ORTODONTİ NEDİR?

Dr.Gözde AYSEL 07 Ağu 2022

Dr.Gözde AYSEL
Tüm Yazıları
Yunanca karşılığı düzgün diş anlamına gelen ortodonti, günümüzde sadece diş çapraşıklıklarını değil, alt ve orta yüz düzensizliklerini de tedavi eden diş hekimliği branşıdır.

Yunanca karşılığı düzgün diş anlamına gelen ortodonti, günümüzde sadece diş çapraşıklıklarını değil, alt ve orta yüz düzensizliklerini de tedavi eden diş hekimliği branşıdır.

Hangi durumlarda ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulur?

Ön dişlerin çok ilerde durduğu ve dudakların birbirine değmediği durumlarda,
Alt çenenin üst çeneden önde olduğu durumlarda, 
Dişlerin düzgün yerleşmediği ya da birbiri üzerine bindiği durumlarda,
Dişlerin çok aralıklı dizildiği vakalarda,
Dişler kapanışa geldiğinde alt ve üst ön kesiciler arasında boşluk olduğunda,
 Ön kesici dişlerin arasının çok açık olduğu vakalarda,
Dişlerde bariz çapraşıklık olmadığı halde çiğnemede ya da bazı harfleri söylemede güçlük çekildiği durumlarda,
4 yaşını geçen çocuklarda parmak ya da yalancı emzik emme durumunun devam ettiği durumlarda bir diş hekimine başvurulmalıdır. Tüm bunların dışında, zamanından önce süt dişini kaybetmiş çocuklar ve çekim ya da travma sonucu düşen süt azılarının yokluğunda çocuğun diş hekimine götürülmesi ve muayene edilmesi önemlidir.

Ortodonti tedavisinde estetik uygulamalar nelerdir?

Estetik kavramının her geçen gün değer kazandığı bir süreçte yaşıyoruz. Görünümümüzden gülüşümüze kadar dikkat edilen bir zamandayız. Diş hekimliği alanında da hasta talepleri, günlük yaşama paralel estetik kaygılar içermeye başladı. Diş hekimliğinin branşlarından biri olan ortodonti, hasta taleplerini dikkate alarak klasik tel tedavisinin hasta üzerinde yarattığı estetik kaygılara karşı şeffaf plak uygulamasını geliştirdi.

Şeffaf plak tedavisi geleneksel braket (tel takılması) yöntemi yerine şeffaf plaklar ile ortodonti tedavilerinde estetik çözümü yarattı. 3D tarama yöntemi ile zahmetsizce hastadan alınan ağız içi ölçü sonrası hastaya özel şeffaf plaklar oluşturuluyor. Hasta hekim kontrolü altında çarpaşık dişleri istenen pozisyona getirmek üzere braket ve tel yerine şeffaf plakları kullanıyor. 

Ortodontik tedavide yaş sınırlaması var mıdır?

Her yaş grubundaki kişiler ortodontik tedavi yaptırabilirler. Son yıllarda ortodontik tedavi yaptıran yetişkin sayısında belirgin bir artış görülmektedir. Koruyucu ortodontik tedavi denilen tedaviler özellikle 8 -15 yaş grubu çocuklarda yapılmaktadır. Ortodontik tedaviye başlamadan önce çocuğun sürekli dişlerinin tamamının çıkması gerekir. Sürekli dişler 6 – 7 yaşlarında çıkmaya başlar ve 12 -14 yaşlarına kadar devam eder. Bu nedenle ortodontik tedaviye 12 yaşından sonra başlanması gerekmektedir. 

Diş teli tedavi süresi ne kadardır?

Tel tedavisi süresi tamamen hastanın çapraşıklık düzeyiyle bağlantılı olup, ortalama 8 ila 24 ay arasında değişmektedir.