OTOMOTİV'DE KADINLAR VE MÜHENDİSLER…

Ahmet ÇELİK 04 Haz 2018

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Önce yerli otomobil projesinde CEO olarak atanan Mehmet Gürcan Karakaş'tan başlayalım.

ODTÜ Makine Mühendisi mezunu… Sonrasında başarılı bir kariyer hikayesi ve sonunda gelen Almanya’nın en iyi 100 yöneticisinden biri olma unvanı… Şimdi Yerli Otomobil projemizin başında.

Lafı otomotiv sektöründeki üst düzey yöneticilerin eğitimlerine getirmek istiyorum. Uzun zamandır gözlemlediğim bu konuda “mühendis kafalar” yani mühendislikten mezun olanların hakimiyeti. Makine, Otomotiv, Elektronik; ne olursa olsun “mühendislik” okuyan otomotiv sektöründe daha emin ve hızlı adımlarla ilerliyor bu kesin…  Geçenlerde bir mühendisle bu konuyu konuşurken önemli bir tespitte bulundu. “Mühendislik okuyanın alt branşı önemli değildir, çünkü bize mühendislik kafası verilir ve hayatı öyle dizayn ederiz”…  İşte bu nedendendir ki, kurlar, zamlar ve vergilerle hemen hemen her gün yaz boza dönen otomotiv sektöründe mühendis yöneticilerin hakim olması tesadüf olamaz. Artık sadece genel müdürlerin değil pazarlama müdürlerinin bile mühendis kökenli olması gerekecek.

Mühendislerin dışında bir da “kadın yönetici” hakimiyeti söz konusu otomotiv sektöründe. Otomotiv sektöründe iletişim departmanlarının büyük bir bölümü kadınlar tarafından yönetiliyor. Geçen hafta Goodyer lansmanında genel müdürün dışındaki tüm yöneticiler kadınlardan oluşuyordu. Daha önceki yıllarda lastik sektöründe üst düzey yönetiminde erkekler egemendi. Şimdi Goodyear’ın pazarlama müdürü de ürün müdürü de kadın çalışanlarından oluşuyor. Diğer markalarda da benzer durum hakim. 

Otomobiller ve tarihçeleri… 

Aylık otomobil dergisi OTODERGİ Haziran sayısında önemli tarihçelere yer verdi. Avrupa’da yılın otomobili seçilen Volvo XC40’ı kapağına taşıyan dergi ayrıca Volvo’nun 90 yıllık tarihçesini de sayfalarına taşıdı. Ayrıca Porsche’nin 70. Yılı için de özel kronolojik bir haber çalışması yapan derginin Haziran sayısı tüm kitapevlerinde satışa sunuldu. Ayrıca OTODERGİ Türkcell Dergilik, DMags gibi dijital tüm platformlarda da  satılıyor.