​ONLARI YENİDEN GÖRMEK…

Bertan ERMAN 02 Ağu 2017

Bertan ERMAN
Tüm Yazıları
Türk basketboluna pek çok takım imzalarını parkelere kazıdı.

Türk basketbolunda pek çok takım imzalarını parkelere kazıdı. Ancak bazıları maddi sıkıntılardan dolayı kapandı; bazıları da alt kümelere düşerek, “Bir x takım vardı. Ne oldu onlara?” durumuna geldiler. Açıkçası, bazı ekiplerin geri dönmesiyle, Türk basketboluna katkı sağlayacağını ve yeniden şahlanmalarıyla rekabeti daha da artıracaklarını düşünüyorum. İşte, basketbol dünyasında yeniden görsek, güzel olurdu diyeceğimiz bazı takımlar:

ECZACIBAŞI 

Türkiye’de basketbol, 70’lerin sonları ve 80’lerin başlarında 5’er kişiden oluşan iki takımın oynadığı ve sonunda Eczacıbaşı’nın kazandığı bir oyun olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Rahmetli Aydan Siyavuş’un yönetimindeki ekipte Efe Aydan, Necati Güler gibi Türk basketboluna damga vurmuş isimlerin mücadele ettiği Eczacıbaşı, o dönemlerde 6 lig şampiyonluğunun yanında Avrupa’da çeyrek final oynama başarısı göstererek pek çok takıma öncü olmuştu. Daha sonra 1987-1988 ve 1988-1989 sezonlarında, Mehmet Baturalp yönetiminde ve Tamer Oyguç, Orhun Ene gibi isimlerin yer aldığı bir kadroyla son 2 şampiyonluğunu elde eden Eczacıbaşı, ertesi sezonunda sıkıntılı bir sürece girmiş ve küme düşmüştü. 1990-1991 sezonunda yeniden ait olduğu yere çıkan Eczacıbaşı, yine küme düşerek hüsrana uğramış ve tam 25 yıl önce basketbol faaliyetlerini durdurmuştu. Şimdi sadece kadın voleybolda aktif olan Eczacıbaşı, yeni renkleriyle ve yeni bir oluşumla basketbola geri dönmek isterse, yeniden ortalığı kasıp kavuracak bir ekip oluşturabilir. 

ÇUKUROVA SANAYİ

Basketbolun kayıp şehirlerinden Mersin’in, 1980’lede başarılı olan ekibini incelediğimizde pek çok önemli ismin buradan geçtiğini görüyoruz. Türk basketbolculardan Erman Kunter, Murat Evliyaoğlu, İhsan Bayülken ve Ömer Büyükaycan; yabancılardan da şu an CSKA’nın yardımcı antrenörlüğünü yapan Darryl Middleton, 1980’lerin “Showtime!” Lakers takımında forma giymiş Larry Spriggs ve Fenerbahçe’den tanıdığımız Calvin Roberts’ın forma giydiği bir takım Çukurova Sanayi. Ligde şampiyon olamasa da 2 kez final oynamış ve sadece bir kez Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı müzesine götürmüş yeşil beyazlılar, 1991-1992 sezonunun sonunda kapanıp tarihin tozlu raflarına kalkmıştı. 

PAŞABAHÇE

1991-1992 sezonundan sonra kapanan takımlardan biri daha… İstanbul’un Anadolu Yakası’nda yer alan marka semtlerden biri Paşabahçe. Özellikle cam sanatında meşhur olan bu semt, kısa ama etkili bir şekilde basketbola da damgasını vurmuştu Türkiye’de. Ligde 2 kez final oynayan Paşabahçe, son sezonunda Türkiye Kupası’nı kazanarak adını parkelere kazımayı başarmıştı. Orhun Ene ve Harun Erdenay gibi Milli basketbolcuların formasını giydiği Paşabahçe, yeniden aktifleşmesi durumunda basketbola renk katacak takımlardan biri olabilir.

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Özellikle 1970’lerin başlarında elde ettiği başarılarla Türk basketboluna damgasını vuran İstanbul Teknik Üniversitesi, Hüseyin Alp, Kemal Erdenay, Necati Güler, Harun Erdenay gibi efsanelerin uğradığı bir yer olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Toplamda 5 şampiyonluğu olan İTÜ, son olarak 2005-2006 sezonunda mücadele etmiş; fakat hiç galibiyet alamadan küme düşmüştü. Bordo beyazlılar, sonraki sezonlarda çıkmaya çalışsa da başarılı olamadı ve daha kötüsü, yıldan yıla zayıflayıp Bölgesel Lig’e kadar gerilemişti. Neyseki İTÜ, geçen sezon TB2L’ye yükselerek küçük bir adım attı.