OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE KARDEŞ SAVAŞLARI!

Ahmet ÇELİK 10 Eyl 2018

Ahmet ÇELİK
Geçen hafta Kia yönetiminden "Kia Sportage'nin Türkiye'ye gelişi yaşanan ekonomik gelişmeler ve kurdaki dalgalanmalar nedeni ile 2019'un başına ertelenmiştir" bilgilendirmesini aldık.

Bu haberden üç gün sonra Hyundai Tuscon’un lansmanında Ali Kibar basın toplantısını “Biz lansman ertelemedik tüm şartlara rağmen işte yeni lansmanımızla karşınızdayız” diye açtı. Aynı hafta içinde Kia yönetimi “ekonomik nedenleri” öne sürerek lansman ertelerken; aynı çatı altındaki Hyundai yaklaşık 60 gazetecinin ağırlandığı görkemli ve başarılı bir lansmana imza atıyordu. Öncelikle; Kia üst düzey yönetiminin makyajlı modelinin gelişini ertelemek için “ekonomik ve kur dalgalanmalarını” öne sürüp beyan etmesi “gereksiz bir açıklamadan” başka bir şey ifade etmiyordu. Daha önce de birkaç kez basın lansmanlarını ertelemeyi alışkanlık hale getiren Kia yönetiminin bu kez “ekonomi”yi öne sürmesi anlamsız bir mesajı içeriyordu… Belki de bu nedenle Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar sözlerine aynı grup içinde bulundukları Kia’ya bu “gönderme” ile başladı. Kia yönetimi erteleme gerekçesi olarak kısaca “aracın Türkiye’ye gelişi geciktiği için” diye de bir açıklama yapabilirdi. Neyse; bu durum sektör içinde “lansman ertelemeyi alışkanlık hale getiren Kia yönetiminin bu kez de ekonominin arkasına gizlenmiş” şeklinde yorumlandı. 

Sonuç olarak onların tasarrufu ama iş böyle olunca da işte sektörün dile düşmeden geri duramıyorlar. Bu vesileyle, Hyundai Tuscon’un basın lansmanının kurumsal iletişim departmanının özel gayretleriyle çok başarılı olduğunu söylemeliyim. “Bu ekonomik şartlarda” ellerinden geleni yapmışlar, tebrik ediyorum… 

PSA Türkiye yapılanması başladı!
Hyundai-Kia kardeş atışmasından gelelim, bünyesinde Peugeot ve Opel’i barındıran PSA’daki Türkiye’yi yakından ilgilendiren gelişmelere. Daha önce Renault Mais’te Pazarlama Direktörü olarak çalışmış, daha sonra da Nissan’da önemli görevler yapan Olivier Cornuaille yaklaşık 1 aydır “ PSA Türkiye Bölge Direktörü” olarak göreve başladı. Peugeot Türkiye’nin üst katındaki odasında Peugeot ve Opel’in Türkiye’deki yeni yapılanmasını dizayn ediyor. Bunun için tüm yöneticilerle, birimlerle tek tek görüşmelerini sürdürüyor. Türkiye’deki bu yapılanmada iki markanın birlikte hareket edebileceği ortak paydaları çıkartmaya çalışıyor. Bu konuda birkaç soru yönelttiğim Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç ve Opel Türkiye yetkilileri de suskun kalmayı tercih ettiler. Anlaşılan 2 markada da çalışan herkesi zorlu bir süreç bekliyor. İlk planlamada Opel Türkiye’nin İstanbul’daki Eğitim Merkezi, PSA’nın Eğitim Merkezi ile birleşecek. Söylentiler kurumsal iletişim ve pazarlama ekiplerinin de sinerji sağlanacak bir şekilde birleştirileceği veya yeniden dizayn edileceği yönünde. Her şeyi zaman içinde göreceğiz. Ama Peugeot ve Opel Genel Müdürlerinin tepesine gelen, Türkiye otomotiv dinamiklerini çok iyi bilen Olivier Cornualle’in önemli bir operasyon içinde olduğunu söyleyebilirim. 
Sonuç olarak yazının başındaki Hyundai-Kia çekişmesine önümüzdeki dönemde Peugeot-Opel’i de eklenebilir. Ne diyelim “iyi olan” kazansın…