Vakıf Katılım web

ONLİNE REKABET HIZLANDI: SAHİBİNDEN, ARABA.COM, N11 VE GARAJ11'DE NELER OLUYOR?

Ahmet ÇELİK 09 Kas 2020

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Daha önceki aylarda benim bu köşede fiyatların şişirildiği ve kötü niyete alet edildiğini yazdığım, eleştirdiğim online otomobil alım satım sitesiydi sahibinden.com…

Daha önceki aylarda benim bu köşede fiyatların şişirildiği ve kötü niyete alet edildiğini yazdığım, eleştirdiğim online otomobil alım satım sitesiydi sahibinden.com… Bu konuda çevremden de çok duyum ve şikayet alıyordum. Toplu olarak bir anda artan ve inen araç fiyatları zaten art niyet sinyalini veriyordu. İşte geçen hafta da Rekabet Kurumu, internet alış veriş devi Sahibinden.com'a soruşturma başlattı haberi bomba etkisi yarattı. Kurumdan yapılan açıklamada Sahibinden.com'un emlak ve araç alım satımında sunulan internet hizmetlerinin 6. maddeyi ihlal edip etmediğine yönelik soruşturmanın 15 Ekim'de açıldığı kaydedildi. Kısaca belirtmem gerekirse site “Hâkim durumun kötüye kullanılması” gibi bir gerekçe ile suçlanıyor… Sahibinden.com şu sıralar gerçekten zorlu bir süreçten geçiyor ve en önemlisi yıllarca emek verdiği doğruluk, güvenirlilik ve ticari itibarına büyük bir darbe yiyor. Umarım kısa sürede bu zarar gören güven ve itibar sorununu çözerler. Bir diğer online otomobil alım satım sitesi de arabam.com. Pazarlama Direktörü Dr. Naim Çetintürk’ü geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğin röportajı zaten manşet haberimizde okuyacaksınız. Yeni uygulamaları “trink-sat” a çok önem veriyorlar. Bu uygulama ile ikinci el piyasasının belirleyici bir unsuru ve bir otorite haline gelmeyi planlıyorlar. Bunu ne kadar hayata geçirebilecekler göreceğiz.

Gelelim n11.com’a… Son günlerde rekabete Tolga Çevik yüzüyle iddialı bir şekilde giren online alışveriş platformu n11 de yeni projesi Garaj11’le oto alım satım hamlesine hazırlanıyor. Garaj11’in en büyük avantajlarının başında bence bünyesi içinde bulunduğu Doğuş Otomotiv’in bu konudaki tecrübesi ve bilgi birikimi geliyor… Bu aşamada kurumsal sinerjiden yararlanırlarsa çok büyük bir avantajı da yakalarlar…  Duyumlarım ve bu konularda kulis haberi yapan sitelerin haberlerine göre; Garaj11, arabam.com ve sahibinden.com’un alım-satım prosedürlerinin çok dışında farklı bir yol izleyeceği... 11.11’de yani 11 Kasım’da büyük bir atağa hazırlanan n11’in yeni bombası Garaj11 sanıyorum önümüzdeki ay devreye girecek.

Sahibinden ve arabam.com gibi online birçok platformlarda en büyük sorun tüketicinin güven sorunu. Arabaya, arabanın bilgilerine, platformun doğruluğuna güven sorunu yaşanıyor. Bu güveni kazanan bence bu pazarı da kazanacak.  

Pandemi nedeniyle değişen alışveriş alışkanlıklarımızdaki en büyük değişim ve rekabet bence artık bu sitelerde yaşanacak. Ve otomobil alım satım işinin en büyük ağırlığı artık bu yöne kayacak.