Vakıf Katılım web

NE UMDUK NE BULDUK!

Fehmi KETENCİ 29 Ağu 2019

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
"Büyük umutlarla başlamasını beklediğimiz ve bu hafta birinci hafta kaşılaşmaları oynanan Süpertoto Süper Ligi, Cemil Usta Sezonu akıllara hiç gelmeyecek sonuçlarıyla "nev'i şahsına münhasır" bir sezon olacağını daha birinci haftadan gösterdi."

“Geçen haftaki spor yazıma şöyle bir başlıkla başlamıştım. “Nev’i Şahsına Münhasır Bir Lig” ve neden bu başlığı kullandığımı kısaca anlatmış ve şöyle devam etmiş, yazıyı sonlandırmıştım.”

“Büyük umutlarla başlamasını beklediğimiz ve bu hafta birinci hafta kaşılaşmaları oynanan Süpertoto Süper Ligi, Cemil Usta Sezonu akıllara hiç gelmeyecek sonuçlarıyla “nev’i şahsına münhasır” bir sezon olacağını daha birinci haftadan gösterdi.”

“Kısacası; yıllardır yaşanmayan bir Süper Lig başlangıcını yaşadık. Bu durum gelecek haftalara nasıl yansır bilinmez ama kafalarda soru işaretleri bırakan bir lig başlangıcı oldu. O nedenledir ki; “nev’i şahsına münhasır” başlığını attım. Çok farklı ve şaşırtıcı, uzun zaman akıllarda kalacak özel bir lig başlangıcını vurgulamak içindi, attığım bu başlık.”

“Birinci hafta bitti gelecek haftalara bakalım!”

Geçen hafta yazdığımı doğrulayan ve bazı veriler, daha ikinci haftasını geride bıraktığımız Süper Lig’imizde, daha şimdiden kendini göstermeye başladı bile.

Kısa başlıkları ile şöyle bir değerlendirme yapalım; beklenen ve neredeyse peşin olarak favori gösterilenler böyle düşünenleri yanılttılar.

Türkiye birinci Ligi’nden Süper Lig’e çıkan takımlarımız “yeni dahil olduğukları Süper Lig maratonunda da varlıklarından çokça söz edecekler” izlenimini verdiler. İlk iki hafta sonrasında, aldıkları başarılı sonuçlarda ilk sıralara yerleştiler. Özellikle Denizlispor iki karşılaşmadan galibiyetle ayrılarak fikstürde altı puanlılar arasında sıralamada averajla yerini aldı.

Lig başlarken en çok şans verilenler ise beklentileri yarıda yansıtamadılar. Şampiyonlar Ligi’nde gruplarda ülkemizi temsil edecek Galatasaray, tüm beklentilerin aksine, iki haftada aldığı bir puanla lige hazır olmadığını gösterdi. Bu durumuyla, şu sıralarda belli olacak Şampiyonlar Ligi grubundaki geleceği pek de parlak görünmüyor. Transfer politikaları hiç de iyi değil. Bir aydan fazladır Falcao transferinde sona ulaşamadılar. Satmadan transfer yapamayacak olmanın psikolojik baskısıyla pek de rahat değiller. FFP açısından iki buçuk milyon EURO açıkta oldukları dillerde dolaşıyor. Yasal transfer süreci ise, neredeyse sona ermek üzere. Bu arada yaşadığı sıkıntı Fatih Terim’in yüzünde belli oluyor. Umarım işlerini kısa sürede hallederler ve Şampiyonlar Ligi’ne hazır hale gelirler.

Yıllardır yapılan hesapsız transferler, bütçeyi har vurup harman savurmalar, bugünün kabusunu yaşamalarına neden oldu. Borçlar aldı başını gitti. Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor bankalarla borçlar konusunda yeniden yapılanma anlaşması yaptılar.

Aynı durumdaki Fenerbahçe, FFP kıskacında en rahat olanlardan. Elif Elmas’ı çok iyi bir rakama sattılar, kadrosunu neredeyse yenilediler, on futbolcu aldılar ve eksiklerini tamamlamak için en az üç futbolcu daha alacaklarını dile getiriyorlar. Ellerinde harcayabilecekleri 7-5-8 milyon Euroları olduğu söyleniyor. En umutsuz gibi görünen Fenerbahçe umulanın aksine, lige çok iyi bir başlangıç yaptı. İki haftada aldıkları iki galibiyet ve attıkları yedi golle, hanelerine yazdırdıkları altı puanla ligin zirvesindeler. Eksikleri, sakatları olmasına rağmen iyi de mücadele ediyorlar.

Beşiktaş ve Trabzonspor da FFP konusunda Galatasaray’dan farklı değil. Transfer eksiklerini tamamlayamadılar. Ve lige iyi başladılar sayılamaz. Trabzon bir galibiyet, bir beraberlikle dört puan, Beşiktaş ise bir galibiyet bir mağlubiyetle üç puan almış durumdalar.

İki hafta sonunda ligde ilk dört sıra; Fenerbahçe yedi averaj ve altı puanla birinci, Alanya, Denizli ve Çaykur Rize 6’şar puan ve averajlar peşi sıra ilk dört sırada yer alıyorlar.

Trabzon dört puanla dördüncü, Beşiktaş ise üç puanla sekizinci sıradalar.

Durum bu, “nev’i şahsına münhasır” ligimizde. İleriki haftalarda neler değişir pek belli değil ama biraz çalkantılı olacak gibi.

Bu arada konuşulması gereken hakemlerimiz için pek yer kalmadı. Daha erken. Onları ve yaptıklarını da haftaya yazarız artık.