Vakıf Katılım web

​NEREDE KALMIŞTIK BİZ?

Bertan ERMAN 04 Eki 2017

Bertan ERMAN
Tüm Yazıları
Geçen sezonun finali, Türk basketbolu adına harikaydı.

Geçen sezonun finali, Türk basketbolu adına harikaydı. Fenerbahçe Doğuş, hem Basketbol Süper Ligi’ni 8. kez kazanarak Eczacıbaşı’nın lig rekorunu egale etti; hem de THY Euroleague’de nihayet mutlu sona ulaştı. Banvit ise, FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde final oynama başarısı göstermekle birlikte Türkiye Kupası’nı müzesine götürdü. Bu akşam, önemli işlere imza atan iki takımın Cumhurbaşkanlığı Kupası’ndaki karşılaşmasını izleyerek, güzel bir sezon dileğiyle yeni bir sayfa açacağız.

 SEZON ÖNCESİ BİRKAÇ ÖNGÖRÜŞ:

Öncelikle Fenerbahçe Doğuş’tan bahsetmek gerek… Son Lig ve Avrupa şampiyonu sıfatıyla sezona başlayacak olan sarı lacivertliler, unvanlarını korumaya çalışacak. Geçtiğimiz yıl Fenerbahçe Doğuş’un şampiyonluklarındaki en etkili iki isim Ekpe Udoh ve Bogdanovic NBA’e gitse de, yerlerine önemli transferler yaptı. Guard pozisyounua Sinan Güler, Brad Wanamaker ve Guduric ile pota altına Jason Thompson ve Nicolo Melli’yi kadrosuna katan sarı lacivertliler, zorlu bir sezonun daha üstesinden gelecek gibi görünüyor. Bir diğer Euroleague temsilcimiz Anadolu Efes ise, Stimac, McCollum ve Ledo gibi transferlerle daha iddialı bir ekip oluşturdu. Ancak Efes’in eski ruhunu bulup bulamadığını hep birlikte göreceğiz.

Önceki sezona göre daha genç ve mütevazı bir kadroya sahip olan Darüşşafaka, başantrenör David Blatt’in yönetiminde göründüğü gibi olmadığını hazırlık maçlarında gösterdi ve Türkiye Ligi’nde beklenenin üstünde bir iş çıkarabilir. Keza, geçen sezon ligde final oynama başarısı gösteren Beşiktaş Sompo Japan, oynadığı hazırlık maçlarıyla yine çok can yakacağının sinyallerini verdi. Banvit için bir yorumda bulunmayacağım. Çünkü Bandırma ekibi, önceki sezon başarılı olan kadrosunu, ertesi sezon değiştirince bu sefer düşüş yaşayacak derken, daha iyisini ortaya koyuyor. Bu da, Banvit Organizasyonu’nun en büyük meziyeti…

Geçen sezonun flaş ekibi Gaziantep Basketbol, kadrosunu D.J. White, Victor Rudd ve Sean Armand gibi isimlerle güçlendirerek hazırlık sürecini iyi bir şekilde geçirdi. (Yeni transferlerden Cameron Clark’ın sakatlığı hariç…) Güney Doğu Anadolu ekibi, bu sezon daha iyisini yapmaya şimdiden hazır bir görüntüde… 

Önceki sezon taraftarlarını hayal kırıklığına uğratan Pınar Karşıyaka, Yeşil Giresun’un yükselmesini sağlayan Genel Menajer Birtan Saka ve başantrenör Alexandar Trifunovic’in yönetiminde yeni bir oluşuma gitti. Kadrosunda önemli değişikliklere giden Kaf Kaf, Basketbol Şampiyonlar Ligi’ne kalmayı başardı. Özellikle Jarrod Jones-Scott Wood ikilisiyle etkili olan yeşil kırmızılılar, yeni sezona açtığı beyaz bir sayfayla giriyor. 

Son maçta Türkiye Ligi’nde Playoff’a kalan Tofaş, eski günlerine dönüşünün sinyallerini daha da kuvvetlendirmek istiyor. Kanımca yerli rotasyonunu en iyi şekilde değerlendiren Bursa temsilcisi, Orhun Ene’nin yine Playoff için iddialı ekiplerden. 

Takımın başına Erman Kunter’i getiren Galataaray Odeabank, şaşaalı döneminden uzak olsa da, isminin ağırlığıyla ve taraftar desteğiyle hem Türkiye Ligi’nde, hem de Eurocup’ta önemli işler çıkaracaktır. 

 Ligin yeni ekipleri Sakarya Bşb. ve Eskişehir Basket’i hiç küçümsememek lazım. Tıpkı İstanbul BBSK ve Demir İnşaat Büyükçekmece gibi bu iki takım da, Playoff’u zorlayacak kadrolar kurdu ve her türlü sürprizi yapmaya hazırlar. Önceki yıllarından uzak olan Trabzonspor, Yeşil Giresun Belediye ve Muratbey Uşak ise, ligde kalmak için ciddi bir mücadelenin içine girecek.

Her ne kadar durum bu şekilde gözükse de, ligimizin tartışılmaz bir zorluğu var. Her an her şey olabilir. Fakat en önemlisi, ciddi sakatlıkların yaşanmaması… Ligdeki tüm takımlara bol şans diliyorum.