Vakıf Katılım web

NE ÇOK SEVERMİŞSİNİZ TACİZİ

Alican DEĞER 15 Oca 2018

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
​Hollywood taciz-tecavüz skandalları sonrası Catherine Deneuve'ün yaptığı "Makul olalım" açıklamasına bizden de kendisini Alain Delon zanneden, "Flörtöz" olduklarını düşünen bir sürü adam atladı.

Hollywood taciz-tecavüz skandalları sonrası Catherine Deneuve'ün yaptığı "Makul olalım" açıklamasına bizden de kendisini Alain Delon zanneden, "Flörtöz" olduklarını düşünen  bir sürü adam atladı.

Bizimkiler sanki Fransız romantik komedi filmindeymişler gibi davranmazlar mı? Sanki her şey, zeki esprili, yer yer duygusal ve erotik mekanlarda geçiyor. Sanki adamlar "Hayır"ı cevap olarak kabul edip taciz etmiyor veya ince iltifatlarla kadını etkilemeye çalışıyor. Siz Ay'da mı yaşıyorsunuz Allah aşkına? Sizin anlattıklarınız Türkiye için masal. Bir kaç plazanın bir kaç davetin dışında gerçeklikle alakası yok. 

Bizde bu işin nasıl olduğunu size anlatıyım. Mahallenin bıçkını, okula giden kızı gözüne kestirir. Kendince aşık olur. Sonra uzaktan uzağa takip etmeye çalışır. Ufak ufak taciz eder. Kendi konuşamaz dolaylı haber yollar. Telefonuna mesajlar atar. Cevap veya umduğu mesajı alamazsa vahşileşir. Gider kızı vurup öldürür.

Şans eseri ele geçirdiği idari pozisyonundan güç alan adam, yanında çalışanı taciz etmeye başlar. Kendisinin evli olması veya kadının nişanlısının bulunması fark etmez. Giderek tacizlerini artırır. Hayatı kadına zindan eder. Sonunda ya kadıncağız istifa eder, ya adam onu işten atar.

Patron veya müdür fark etmez. Yanında işe aldığı kadını kendi malı gibi görür. Mesleki bağlantıyı kendi ilkel kafasında bir sahiplenme motifi olarak görür. Hayatının tüm evreleri üzerinde hak sahibi olduğunu düşünür.

Sokakta yürüyen kadını lafla veya elle taciz eder. Sarkıntılık eder. Kendisinin bu işi yapmak için doğduğunu zanneder. Normalde iki kazı güdemeyecek adamlar sanki Don Juan'ın İstanbul şubesiymiş gibi tavra girer.

Bu örnekleri sonsuza kadar çoğaltabilirim. Bunu siz de biliyorsunuz. İşte Catherine Deneuve'ün içinde yaşadığı evrendeki "Flört" ile bizim gerçekliğimiz arasındaki fark budur. Catherine Deneuve "Yakınlaşma" dendiğinde başka bir şey anlar, bizimkiler başka bir şey.

Bu skandallar dizisinin başlangıcı, eğitimli, kültürlü, zengin mi zengin bir film yapımcısının, alımlı, güzel, ünlü mü ünlü kadın oyuncuları taciziyle başladığı için zannediliyor ki hep aynı çevrelerdeki taciz ve tecavüzler üzerinden konuşulacak. Bunun bir de sokak gerçeği var. 

O yüzden bizim romantik kılıflı hafifletilmiş taciz savunucularına yaşlarına da bakarak diyeceğim şey, müthiş gazeteci yazar Halit Çapın'ın sözüdür: "Ara sıra biriyle oluyorsam tırtıklama babından, o da laf iledir."