loren ve Claudia Cardinale ile karşılaştırılsa da O, 'Diva' olarak hafızalarda yer etti.

 

Seksen yaşında verdiği bir röportajda, aşkı hiç bulamadığını anlatıyordu:

“Hayatım boyunca gerçek aşkı istedim ama benim hiç aşkım olmadı. Kimse beni gerçekten sevmedi. Ben yorgun bir kadınım.”

 

Akıllarda da hep bu sözleri kaldı..

 

Oysa, farkında olmasa da, -ki, bu pek mümkün değil-  büyük bir aşk hikayesinin gerçek kahramanlarından biri olmuştu..

 

'BURUNLARI BİLE KANAMADI'

 

Ortadoğu’nun etnik ve dini açıdan en karışık ülkelerinden Lübnan'da 1975'te başlayıp 1990’ların başına kadar süren iç savaş; 150 bin kişinin ölümü, bir milyon kişinin yaralanması, 350 bin kişinin ülke içinde yer değiştirmesi ve neredeyse bir milyon kişinin ülkeden kaçmasıyla sonuçlandı.

 

Uzun yıllar, bu küçük ülkede yaşanan kanlı savaşın şüphesiz en merak edilen ayrıntısı; 1982 yılında Beyrut'a gönderilen 'Çokuluslu Güç'ün içinde yer alan İtalyan askerlerinin -bir nevi turistik seyahat yaparcasına- hiçbir olaya karışmadan ülkelerine dönmeleri oldu.

 

İki bin İtalyan, bir o kadar Fransız, bin 600 kadar Amerikalı ve 200 İngiliz'den oluşan 'Çokuluslu Güç'.. 23 Ekim 1983'te 58 Fransız paraşütçü ve 241 Amerikan deniz piyadesinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırısı sonrası 1984'te çekilmek zorunda kaldı.

 

Yıllar sonra uluslararası kamuoyunun merakını giderense, iç savaş yıllarının önemli aktörlerinden günün Suriye Savunma Bakanı Mustafa Tlass oldu.

 

Tlass, 1998 yılında Al-Bayane gazetesine verdiği demeçte, Beyrut'ta uluslararası güce karşı yapılan ölümcül saldırılarda sadece İtalyan askerlerinin zarar görmediğine dikkat çekerek, askerlerin bunu İtalyan sinema yıldızı Gina Lollobrigida'ya borçlu olduğunu söyledi.

 

Tlass sözlerini şöyle sürdürüyordu:

"İsrail'in Lübnan'ı işgal ettiği yıllarda bölgeye uluslararası barış gücü askerleri gönderilmişti. Bütün Lübnanlı direniş liderlerini çadırıma toplayıp onlara şöyle dedim: Amerikan, İngiliz ya da diğer ulusların askerlerine istediğinizi yapabilirsiniz. Ama tek bir İtalyan askeri zarar görmeyecek..."

 

Sonra..

 

"Dürzi komutan Walid Jumblatt neden özellikle İtalyan askerlerinin öldürülmesini istemediğimi sorunca ona, 'Çünkü Gina Lollobrigida'nın gözlerinden bir damla yaş bile süzülmesini istemiyorum' cevabını verdim.

Şanslıydım, çünkü direniş liderleri sözümü dinlemişti. Lübnanlılar İtalyan askerlerinin konforu için ellerinden geleni yaptılar ve hiçbirinin canı yanmadı."

 

Suriyeli eski general 1968'de Genelkurmay'da görevine başladığı yıl dünyaca ünlü aktrisin kendi yazdığı mektuplarına cevap göndermeye başladığını da belirterek, "O'nu gerçekten çok beğeniyorum." diyordu.

 

Gazete Tlass'ın, Lollobrigida ile birlikte Şam'daki evinde düzenlenen bir resepsiyonda çekilmiş fotoğrafını da yayınladı. Lollobrigida o günlerde 57 yaşındaydı.

 

Tlass sözlerinin devamında, "Geldiği vakit herkes çok şaşırdı. Kimse buru beklemiyordu. Karım Um Firas bile. Sanki ailemizin bir parçası gibi davrandı. Konuklara ikramlarda bulundu." ifadesini kullanarak, ziyaret sırasında Lollobrigida'ya eski bir kılıç hediye ettiğini söylüyordu.

 

Mustafa Tlass, 27 Haziran 2017'de Paris'te hayata gözlerini yumdu.