ORTALIK TOZ DUMAN!

Fehmi KETENCİ 17 Oca 2020

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Geçtiğimiz hafta bununla ilgili yazdığımı buraya aktarmak gereği duydum.

      TFF’nin belirlediği “Harcama Limitleri” konusunda belli bir standart oluşturamaması ve oranların yüzde 30’mu yoksa yüzde 40’mı olacağının ortaya çıkardığı karmaşa, Süper Lig’de “Dört Büyükler” dediğimiz takımlar arasında, giderek artacak gibi görünen bir gerilim ortamı yaratacaktır, çok net belli.

      Konu önce, şu dillerden düşmeyen, taraflardan başta; TFF ve MHK’nın merkezinde dolaşan, MHK Başkanının bu konuda yaptığı açıklamalara rağmen hala akıllarda soru işareti bırakan, meşhur “Zorlu Toplantısı”nın geride bıraktığı stres yoğunluğu devam ediyor.

      Geçtiğimiz hafta bununla ilgili yazdığımı buraya aktarmak gereği duydum.

      Kısaca şöyle bir durumun varlığından söz etmiştim;     

      “Futbolumuzun yurt içindeki durumu bu. Asıl sorun başka yerlerde, onu da unutmayalım. Geçtiğimiz hafta, TFF Başkanı’nın yaptığı basın toplantısında söyledikleriyle, sezon başından beri hiç güven vermeyen gidişat ile ilgili sergiledikleri, o cephede de bazı şeylerin pek de iyi gitmediğinin net görüntüsüydü. Hakemlerimizin son durumlarıyla ilgili değerlendirmeler yaptığı gibi, son günlerde özellikle Galatasaray’ın diline doladığı Fenerbahçe Başkanı Ali koç ile TFF ve MHK Başkanlarının Zorlu’da bir araya gelerek yaptıkları toplantıyla ilgili yayılan söylentilere yanıt vermeye çalıştı. Ortada bir rahatsızlık varmış gibi göründü ama bunun neden kaynaklandığını anlamak pek belli olamadı. Ama, bir şey vardı ki, “VAR” konusunda yaşanan bazı şeylerin hakemlerin durumlarında zorluklar yarattığını, söylediklerinin arasından çıkarmak mümkündü.”

      Geçtiğimiz hafta kafalarda kalan soru işaretleriyle Zorlu bağlantısına ucundan, kenarından kısaca dokunmuş, MHK Başkanının bu konuda anlattıklarının pek net anlaşılamadığını ve kafalarındaki  soru işaretlerini gideremediğini haftaya yansıyanlardan görebiliyoruz.

      Sorun, sözkonusu takımlardan Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor arasında yaşananlara kilitlendi. Bir süredir Galatasaray ve Fenerbahçe arasındaki çekişme futbolun dışına taşmış gibi görünüyor. Özellikle başkanlar arasındaki atışmalar iki güzide kulübün bir süre daha bunu sürdürecekleri şeklinde görünüyor. Özellikle, Zorlu görüşmesinin hala kafalarda olan o soru işaretleri, bazı iddiaları da hep gündemde tutuyor. Buna bir de son olarak Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un yaptığı basın toplantısında söyledikleri eklenince, iki kulüp arasındaki gerginliği iyice arttırdı. Buna bir de Trabzonspor eleştirileri ve başkanların karşılıklı atışmaları da eklenince ortalık iyice karıştı gibi. Son görüntü Fenerbahçe ile Galatasaray-Fenerbahçe, Trabzonspor-Fenerbahçe Başkanlarının karşılıklı atışmaları şekline dönüştü. Tüm bu gergin ortamda sessiz duran Beşiktaş cephesinde şimdilik pek hareket yok gibi.

      Ancak, Gençlk ve Spor Bakanlığı tarafından Ankara’da düzenlenen ve 17 Ocak’a kadar sürecek Spor Kulüpleri ve Federasyonları Çalıştayı’nda başkanların protokol sırasında oturma düzenleri kafaları biraz karıştırmadı değil. Fenerbahçe Başkanı ile  Beşiktaş Başkanı birlikte sıranın sağ başına doğru otururlarken, sıranın sol başında tam ters tarafta, Galatasaray ve Trabzonspor Başkanlarının birlikte oturmaları dikkat çekti ve belirgin bir gruplaşmanın varlığını gösterir gibiydi.

      Bu gereksiz gerginliğe neden; TFF’nin son durumunu açıklaması gereken “Harcama Limitleri” ve havada asılı kalan, nam-ı değer “Zorlu Toplantısı”dır. Konu daha ayrıntılı açıklanmalıdır.

      Oldukça sert geçecek gibi görünen ikinci yarı, hafta sonu başlayacak. Ortada bekleyen birçok sorun varken adına “dört büyükler” denilen takımlarımız yöneticilerinin aralarındaki gereksiz çekişme umarım lige yansımaz.

      Hala güvenilmeyen, yaşadığı, yaşattığı sıkıntıları ortadan kaldırılamayan “VAR” sorunu ortada dururken, hakemlerimizin yaşadıkları, yaşattıklarına ivedilikle çözüm bulunması gerekiyor.

      Ortalık çok gergin ve toz duman! Kulüpler arasında baş gösteren rekabet dışı gerginlik, hakem atamaları, hakemlerimiz ve hala güven sağlanamayan “VAR” uygulamalarının yaşattığı “güven sorunu”nun var olduğu ortamda, Süper Lig ikinci devresi çok daha zor geçebilir.

      Bu gerginliği ortadan kaldırma konusunda en çok etkili olabilecek TFF’dir.  Bu konuda çok hızlı hareket etmeli ve ortamı sakinleştirmelidir.