OKULA DÖNÜŞ

Halil İbrahim İZGİ
Jack Ma,San Francisco'da bir kafede otururken aklına markası için bu isim gelmiş. Garsona Ali Baba biliyor musun, sana neyi çağrıştırıyor demiş. Garson bildiğini söylemiş ve "açıl susam açıl" demiş. O gün dünyaca ünlü Alibaba şirketinin ismi de ortaya çıkmış.

“Öğretmenler daima öğrencilerinin kendilerini geçmesini ister, bu yüzden benim ve şirketin yapması gereken sorumlu davranış da gençlerin, daha yetenekli kişilerin liderlik rolünü üstlenmelerini, böylelikle her yerde iş yapabilmeyi kolaylaştırma amacımızı devralmalarını sağlamak”

 Bunu söyleyen kişi bir öğretmen, öğrencilerine hitap ediyor seslendiği yer ise okul değil, işyeri. Dünyanın en zengin adamlarından Jack Ma, Alibaba ismindeki Çin merkezli internet şirketinin kurucusu.

 Dün Grimm Masalları’ndan bahsettim, bugün geldi sıra 1001 Gece Masallarına…  Alibaba ismi size neyi çağrıştırıyor? Ali Baba ve Kırk Haramileri değil mi? Evet. Dünyadaki birçok kişiden de aynı cevabı almak mümkün.  Hoş bir hikaye, çok da öğretici. Jack Ma, doğulu kimliğinden utanmamış aksine markasını onun üzerine inşa etmiş. Bu şekilde evrensel bir değer üretebileceğini düşünmüş. Hindistan’dan Amerika’ya kadar geniş bir coğrafya Ali Baba masalını biliyor diye düşünmüş, o isim şimdi daha çok kendi markasıyla özdeşleşiyor. Ali Baba’nın hikayesinde haramiler olsa da onun temelde yapmaya çalıştığı şeyi refahı tabana yaymak olarak görüyor. Ali Baba, Jack Ma için bir masal kahramanında öte yol gösterici. İlham veren bir yol gösterici.

 Alibaba’nın isim hikayesi böylece sona eriyor ama Ma’nın hayat hikayesinden söz etmemek olmaz. Kendiyle barışık birisi Jack Ma. İlkokulda, ortaokulda, lisede, iş başvurularında, üniversiteye girişte hepsinde ama hepsinde başarısız olmuş. Yenilip tekrar başlayarak dünyanın en zengin insanları arasına girmiş. Burada ilgimi çeken, başarısız olmasından çok pes etmemesi.

 Allah nasip ediyor ve büyük bir şirketin tepesine tırmanıyor. Türlü başarılar elde ediyor ve çalışanlarını öğrencileri olarak gördüğünü ifade ediyor. Başarısının sırrı da buymuş. Oysa bana göre başarısının temelinde herkesten bir şeyler öğrenme ve herkese bir şeyler öğretme gayreti var. Yakınmadan, sıkılmadan ve pes etmeden. Elbette başarılı olmayı deneyen herkes onun kadar talihli olmayabilir ama güzel bir hayat sürmek için alacağımız dersler var.

 Pes etmeden denemek. Evet. Ama daha da önemlisi elde ettiğimiz başarıların bizim için birer emanet olduğunu bilip günü geldiğinde kenara çekilmesini bilmek. Jack Ma’yı başarılı bir iş adamından bilge kişiliğe dönüştüren de işte bu. Şimdi hayallerini gerçekleştirmiş birisi olarak iş dünyasındaki unvanlarını bir kenara bırakıyor ve eserini seyretmek için bir kenara çekiliyor.

 Jack Ma’nın emeklilik günlerinde sahip olacağı tek unvan öğretmenlik olacak. Kendi payıma bu bilge öğretmenden aldığım son ders: Anlatmak istediğinizi herkesin bildiği bir hikaye ile aktarmaya çalışırsanız sadece zaman değil başarı da kazanırsınız.