OPERA FESTİVALİ İSTANBUL'A NEFES ALDIRDI

Sema SEZEN 08 Tem 2021

Sema SEZEN
12. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, kontrollü normalleşmeyle birlikte pandemiden bunalan sanatseverlere adeta nefes aldırdı.

Arkeoloji Müzeleri Bahçesi’nde, hayal dünyasının ufkunu açan antik eserler eşliğinde gerçekleşen konserde operaseverler, gala konserinin yanı sıra barok konseriyle de açık havada müziğin keyfini çıkardı.

Genç yetenek Can Okan'ın orkestra şefliğini üstlendiği gala konserinde, Birgül Su Ariç, Perihan Nayır Artan, Gülbin Günay, Ayten Telek, Hande Soner Ürben, Efe Kışlalı, Aylin Ateş, Ferda Yetişer, Şenol Talınlı, Faik Mansuroğlu, Caner Akgün, Murat Güney, Umut Tarık Akça, Zafer Erdaş ve Gökhan Ürben'den oluşan 15 solist sanatçı sahne aldı.

Öte yandan festivalin ilk gala konserinde Tenor Efe Kışlalı'nın rahatsızlığı nedeniyle Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Tenor Murat Karahan sahneye çıktı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Suat Arıkan'ın sahneye davet ettiği Karahan, "Manon Lescaut" operasından bir arya seslendirdi. Kovid-19 tedbirleri eşliğindeki konserde, Mozart, Rossini, Gounod, C. Saint-Saens, Messenet, Wagner, Bizet, Verdi ve Puccini' seslendirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen festivalin ikinci gününde muhteşem bir barok konseri gerçekleştirildi. Orkestra Şefi Paolo Villa yönetiminde, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve solistler Keman Sanatçısı Oleksandr Samoylenko, Soprano; Otilia İpek, Mezzosoprano; Elif Tuğba Tekışık, Kontrtenor; Kaan Buldular, Bariton; Kevork Tavityan, Bas; Suat Arıkan ve “Lavta” soloları ile Hande Cangökçe barok gecesinde izleyenleri büyüledi.

İzleyicilerin ayakta alkışladığı barok konserinde Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Jean-Philippe Rameau, Antonio Caldara, Jacques Lambert du Buisson, Giovanni Bononcini, Francesco Cavalli’ye ait eserler seslendirildi.

Ve elbette festivalin ilk gününden bu yana olmazsa olmazı Mozart'ın “Saraydan Kız Kaçırma“ operası, 10 ve 11 Temmuz'da sanatseverlerle buluşuyor.

Temsillerde dönüşümlü olarak; Erdem Erdoğan ve Ufuk Toker “Belmonte”, Tuncay Kurtoğlu ve Umut Tingür “Osmin”, Ceren Aydın ve Hale Soner Kekeç “Konstanze”, Işılay Meriç Karataş, Nazlı Deniz Süren ve Evren Işık Yasemin “Blondchen”, Serkan Bodur, Berk Dalkılıç ve Onur Turan “Pedrillo”, Caner Akın “Selim Paşa”, Adahan Cabaş ise “Çocuk” rolüne hayat verecek.

Orkestra Şefi Murat Cem Orhan yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Koro Şefi Volkan Akkoç yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu’nun da eşlik edeceği temsillerde ünlü balet Tan Sağtürk eserin koreografisine imza atıyor. Dekor ve kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz, ışık tasarımı ise Taner Aydın’a ait.