OKU BAKIYIM ALTI-BİR!

Fehmi KETENCİ 09 Eyl 2021

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
G grubu Hollanda karşılaşmasının skorunu hemen aklınıza getireceksiniz.

      Başlığa bakınca salı akşamı deplasmanda oynadığımız 2022 Dünya Kupası

G grubu Hollanda karşılaşmasının skorunu hemen aklınıza getireceksiniz. Aslında evet, ben onun hatırlatmak için bu başlığı attım ama, Ulusal Takımımızı, Şenol Güneş’i, futbolcularımızı eleştirerek yerden yere vurmak için değildi. Tüm futbolcularımızın en az bizler kadar bu sonuca üzüldüklerinden ve tam bir kara gece yaşamanın üzüntüsündedirler olduklarından eminim. O nedenle bir “yol kazası” olarak değerlendirdiğim bu sonuçtan dolayı bazı emekleri yok sayma hoşgörüsüzlüğünü gösterecek değilim.

      Ulusal Takımımız bu ve benzeri skorlarla kaybettiği, sıfır puanlarla Avrupa kupaları dışında kaldığı olmuştur. Kaldı ki, grubumuzda aldığımız 11. puanla üçüncü sıradayız ve henüz gruptan çıkabilme umutlarımız tükenmemiştir.

      Ancak, sorumluluğu üstlenip, bir stress yumağına dönüşen futbolseverleri yumuşatacak açıklamalar yerine, takım kaptanımız Burak Yılmaz’ın maç sonu hedef saptıran, kaptan olarak söylemesi gerekenin dışında amacını aşan hatalı söylemleri, ardından, Teknik Direkrörümüz Şenol Güneşi’n benzer davranışları, eleştirilerin ateşini düşürmek yerine daha da ateşleyen açıklamaları, yenlir yutulur cinsten değildi.

      Evet, 6-1 hüsran bir yenilgi. Sahada hevesleri kırık, yorgun, ne yaptığını bilemeyen, çok iyi olmamalarına rağmen özellikle ilk yarıda Ulusal Takımımıza sahada top göstermeyem Hollanda, isteseydi skoru daha da arttırabilirdi. Uzun zamandır bu kadar kötü futbol oynayan ulusal takım izlememiştik. Ama gidişat; sahamızdaki Karadağ karşılaşmasında 2-0 galibiyetten 2-2 beraberliğe teslim oluşumuzda yaşadığımız hayalkırıklığı sonrasında, minnacik Avrupa ülkesi Cebelitarık maçında hiçbir şey oynamamış, 3-0 galip gelirken de hiç de iyi olmadığımızı görememizden belliydi..

Kısacası; son iki karşılaşmamızda da, takımdaki formsuzluğun nedeni fark edilmemişti.

      Hollanda karşılaşması ve sonrasında yaşananlara hiç değinmeyeceğim. O daha çok konuşulacaktır. Şenol Güneş aynı tavrında ısrar eder mi, ne yapar onu zaman gösterecek, TFF düşünmelidir. Ama ben, “istifa” tepkilerinin aktifa hale getirilmesinden yana değilim. Bu işi yaz-boz haline getirmeyip devam edilmesinden yanayım. Bu konuda başka bir şey yazmayacağım. Ancak, Şenol Güneş’in davranış ve konuşmalarında daha sakin ve açıklayıcı olmasında yarar var diyorum. Öğretmen Şenol Güneş, son zamanlarda kendini ifade etmekte zorluk çekiyor gibi görünüyor.

      Buradaki sözlerimi, geçtiğimiz haftalarda “Futbolumuz nereye?” başlığı altında yazdığım bir yazımdan alıntılarımla sonlandırmak isterim;

      “Futbolumuz nereye darken, bilinmeyen, merak edilen, futbolumuzun genel durumunun nerede olduğu ve nereye doğru gittiğidir. TFF’nin ivedilikle çözmesi gereken bilinmeyenleri; 2022 Dünya Kupası Elemeleri G grubu karşılaşmalarında neler yapacağı, grupta oynadığı ilk üç maçta, özellikle Norveç, Hollanda ve Letonya’dan aldığı toplam yedi puanla grup lideri olmanın başarı sarhoşluğunu ne kadar kaldırabileceği, bu ağır yükü nereye kadar taşıyıp taşıyamayacağı konusundaki soru işaretlerinin hala giderilememiş olmasıdır.

      Şenol Güneş, 2020 Avrupa Şampiyonasi finallerindeki başarısızlığa rağmen, her ne kadar “oyuncularına güvendiğini, iyi olacaklarını” söylese de, son aylarda; kadro seçiminde, kadro kurma konusundaki yanlışlarına, takıntılarına hala ısrar ettiği, var olan tavrından vazgeçemediği görülüyor. 2022 Dünya Kupası G Grubu elemeleri ilk üç karşılaşmasındaki başarılara rağmen, sonrasındaki 2020 Avrupa Şampiyonasındaki başarısızlık, Dünya Kupası G Grubu’nda kalan karşılaşmalarda neler olacağı konusunda pek de güven vermiyor. Ayrıca, Şenol Güneş, Avrupa Şampiyonası’ndaki başarısızlık sonrasında “yoğun” istifa sorularına muhatap olmaya başlamıştı. Bu durum karşısında TFF’nin hala suskun kalması ise en kafa karıştırandı.

      En çok merek edilen ise; kadroda yer verdiği bazı kadro müdavimi futbolcularının formsuzluğunu göremeyen Şenol Güneş’in bunu nasıl düzelteceğidir”.

      Geçtiğimiz haftadaki yazımda bunları yazmıştım, o günden bu güne değişen bir şey oldu mu, kocaman bir hiç ve sonuç; 6-1.

      Grubumuzda çok kiritik bir yerdeyiz. Daha herşey bitmedi, TFF, Ulusal Takımımız Teknik Yöneticileri, Ulusal Takımımız Futbolcuları, sporseverler, yorumcular ve gazeteciler, hepimiz daha sakin olmalıyız. En azından bu süreçte!